Uppdaterad 8 oktober, 2017

Ända sedan jag flyttade ner till Blekinge har jag då och då reflekterat över att ortsnamnen här nere, jämfört med ortsnamnen jag växte upp med, kan vara ganska karismatiska. Ortsnamn som Brötagylet, Rävemåla, Gökalund och Mommelycke får mig fortfarande efter flera år att då och då behöva läsa ortsnamnen både en och två gånger när vi passerar olika vägskyltar.

När jag kör omkring utan mål och mening på de Blekingska vägarna är kameran med som en ständig följeslagare. De gånger jag kör förbi något vackert stannar jag oftast till och knäpper av ett par bilder.

Det här har jag sysselsatt mig med under lediga stunder ända sedan jag flyttade hit från Stockholm. Dessförrinnan hann jag med att spendera ett par år i både Skövde och Falköping och även där var förfarandet detsamma.

Tack vare Facebook och andra webbplatser där man delar med sig av sina bilder har jag hittat många nya platser väl värda ett besök.

Du vet väl om att jag även har en Facebook-sida där jag delar med mig av mina bilder, öden och äventyr?

Gökalv är en sådan plats som jag aldrig hade fått för mig att besöka om jag inte hade sett bilder därifrån någonstans först.

En vacker, mjuk solnedgång uppenbarade sig framför våra ögon.
En vacker, mjuk solnedgång uppenbarade sig framför våra ögon.

Mickes Galleri var Facebooksidan där jag såg namnet på orten, eller platsen rättare sagt, och än idag är jag lite osäker på uttalet. Gö-kalv, eller kanske Gök-alv? Eller kansle till och med någon annan variant som Göckalv. Jag kör med det första alternativet till någon rättar mig.

Dåligt lokalsinne och slingrande vägar

Mitt problem är mitt dåliga lokalsinne. Efter 10 års bilkörning i Stockholm har jag lyckats lokalisera de flesta gatorna och de sitter djupt rotade i mitt minne. Här nere i Blekinge sätter jag på GPS:en så fort jag ska ta mig in till torget.

Med andra ord hade jag alltså ingen aning om vad jag skulle hitta denna mytomspunna plats. En googling tog mig till en webbplats vars huvudsyfte tycks vara att recensera badplatser. Där kunde jag läsa både Inget att ha, blev besviken och död svan blandat med underbar badplats och klippor.

Min fru inkallades som expert som vanligt när det gäller underliga resmål i Blekinge men inte heller hon hade hört talas om denna plats.

Gökalv eller Millegarne

Tack vare Google Maps hittade vi snabbt platsen och utan några vidare betänkligheter passade vi på att svänga av från korsningen förbi golfbanan, fortsätta på slingriga vägar mellan gröna blommande ekar medan vi njöt av det lummiga landskapet under den sjunkande solen.

Foton från Gökalv

Klicka gärna på bilderna för att få se en större version.

Längst ner i inlägget hittar du en karta över platsen där samtliga bilder i det här inlägget är fotograferade. Vi parkerade intill en stor krokig ek vid något som verkade fungera som en kombinerad vänd- och parkeringsplats.

Var det någon bild du tyckte extra mycket om? Berätta gärna vilken i kommentarerna här under inlägget.

11 thoughts to “Gökalv i solnedgången

 • annicaaktiv

  Jättefina bilder du har fotat på motiven och solnedgången. Solnedgångar tröttnar jag aldrig på.

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Solnedgångar har blivit något av en favorit. Charmen med dom är för mig att man aldrig riktigt vet hur de kommer te sig. :)

   Svara
 • John

  Vackra bilder, Ludwig. :)

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Tack! Jag blir lika glad varje gång jag hittar en ny liten del av Blekinge där jag aldrig varit innan. Hit kom jag bara någon kvart innan solen skulle gå ner så jag hann inte utforska omgivningarna lika mycket som jag hade velat.

   Svara
 • Leila

  Vilka otroligt vackra bilder 😀🖒

  Svara
 • Dan Crona

  Är också fascinerad av ortsnamn. Utanför Fridlevstad ligger ”Uddabygd” och utanför Harasjömåla hittade jag Ubbaboda.

  Svara
 • claesbilder

  Gö-kalv, med betoningen på kalv, är såvitt jag vet det rätta :) Har haft en morbror, som hade sommarstuga i Milligarne (med två i) :)

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Tack för detta! Jag har hört alla möjliga förslag. Själv fastnade jag på Gök-alv, men det ordet känns inte helt logiskt.

   Svara
 • Leya

  Härliga bilder!
  Betoningen på -kalv är rätt. Vi besöker flera gånger varje sommar…Vandringen mellan Gökalv och Gö genom naturreservatet kan livligt rekommenderas. Då får du ännu fler fina solnedgångar!

  Svara
  • Ludwig Sörmlind

   Tack för tipset! Jag har bara varit där en gång hittills men jag kommer förmodligen hitta dit fler gånger. :)

   Svara

Tack för att du kommenterar!