Uppdaterad 20 november, 2016

Har du provat att fotografera någon framför ett stort ljust fönster, kameran ljusmäter fönstret som blir kritvitt medan personen framför fönstrett blir kolsvart? Vad ska man hitta på för att kunna visa bilden som ditt öga ser den? Ett alternativ är HDR, nästan samtliga bilder i denna blogg är fotograferade med hjälp av denna teknik.

Det hela går ut på ta flera exponeringar av samma motiv. En eller ett par både under- och överexponerade bilder läggs med datorns hjälp ihop med den normalexponerade bilden. På så vis kan du få fram bilder som i dagsläget är omöjliga att fånga med en kamera på bara en exponering.

Foto som konst och inte dokumentation

Jag fotograferar oftast inte för att visa något på ett realistiskt sätt, jag vill skapa bilder som utmärker sig och samtidigt visa vad man kan åstadkomma med relativt enkel utrustning. HDR är ingenting för dig som vill trycka på en knapp på kameran utan närmare eftertanke och sedan få en färdig bedårande bild färdig att lägga ut på Facebook.

Det övre fotot kommer direkt från kameran, fotot under är efter redigering där 5 exponeringar satts samman till en. Tryck på bilderna för att se de i större format.

Exempel från kameran
Exempel från kameran
Kubrunnen Tegelhus
Gammal tegelbyggnad vid kulbrunnen i centrala Karlshamn.

Hur fotograferar man i HDR?

Om tekniken tilltalar dig kan jag tipsa om min HDR guide på svenska i 3 delar som tar upp grunderna i HDR-fotografering och speciellt efterbehandlingen. Titta in om du vill se hur bildskapandet går till bakom kulisserna.

HDR guide på svenska

Jag tävlar med bilden av tegelhuset i Vårt Karlshamn 2014. Tryck på den här länken för att se bilden i tävligen. Gilla den gärna!

Tack för att du kommenterar!