Glassbåten i Karlshamn har sjunkit

Glassbåten i Karlshamn är vid skrivande stund ett bara ett minne blott. För oss som bor i och i närheten av Karlshamn var åsynen av glassätande kunder på kajen runt Glassbåten ett säkert sommartecken och det är nog ganska många av oss som har suttit ombord och ätit säsongens första glass.

Fotot i det här inlägget är taget en varm dag i slutet på april 2014. Då hade glassbåten hämtat sig någorlunda efter sitt förra dramatiska möte med havsbotten i september 2010.

Här kan du läsa P4 Blekinges nyhetsnotis från den gången.

När det här inlägget ursprungligen skrevs visste ingen att Sandra af Karlshamn som glassbåten egentligen heter skulle sjunka för gott tisdagen den 12:e April 2016. Jag minns att jag tog bilen in till Karlshamn en varm vårkväll för att försöka fotografera en vacker solnedgång i stadsmiljö. Dessförinnan hade jag varit förbi vackra Väggahamnen.

Jag parkerade bilen alldeles intill kajen där glassbåten låg förtöjd och promenerade bort mot Ågatan och det dåvarande biblioteket.

Stadsvandring i Karlshamn

På väg tillbaka mot bilen stannade jag till intill Glassbåten och riggade upp mitt stativ bakom ett par soptunnor som lyckligtvis inte kom med på bild. Kameran jag använde var min första digitala spegelreflexkamera (Canon EOS 1000D) och jag använde mig utav 3 exponeringar.

Tonmappningen skedde sedan i Photomatix och på den här tiden använde jag inte Lightroom så bilden laddades sedan in i Photoshop för att städa bort lite sensordamm och vattendroppar som jag inte märkt hade fastnat på objektivet och kamerasensorn.

Vill du veta mer om hur du använder flera exponeringar för att öka det dynamiska omfånget i dina bilder rekommenderar jag att du läser min HDR guide på Svenska.

Då och nu

Då var jag väldigt nöjd med hur den färdiga bilden blev och jag är fortfarande nöjd med kompositionen. När glassbåten sjönk igen fick jag anledning att gå igenom mina gamla bilder igen och jag provade att återigen bildbehandla de tre exponeringarna. Vilken version tycker du blev bäst?

Glassbåten i Karlshamn 2014 - Ludwig Sörmlind
Glassbåten i Karlshamn 2014. Fotograferade med en Canon EOS 1000D. Totalt 3 exponeringar sammanslagna till en HDR-bild.
Glassbåten i Karlshamn 2016 - Ludwig Sörmlind
Glassbåten i Karlshamn 2014. Bildbehandlad igen i juni 2016.

Läs reportaget hos BLT för mer information: Glassbåten sjönk på mindre än 5 minuter.

Glass kommer man alltid kunna köpa i Karlshamn under såväl sommar- som vintertid men det verkar inte som att det kommer gå att göra från glassbåten längre.

Kartan nedan visar var glassbåten låg förtöjd och var bilderna är tagna. Hamnområdet är väl värt ett besök även om du inte längre kan kliva ombord glassbåten längre. Passa på att hoppa ombord färjan ut till Kastellet eller fortsätt din promenad längst ut på östra piren.

Jag befann mig vid konstverket Sektorns Mekanik nästan precis när glassbåten började ta in vatten, det visste jag inte då utan jag uppmärksammade det hela först när båten hade sjunkit helt.

Vid det här tillfället stod jag uppe på en stege tvärs över Hamngatan och gick för att ta mig en närmare titt.

Glassbåten i Karlshamn sjönk 12 april 2016 - Ludwig Sörmlind
Glassbåten i Karlshamn ett par minuter efter att båten sjunkit och räddningstjänsten gjort sitt bästa för att hindra eventuella utsläpp från båten.