HDR app för mobiltelefon

Finns det någon app som helt automagiskt frambringar HDR-bilder helt utan krav på efterbehandling eller justeringar? Förmodligen inte. Åtminstone inte i dagsläget. Bilderna i det här inlägget är dock inte tagna med min vanliga kamera utan just med hjälp utav en app.

Under åren har jag provat många appar och för varje år dyker det upp nya. Under lång tid var jag ett stort fan av iPhone men har på senare tid skiftat över till Android. Många av apparna finns till bägge plattformarna vilket underlättar en del.

I takt med att våra telefoners kamerasensorer blir bättre och bättre får vi också större och större möjligheter att ta bättre och bättre bilder. Åtminstone rent tekniskt. Jag känner inte till någon app som hjälper dig att komponera din bild automatiskt.

Bellas Place

Bilden ovan består av 3 exponeringar och är tagen med appen Camera FV-5. Just den här appen verkar endast finnas till Android.

Appen är inte gratis men är enligt mig helt klart värd att öppna plånboken för. Är man lite skeptisk till att köpa grisen i säcken finns det lyckligtvis en gratisversion med begränsad upplösning på bilderna för er som skulle kunna tänka sig att testa på.

Förväntar man sig stordåd med färdiga filter och hemliga knappkombinationer som passar till alla möjliga och omöjliga kombinationer och ljus, miljöer och motiv får man leta vidare. Många funktioner använder jag inte alls – men den funktionen som gör den här appen speciell är dess gafflingsfunktion.

Kristianstad P-garage

Den fungerar nästan lika bra i appen som i kameran, dock inte lika snabbt. I mörka miljöer får man leva med en hel del brus men konstigt vore väl annars. Smartphones med bättre kamera än den i Nexus 5 kan säkert förvänta sig ett bättre resultat på den fronten.

Blir du nyfiken kan du titta närmare på apparna på Google Play Store.

Camera FV-5 (fullversionen)

Camera FV-5 Lite (Gratis!)

Hur bildbehandlar jag mina exponeringar?

När du väl har tagit bilderna behöver du göra någon sorts efterbehandling för att förvandla 3 eller flera exponeringar till en tonmappad bild. Du kan läsa mer om hur jag gör på min HDR Guide på Svenska.

Den är skriven med bilder tagna med en systemkamera som utgångspunkt men går precis lika bra att följa oavsett var man har fått bilderna ifrån.

Lämna systemkameran hemma

Än så länge släpar jag med mig min ”riktiga” kamera så fort jag ska någonstans där jag skulle kunna tänka mig att kunna knäppa av en bild eller två. Oftast blir det inte så utan istället blir det mobilen som används. Det sägs att den bästa kameran är den du har med dig och de flesta i min närhet går knappt på toaletten utan sina telefoner.

Google Kamera är den inbyggda kameran jag använder mig utav mest och nästan alla bilder jag tar är med HDR-läget aktiverat. Google Kamera går att jämföra med iPhones inbyggda kamera och med hjälp av den otroligt finurliga appen Snapseed går det att få till ett väldigt bra resultat.

Brusreduceringen är i det närmaste obefintlig och bilderna tål inte att förstoras hur mycket som helst men de passar alldeles utmärkt att lägga upp på Instagram eller Facebook. Klicka gärna på bilderna nedan för att se dom i ett större format.

Se även inlägget Utan systemkamera i Malmö där samtliga bilder är tagna med en mobil. Systemkameran fick stanna kvar i kameraväskan.

Det är inte bara guld och gröna skogar. En fullformatskamera har väldigt mycket mindre brus i ljussvaga miljöer men mitt på dagen eller när ljuset är starkt kommer du väldigt långt med din mobilkamera.

Dela med dig

Hur gör du? Tar du mobilbilder för kung och fosterland och lägger upp på alla tänkbara sociala medier i tid och otid eller finner du det helt otänkbart att knäppa av en vardagsbild utan vare sig stativ eller premiumobjektiv?