Hasses hus – Mörrum Folkets Hus

Folkparken som företeelse sägs ha sitt ursprung i Sverige. Detta går att läsa på Wikipedia och jag har ingenting att invända. De gånger jag har bevistat en folkpark eller ett folkets hus är lätträknade. Fackliga repskapsmöten och liknande företeelser förläggs ofta i dylika anläggningar och det är oftast under sådana premisser jag har vistats i lokalerna.

Numera händer det mycket annat i våra folkparker. Jag har den stora förmånen att få kalla Mörrum för mitt hem och i vår lilla by har vi ett synnerligen aktivt folkets hus. Här anordnas allt från danser till operainspelningar från de finaste operahusen runt om i världen.

Dagens foto

För att undvika att upprepa mig alltför mycket i mitt väljande av motiv fick entrébågen till folkets hus i Mörrum stå modell för dagens bild. Under de välbesökta bingokvällarna är här svårt att hitta en parkeringsplats men dagen då bilden togs var det inga problem att hitta någonstans att göra av bilen.

Nyfikna flanörer passerade mig och kastade nyfikna blickar på den kamouflageklädda fotografen där han sprang omkring och letade bildvinklar i duggregnet. Till slut bestämde jag mig för att fotografera entrén rakt framifrån och bilden ser du här nedan.

Mörrum Folkets park - Ludwig Sörmlind
Mörrum Folkets park – Ludwig Sörmlind
Canon 6D, EF28mm f/2.8 IS USM, f/4.0, 3 sek, ISO3200 (6 exponeringar)

Bilden är klickbar och den som klickar på den får lite mer bildinformation serverad. Tyvärr hade jag inget motljusskydd för objektivet (vilket även gör ett ypperligt jobb som skydd för regn) som användes vilket gjorde att jag fick göra mitt bästa för att undvika vattendroppar på objektivet.

Det gjorde att jag istället för att riskera en enstaka lång exponering använde mig av 6 kortare exponeringar som med Photoshops hjälp sammanfogades till en enstaka exponering. Läs mer om tekniken på länken här nedan:

Läs mer: Långa slutartider utan brus

Folkets hus i media

Om du är det minsta lilla intresserad av Folkets hus i allmänhet och Folkets hus i Mörrum i synnerhet kan jag rekommendera dokumentären Hasses hus.

Läs mer: Filmen om Hasse prisad på festival – BLT

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: