HDR-guide för nybörjare

Välkommen till del 3 i den här serien om HDR-fotografering och bildbehandling i Lightroom och Photoshop. Har du varit med från början så har du nu full kontroll på vad HDR-fotografering är, vad fördelarna men också vad nackdelarna är samt hur du själv tar bilderna.

I det här avsnittet hittar du ett antal bilder som alla är tagna med 3 eller fler exponeringar. De flesta är fotograferade med fler än 3 exponeringar men för enkelhetens skull använder jag bara -2EV, 0EV och +2EV. Om någon bild har använt fler än dessa tre är detta tydligt utmärkt i texten.

HDR Guide på Svenska – Del 3.

Det finns lika många sätt att skapa en HDR-bild som det finns fotografer som använder sig av tekniken. Jag experimenterar ständigt och jämt med mitt bildskapande och försöker hela tiden lära mig något av varje ny bild jag fotograferar och sedan bildbehandlar.

Luminansmasker

I ett försök att få lite mer naturligare bilder, eller åtminstone att få slutresultatet att inte skena iväg alldeles för mycket jämfört med hur jag upplevde mitt motiv i verkligheten har jag börjat bildbehandla mer och mer med hjälp av luminansmasker.

Videon här nedan visar mitt arbetsflöde på en typisk bild med ett stort dynamiskt omfång där jag använder 3 olika exponeringar.

Inom kort kommer jag skriva mer om det här sättet att bildbehandla, prenumerera gärna på bloggen eller lägg den bland dina bokmärken så är du säker på att inte missa det.

Dela gärna!

Lägg gärna upp den här guiden på Facebook, Twitter eller dina andra sociala medier. Ju fler som får upp blicken för HDR-foto desto fler HDR-fotografer vilket i sin tur leder till ännu fler HDR-bilder att hänföras av.

%d bloggare gillar detta: