Hällevik och högt vatten

Hällevik är känt för ett par olika saker. Här ligger strandvallen där Mjällby AIF spelar sina hemmamatcher och orten härbärgerar Hällevik Tradjazz Festival som är en av Sveriges största jazzfestivaler. Här hittar du och ett fiskemuseum och en camping. Men inget av detta fick mig att köra hit i söndags.

Jag är svårt riden av ångest på söndagar om jag inte på lördagen eller under veckan som gått kunnat få utlopp för min kreativitet på något sätt. Det här händer allt som oftast, jag nosade på det i det förra inlägget. Läs gärna det om du inte redan har gjort det.

Läs mer: Skrivkramp och kreativitetstorka

Under den gångna helgen välsignades vi med ett hejdundrande fint väder, i alla fall under lördagen. Trött efter veckans öden och äventyr orkade jag inte ta till vara på det här vilket fick mig att under söndagen vanka av och an i och runt omkring huset där jag bor intill Mörrumsån som en äggsjuk höna. Jag började känna av en begynnande söndagsångest.

Min fru tröttnade på mig

Malin, min musa och fru sedan snart 10 år tillbaka, känner väl igen det här då det är ett beteende som jag uppvisat i princip var och varannan helg sedan de första trevande veckosluten i början av vårt förhållande. Tillsammans såg vi därför till att hushållets fyrbenta medlemmar fick på sig sina vinterkläder, när det var avklarat satte vi oss i bilen och lämnade Mörrum.

Vi har nämligen en hårig kinesisk liten nakenhund som fryser bara han hör ordet U-T-O-M-H-U-S bokstaveras och en schäfer som inte gärna blir nedkyld. Därav deras utstyrsel.

Med djur och fru i bilen tog vi sikte mot närmaste apotek. Jag har tydligen kommit upp i den åldern då jag på riktigt får en lite högre puls av det faktum att det har öppnat ett apotek som är öppet till 21 på kvällarna. Sorgligt och kanske lite gulligt, jag är inte rätt man att bedöma det.

Högvatten i Hälleviks hamn - Ludwig Sörmlind
Ett tunt lager snö har lagt sig mellan grästuvorna.

Väl inne på apoteket tröttnade jag dock snabbt och innan jag visste ordet av rullade vi ut på E22:an mot Sölvesborg. Vår färd utan mål gick på allt från stora asfalterade Europavägar till små tjälskadade grusvägar och till sist parkerade jag intill hamnen i Hällevik. Vattnet stod högt, det var kallt och här fanns bara vi och en flock ankor.

I en liten fiskehamn i Hällevik

Med kameran på stativ tog jag mig på ostadiga ben ner till de översvämmade stenpirarna som ledde fram till diverse olika bryggor. Ljuset var platt och tråkigt men det här ville jag inte låta hindra mig från att knäppa av ett par bilder. Jag experimenterade vilt med olika kompositioner och kom till slut hem med ett par bilder jag blev nöjd med.

Precis som vanligt använde jag mig av ett flertal exponeringar. Jag ställde in kameran på 7 exponeringar med 1EV mellan varje. Ljuset på platsen krävde långt ifrån så många olika exponeringar och hemma vid datorn kastade jag alla exponeringar som jag inte hade någon användning för. De som låg kvar på hårddisken användes till bilderna ni hittar i det här inlägget.

Läs mer: HDR Guide på Svenska

För att riktigt kunna visa hur högt vattnet stod använde jag mig av ett cirkulerande polariseringsfilter. Det här en fantastisk bit plast som jag använder nästan hela tiden när jag befinner mig invid vatten av något slag. I följande inlägg kan du se hur man kan porträttera vatten nästan helt utan reflektioner.

Vatten utan reflektioner i Hällevik - Ludwig Sörmlind
Flera av stenarna ligger under vatten och man får jobba lite för att ta sig till bryggan torrskodd.

Jag använder ett billigt filter i en billig filterhållare vilket gör att jag inte behöver känna mig allt för orolig för att något ska sönder, även om jag håller mig nära marken eller vid vassa klippor. Jag tycker mig inte se någon märkbar skillnad i skärpa mot när jag inte använder filtret och på det stora hela är jag väldigt nöjd med det. När jag blir rik kommer jag förmodligen köpa ett annat slags filter tillsammans med ett par olika gråfilter i varierande styrka, men dit har jag inte riktigt kommit ännu.

Läs mer: Åkroken vid Mörrumsån

Klicka på bilderna i inlägget för att se en större version. Lämna gärna en kommentar om du har läst hela vägen ner hit. Jag är övertygad om att bloggvärlden mår bra och frodas av fler kommentar överlag.

Det är inte bara den här bloggen som mår bra av lite liv och rörelse i kommentarsfältet, jag tror att det gäller de allra flesta bloggar – oavsett om det är inriktade mot foto eller inte. :)