Helgenergi

Helg är ett laddat ord och det betyder olika för olika personer. Nuförtiden när jag börjar bli gammal och klok på riktigt associerar jag för det mesta helg till vila. Annat var det förr i tiden, då betydde helg inget annat än jobb. Att arbeta är nämligen något som jag har gjort så länge jag kan minnas och kunnat och jag har inte varit speciellt rädd att prova på nya saker.

Mitt arbetsliv började hos allmännyttan i Stockholm, jag tror jag var runt 14 år när jag fick min första egna ihoparbetade lön utbetald. Det här var nu många år sedan men jag har inte särskilt svårt att minnas tillbaka de varma Stockholmssomrarna där byten av luftfilter, bortskrapning av färg från blomlådor och sopning av gårdar stod för min huvudsakliga sysselsättning från tidig morgon till sen eftermiddag.

Från innergårdar till verkstadsgolv

Nuförtiden, drygt 20 år senare, befinner jag mig långt från de lummiga innergårdarna i Stockholms innerstad. Jag har lärt mig mycket, jag har provat på allt från kvalitetsavsyning av klorinflaskor till underhållsarbete på ett slakteri. Arbetet har skett på dagtid, under tvåskift, på nätter eller på helger.

Då var en timme ledigt för mig inget annat än en timme då jag inte kunde jobba och för mig var skillnaden mellan att arbeta och vara ledig inte mer än att man inte fick betalt när man gick på toaletten då man är ledig.

Under ett par år hade jag även nöjet att prova att arbeta helgnatt. Arbetet började 18 på fredagen och slutade 06 på lördagen för att återigen börja 18 på lördagskvällen och fortsätta fram till 06 på söndagen. Sedan var man ledig ändå till nästkommande fredag. Av gammal vana försökte jag så ofta jag kunde klämma in ett par skift även i veckorna. Men det var då.

Återhämtning och reflektioner

Så är det inte längre, nu tar jag vara på lediga stunder. Arbete och allt som hör därtill är inte längre det viktigaste. De mjuka värdena tar större plats i mitt liv och jag vet inte riktigt varför. Kan det ha att göra med att jag de senaste 12 åren i mitt liv haft en kvinna vid min sida som fått mig att omprioritera mitt liv och leverne? Förmodligen. Oavsett anledning välkomnar jag förändringen.

Vad jag vill komma fram till med det här orerandet om helger och arbete är att jag vid årets början hade en vag föreställning om att försöka mig på att fotografera en bild om dagen. En någorlunda genomtänkt bild med för ändamålet lämplig kamera.

Januari månads första vanliga helg färgades av ett par dagars besök från den stora svenska staden i väster vilket gjorde att jag i mitt jagande av bilder låter både lördag och söndag flyta ihop med varandra.

Staden Karlshamn

Av förklarliga skäl kommer staden där jag arbetar ha ett stort fokus under det här foto-året. De flesta av bilderna i det här inlägget är Karlshamnsbilder och ju längre tiden går desto fler hoppas jag att det kommer bli.

Under söndageftermiddagen lyckades jag pricka in den blå timmen väldigt väl och den här magiska stunden mellan solnedgången och nattens inträde ger ett speciellt ljus och känsla som jag tycker att jag lyckades fånga på ett bra sätt.

Iso - den kinesiska nakenhunden med väldigt myket hår - Ludwig Sörmlind

Den kinesiska nakenhunden Iso’s tomma ansiktsuttryck får representera titeln. Långt inne under julgranen hittade jag honom där han låg och försökte fylla på med lite helgenergi.