Ludwig Sörmlind

Landskapsfoto från Blekinge

Geminiderna 2017 – Årets största meteorsvärm

Geminiderna är namnet på en meteorsvärm som återkommer till jorden varje år. De första meteorerna dyker upp redan omkring den 7:e december och sedan håller de sig kvar ända fram till den 17:e december. Första gången som Geminiderna uppmärksammades var redan för 150 år sedan.

Meteorskuren härstammar med största sannolikhet från asteroriden 3200 Phaeton. I år är chansen väldigt stor att du med egna ögon får se ett stort antal meteorer, eller stjärnfall om man så vill, pryda natthimlen till skillnad från förra året då Geminiderna oturligt nog inträffade samtidigt som en så kallad supermåne.

Om du vill se själva asteroiden med egna ögon behöver du ett teleskop, men om du äger en digital systemkamera kan du fånga meteorerna på bild utan att behöva köpa dyr extrautrustning. Ett stativ eller något annat stadigt sätt att förankra din kamera är allt du behöver.

Läs mer: Astrofoto med systemkamera

Årets supermåne

Vad är en supermåne egentligen? Varje år inträffar 12-13 fullmånar. En eller ett par av dessa kan vara så kallade supermånar. Skillnaden mot en vanlig fullmåne är inte jättestor, ungefär 2%, men beroende på var man befinner sig och vilka hus, byggnader eller andra naturliga saker som träd eller berg som man har i förgrunden ju större upplever man månen. Precis som supermånar finns det i andra änden av spektrat mikromånar.

Geminiderna - Wikipedia

By Asim Patel (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

För oss som har en förkärlek för att fotografera himlafenomen är december starten på årets astrofotografering. I år får vi nöjet att vara med om en supermåne både den första advent och den 1:a januari. I min del av landet täcks himlen av regntunga moln under själva supermånen men med lite tur hinner molnen lätta en aning innan det är dags att gå och lägga sig.

Hur ser man meteorerna?

Att det inte är en supermåne just när meteorsvärmen drar in över vår planet är bara bra, vi vill nämligen ha en så mörk himmel som möjligt för att klart och tydligt kunna se meteorerna. Förra året inföll en supermåne samtidigt som peaken på meterosvärmen kunde ses som bäst vilket gjorde det svårt att se och fotografera stjärnfallen. I år blir det lättare.

Hitta en mörk plats, åk ut i god tid och sikta in dig på natten mellan den 13-14 december för störst chans att se så många meteorer som möjligt. Geminiderna har fått sitt namn från att meteorerna ser ut att stråla ut från stjärnbilden Tvillingarna, men det räcker med att du vänder blicken mot skyn och tittar mot de mörkaste partierna för att se spektakulära stjärnstreck.

Kommer du ge dig ut i mörkret för att försöka fotografera geminiderna?

Mer information

Glöm inte att tipsa dina vänner om årets klarast lysande meteorsvärm – du har fortfarande gott om tid att förbereda dig på!

« »

© 2018 Ludwig Sörmlind. Tema av Anders Norén.

%d bloggare gillar detta: