Höst i Backaryd

Hösten kommer obönhörligen närmare för alla oss som bor i yttersta norden. För mig är hösten den vackraste årstiden. Sommaren har sin charm med alla gröna blad och blommor, vintern är vacker på sitt karga sätt och våren gör väl de flesta utom pollenallergikerna glada.

Hösten är dramatisk och den kommer fort. Det gäller att vara på sin vakt om man inte ska missa hela skiftet. Ibland är den över på någon vecka men ibland har man gott om tid på sig att ta sig ut i naturen med kameran för att fånga alla färger i träden innan vintern tar över helt och bara lämnar kala grenar. I går stod jag i valet och kvalet om jag över huvud taget skulle bege mig ut. Så här i efterhand ångrar jag mig inte. I min jakt på lövrika skogar drog jag mig bort mot Backaryd där jag till sist hittade en alldeles spegelblank sjö där tystnaden endast bröts av en och annan vakande fisk.

Bilden i inlägget är en HDR-bild, som de flesta andra i den här fotobloggen, och består av 7 exponeringar med 1EV mellan varje. För att få till kompositionen ungefär som jag ville fick jag ta 3 sådana bilder med ett ganska kraftigt överlapp och sedan lägga ihop dessa i Photoshop.

Solnedgång i Backaryd - Ludwig Sörmlind

De program som har använts är Lightroom och Photoshop och vill du lära dig mer om hur jag skapar mina HDR-bilder är du varmt välkommen att läsa vidare i HDR Guide på Svenska.

PS: Du har väl inte missat att jag startat en Facebooksida? Följ mig där!

Till Backaryd hittar du enkelt om du bara följer vägskyltarna. Alldeles intill sjön körde jag in på en liten grusväg där jag kunde parkera och gå ner till vattenbrynet.

5 tankar på “Höst i Backaryd

 1. Härliga bilder! :) Dina HDR bilder är verkligen superfina, så vackra. Jag får inte till ”HDR känslan” varken i LR eller PS så jag redigerar dem som ”vanliga” foton, men de är så mycket mer skarpa över hela brännvidden och så detaljerade, så jag fotar numera bara i HDR där det är möjligt.

  • Tack så mycket!

   Din kommentar låg bland skräpposter. Jag kunde inte svara på din kommentar i Facebookgruppen så jag gör det här istället. HDR-känslan är svårt att få till och alla har sin egen definition av den tror jag.

   För två år sedan hade jag en helt annan vision för hur jag ville att mina bilder skulle se ut men sådant ändrar sig hela tiden. :)

   Jag har i 99% av fallen kameran inställd på ”HDR-läge” så jag alltid har ett par exponeringar att välja mellan, ofta använder jag inte ens hälften. Jag tror inte att mer är bättre i det här fallet.

 2. Superfina bilder. Kan erkänna att jag inte testat HDR, tror inte ens min utrustning klarar det – å sen är jag ju en riktigt gröngöling på det här med fotografering.

  • Tusen tack Cecilia!

   Jag tror att din utrustning klarar av det, de flesta kameror har någon slags funktion för att ta gafflade exponeringar och har den inte det så kan man alltid ta dom manuellt själv.

   Gröngöling eller inte så tar du väldigt fina bilder, jag fastnade för HDR i samband med att jag köpte min första systemkamera och det ser inte ut som att jag kommer sluta med det inom den närmaste tiden. :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: