Panoramabilder i HDR med Hugin – Gratis programvara

Med hjälp av din kamera, en dator och olika programvaror kan du skapa mäktiga panoramabilder. Det är lättare än du tror och du behöver inte köpa dyra datorprogram för att göra det heller.

I den här guiden använder jag Photoshop men du kan lika gärna använda dig utav program som inte kostar ett öre. Gimp är ett sådant program och trots att det inte kostar en krona blir det kraftfullare för varje ny version som kommer.

Vill du läsa mer om Gimp och ladda ner programmet kan du göra det via Gimps officiella hemsida: www.gimp.org

Photoshop eller Gimp

Jag använder mig uteslutande av Photoshop för nästan all min bildbehandling, även när det kommer till panoramabilder. För att skapa panoramabilder syr man ihop två eller flera exponeringar och sammanfogar dessa till en färdig bild. Skillnaden mot ett panorama i HDR jämfört med ett vanligt panorama är att HDR-versionen består av lika många bilder som ditt panorama har delar multiplicerat med antalet exponeringar per HDR bilddel. Låter det krångligt?

Det är det inte.

20 exponeringer mot 4

Bilden i det här inlägget är fotograferat på vackra Tjurkö och består av 4 delar. Dessa fyra delar består av 5 olika exponeringar för att få med hela det dynamiska omfånget av den mäktiga solnedgången. Jag hade antagligen kunnat komma undan med färre exponeringar än just fem, men för att inte missa någon bildinformation i stundens hetta tar jag mycket hellre fler exponeringar än nödvändigt. Hemma vid datorn kan jag alltid slänga exponeringar som inte används i papperskorgen men jag kan aldrig skapa nya.

Panorama i Lightroom eller Photoshop

Det finns panoramafunktioner i både Lightroom och Photoshop men jag föredrar att använda mig av Hugin. Bägge sätten har sina fördelar. När jag bildbehandlar HDR-bilder vill jag ha en bild, eller rättare sagt ett lager, per exponerignssteg. Även när det gäller panoramabilder. Med hjälp av Hugin kan jag snabbt och lätt ladda in samtliga exponeringar i programmet, skapa kontrollpunkter och få ett färdigt panorama. Jag väljer i de flesta fallen att bara skapa de olika lagren för att göra den färdiga sammanslagningen i Photoshop istället.

Så här använder du Hugin för panoramabilder i HDR

Jag har fotograferat i råformat och väljer därför att exportera mina råfiler till ett format som är hanterbart för Hugin.

Steg 1 – Exportera från råformat

Jag väljer TIFF och en mapp på min hårddisk. Jag undviker komprimering och använder mig utav färgrymden ProPhoto RGB och 16 bitar/kanal för att få med mig så mycket data som möjligt in i Photoshop.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 1. Exportera dina råfiler till tiff eller jpg-filer till en mapp på din hårddisk.

Steg 2 – TIFF eller JPG

Se till att minnas var du sparar dina bilder för att hitta dom i Hugin i nästa steg.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 2. Exportera filerna till en mapp på hårddisken och gå vidare till nästa steg.

Steg 3 – Bekanta dig med Hugin

Så här ser Hugins användargränssnitt ut i det avancerade läget. Ser ditt programfönster inte ut så här? Gå till menyvalet Interface och välj Advanced

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 3. Programfönstret i Hugin när du startar programmet och växlar till avancerat läge.

Steg 4 – Hugin och länkade stackar

När du tryckt på knappen Add Images och markerat samtliga exponeringar som du exporterade enligt ovan kommer Hugin i de alldra flesta fall inse att det är en HDR-bild som du arbetar med. Om du har använt ett stadigt stativ och är säker på att dina exponeringar inte skiljer sig åt väljer du Link position. Annars väljer du Don’t link position.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 4 – Länka dina stackade bilder i Hugin.

Steg 5 – Skapa kontrollpunkter

När du fotograferar ditt panorama och du inte använder dig utav ett speciellt stativhuvud för panoramabilder ska du se till att fotografera med överlapp. Ju större överlapp du har mellan de olika bilderna desto lättare är det för Hugin att sy ihop dessa utan att det skapas fula skarvar eller liknande.

Jag väljer i det här fallet Hugin’s CPFind + Celeste. Prova gärna olika val här om du inte är nöjd med ditt färdiga resultat. Under Optimera låter jag standardinställningen vara kvar och trycker på Calculate. Under Photometric gör jag ingenting eftersom jag i det här fallet ska sköta bildbehandlingen själv och inte använda mig utav Hugin för bildbehandling och sammanslagning av de olika exponeringsstegen.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 5 – Optimera dina bilder innan sammanslagningen.

Steg 6 – Kontrollera resultatet innan du går vidare

I mitt fall lyckas Hugin skapa 106 kontrollpunkter. Optimeringen ser ytterligare till att förbättre kontrollpunkternas placering. Jag godkänner ändringen och går vidare till näste steg.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 6.1 – Hugin hittar 106 kontrollpunkter.
Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 6.2 – Jag godkänner optimeringen och går vidare till nästa steg.

Steg 7 – Sammanfogaren

Jag har inte fått några felmeddelanden eller varningar så jag hoppar över finjustering av kontrollpunkter. Har du ett för Hugin väldigt svårt panorama kan du hjälpa till och sätta ut kontrollpunkter manuellt. Vi hoppar över det steget i den här guiden och går vidare till fliken Sammanfogare.

Här låter jag standardprojektionen Ekvirektangulär vara kvar, jag trycker på Beräkna bildfältsvinkel, Beräkna optimal storlek och Anpassa beskärning till bilder. Innan jag trycker på Sammanfoga bockar jag ur alla bockar förutom Lager. Där ser jag till att Sammansatta lager med likartad exponering, utan exponeringskorrigering är ibockad eftersom jag inte vill ha ett färdigt exponeringskorrigerat panorama. Istället vill jag ha ett panorama per lager i den färdiga bilden.

När detta är gjort är det bara att tuta och köra. Innan Hugin kan skapa ditt panorama måste du spara ditt projekt. Gör det på valfri plats på hårddisken och låt Hugin sätta tänderna i dina bilder.

Panorama i HDR med Hugin och Photoshop - Ludwig Sörmlind
Steg 7 – Gå igenom inställningarna innan du går vidare och låter Hugin sammanfoga dina bilder.

Steg 8 – Grattis!

Om allting har gått som det ska har du nu en sammanfogad bild per exponeringssteg. I mitt fall har jag 5 tiff-bilder som jag kan gå vidare med i Photoshop för att skapa mitt färdiga panorama. Du kan lika gärna läsa in bilderna i Photomatix, Oloneo eller någon annan HDR-redigerare.

Min bildbehandling

Jag väljer att blanda mina exponeringar i Photoshop och använder mig av 2 av dessa 5 exponeringar för detta. Kika på filmen för att få en snabbtitt på hur jag bildbehandlar HDR-panoramabilder

Läs gärna min HDR Guide om du är nyfiken och vill veta mer om HDR foto och bildbehandling. Den är helt kostnadsfri och du hittar den här: HDR Guide på Svenska

Dela med dig i kommentarerna!

Fotograferar du också i HDR eller skapar du gärna panoramabilder? Dela med dig av dina bilder bland kommentarerna här nedanför!

%d bloggare gillar detta: