Uppdaterad 20 november, 2016

Google Authorship är numera dött, begravet och nedlagt. Läs mer i det här inlägget från Search Engine Land. Nedanstående text låter jag stå kvar som ett minne av en svunnen tid. Mitt konto på Google Plus har jag dock kvar och du är varmt välkommen att kontakta mig där om behov skulle uppstå.

Om du inte syns så finns du inte och om du har som målsättning att bli antingen läst, eller som i mitt fall sedd, bör du fundera på hur du presenterar dig på Google Plus och alla de andra sociala medierna.

Jag har haft ett konto på Google Plus sedan ett par år och risken / chansen är ganska stor att du också har det om du använder dig utav YouTube eller någon annan av Googles alla tjänster på nätet. Har du en Android-telefon är det i det närmaste självskrivet att du också har ett Google konto. Istället för att bara låta kontot sitta där och ruttna tycker jag att du ska använda dig utav det istället.

Varför då undrar du kanske? Antalet sociala nätverk som man kan ansluta sig till idag är extremt högt och hur vet man vilket man ska välga?

Men jag har ju Facebook?

De flesta jag känner sitter på ett Facebook-konto. Där har de en massa vänner och annat löst folk. De kanske har tittat in på Google Plus, postat någon fredagsvits och sedan förvirrat klickat runt för att aldrig mer loggat in. Man känner ingen där, alla vänner sitter på Facebook.

Detta är en av de stora fördelarna enligt mig. När du tar dina första stapplande steg helt själv och lär dig sajtens uppbyggnad märker du efter ett tag att det är väldigt lätt att hitta andra med likadana intressen som dig själv. Jag själv till exempel har stött på fotografer som jag aldrig hade hittat i vanliga fall. Tekniknördar i största allmänhet, dataspelsfantaster, YouTube-skapare och helt vanligt folk precis som du och jag har och använder ett Google Plus.

Har du en blogg eller hemsida och har som ambition att locka dit besökare och då gärna intresserade sådana finns det ingen anledning till att inte använda dig av Google Plus. Om inte annat så kan du få sådana här roliga länkar när folk googlar på dina keywords som du vill locka in folk till just din sida.

rel-author-link

Ett tag var saker så finurligt ordnade att man fick en liten miniatyr av sin profilbild på Google Plus bredvid sitt inlägg tillsammans med en liten textsnutt som informerade om i hur många cirklar man var representerad. Den funktionen rullades dock ut och försvann den 25:e juni 2014. Författarlänken är dock kvar.

Den lilla länken är väl inget att hetsa upp sig för?

Att det står just Av Ludwig Sörmlind i mina google-träffar är väl inte så där jätteupphetsande. Lite mer spännande är dock trafiken från Google Plus till mina sidor. Min webbplatsdata innehåller än så länge alldeles för lite data för att göra några vidlyftiga analyser men jag kan klart och tydligt se att det hjälper att posta länkar till sina inlägg på Google Plus.

Google Analytics Google Plus

Märk väl att väldigt få av mina vänner från verkligheten använder sig utav Google. Trafiken från Google Plus kommer från helt vanliga och förhoppningsvis någorlunda intresserade läsare. Lite förvånande får jag i det närmaste ingen trafik alls från Twitter men det beror nog mer på mig än på Twitter.

Vill du också få likadan länkar i Googles sökresultat behöver du ställa in Google Authorship. Googles egna sida med instruktioner för hur man gör är lite väl tunn men det finns mängder av spaltkilometer skrivet i ämnet.

Automatisk postning

Nu kanske du tänker att Google Plus verkar ganska fräckt, dit kanske du skulle posta dina inlägg per automatik som du kanske redan gör med Facebook och Twitter? Där går du på en nit då Googles API bara tillåter läsning och inte skrivning. Det finns dock diverse lösningar på det här. En lösning är WordPress-pluginet SNAP Social Networks Auto Poster. Den lösningen kostar dock pengar – i skrivande stund 49 $ per år. Den fria versionen stöder dock postning till Facebook och Twtitter men för att komma åt samtliga nätverk krävs en prenumeration.

Premiumdelen av detta plugin är inget som jag använder eller har någon erfarenhet utav. Bedömer du att det är värt det kan du enkelt ställa in pluginet och sedan se nöjd och glad ut medan dina blogginlägg automatiskt postas till Google Plus och alla andra sociala medier du använder dig utav.

WordPress-pluginet Auto Post to Google+ säger sig kunna posta till Google Plus automatiskt. Problemet att det använder sig utav Google Voice och ett loophole. Funktionaliteten kan alltså upphöra när som helst plus att du måste befinna dig i ett land där du kan registrera dig för Google Voice.

WPGPlus skall enligt dom själva kunna posta direkt från WordPress till Google Plus. Nackdelen där är att man tvingas ange sitt användarnamn och lösenord och sedan spara dessa i WordPressdatabasen. Inte helt optimalt.

Gratislösningar

Om du som jag hellre använder dig utav lösningar som kräver lite mer handpåläggning men som i gengäld inte kostar ett rött öre kan du titta mer på IFTTT och diverse pyssel med RSS-flöden för samma funktionalitet. Dock med lite fördröjning.

Personligen lägger jag upp mina blogglänkar manuellt än så länge. En vacker dag kanske Google öppnar upp sitt API och ger oss möjlighet att enkelt posta direkt till men än så länge är man tvingad till fullösningar eller helt enkelt skriva in länken själv.

På sistone har jag börjat gå över från Facebook och Twitter för att istället använda Google Plus som mitt huvudnätverk. Tyvärr så är jag i min bekantskapskrets ganska ensam om att göra det. Med hjälp av Magenta River kan jag enkelt styra över vilka inlägg jag också vill ska synas i Facebook och Twitter. Antingen med hjälp av keyword i samma stil som Selective Tweets gör med Twitter. Jag kan även ställa in så endast inlägg med en viss popularitet krosspostas.

Google Plus i dagsläget

Google Plus är alltså ingenting som du behöver använda för att kunna utnyttja Google Authorship för att få ett fördelaktigare utseende i sökresultaten. Google Authortship finns alltså inte längre men det gör däremot Google Plus. Sedan det här inlägget skrev har jag börjat använda det mer och mer och det verkar som om nätverket lever och frodas.

Tack för att du kommenterar!