Uppdaterad 20 november, 2016

Inte alla bilder blir som man tänkt sig. När du väl står med kameran i hand och skjuter av är det svårt att veta hur resultatet kommer se ut när du sedan sitter vid datorn och redigerar. I takt med att hårddiskar och lagringsutrymmen online blir billigare och billigare blir det samtidigt svårare och svårare att göra sig av med dåliga bilder som du kanske till och med vet direkt när du tar dom att ingen någonsin kommer titta på.

Den enda egentliga lösningen på detta är rutin och erfarenhet. Ju mer man fotar ju säkrare på hand blir man och ju jämnare blir också slutresultatet.

De första bilderna jag tog med en någorlunda modern kamera blev lite hur som helst. Farsan hade en Kodak Ektra 12 som jag då och då fick låna mot att jag köpte och framkallade 110-filmkassetterna själv. Jag vill minnas att man passade sig väldigt noga innan man vågade trycka på knappen, mest för att det tog så otroligt lång tid mätt med dagens mått innan man fick de på framkallning ivägskickade bilderna i sin hand.

Vid en klassresa till Gotland hade jag den stora glädjen att ha med mig kameran. Vi avreste från Nynäshamn med färja och anlände någonstans på Gotland. Minnena är en aning dimmiga men jag vill minnas att vi cyklade en bra bit – kanske till och med Gotland runt – innan vi kom fram till stugbyn där vi skulle bo.

Ett par dagars äventyr väntade, därav ett besök i Lummelundagrottorna. Jag klickade nog upp två-tre filmkassetter där inne och då det befintliga ljuset nere i en grotta är väldigt obefintligt blev också samtliga bilder inte som jag hade tänkt mig. Jag tror faktiskt att jag inte fick ihop en enda vettig bild nerifrån grottans mörker. Dåliga bilder med andra ord.

I en lite närmare tidsrymd och framförallt i den digitala världen är det egentligen bara att klicka på och se glad ut, resultatet ser du direkt i kameran. Blir det inte bra så är det bara att prova igen. Frid och fröjd. Trots det får jag fortfarande väldigt många bilder som inte blir som jag tänkt. Här kommer ett par exempel. Jag misstänker att den här listan kommer fyllas på allt eftersom.

De är inte så pass dåliga att jag vill slänga dom helt, men de är inte heller så bra att jag skulle kunna tänka mig att skicka iväg dom för framkallning.

LG Nexus 5 - HDR i mobiltelefon - Ludwig Sörmlind

Under sena sommarkvällar när den fuktiga luften sveper in över solvarma ängar kan man fånga otroligt drömska foton. Här är ett foto taget från en bussficka.

I takt med att hårddiskar och diverse annan lagringsmedia blir allt billigare och mer lättillgängligt så känns det mer och mer som om det inte spelar någon roll att man sparar en eller två bilder för mycket.

Trots det försöker jag ändå sortera ut de värsta bilderna som jag redan vid importeringen inser att jag aldrig kommer göra någonting med. I takt med att jag blir bättre och lär mig ta bättre bilder blir också andelen ”dåliga” bilder färre och färre.

Hur gör du? Sparar du allt eller raderar du skoningslöst?

Tack för att du kommenterar!