Geminiderna 2014

Uppdaterad 22 april, 2017

Varje år runt Lucia dyker ett gäng meteorer upp i nära anslutning till vår jord. De befinner sig häromkring ett par dagar innan de rundar sin bana och beger sig återigen till någon annan avlägsen del av vår galax. Inget av detta hade jag någon vidare aning om förrän igår. Meteorer i kombination med en kamera är en av ingredienserna till en bra bild och jag ville prova.

Elleholm By Night

Inget av det här är något som jag hade någon vidare kunskap om för bara någon dag sedan, men lite efterforskningar visar att det här är något som vem som helst kan se och då helst utan teleskop eller andra hjälpmedel. Och kan du se något med blotta ögat så kan du fotografera det med endast en kamera. Oftast i alla fall.

Jag lyckades inte med konsttycket att fånga någon stor kraftig meteor, det blev mest små enstaka streck här och där men jag lärde mig däremot ganska mycket. En av sakerna jag lärde mig att en förortsunge från betongen känner sig ganska liten ute i en skitmörk skog bland gastande fåglar och andra prasslande kreatur i kulisserna.

Klicka på bilderna för en större och mer högupplöst version, stjärnorna är i det närmaste omöjliga att upptäcka på dessa små bilder.

Elleholm By Night

Elleholm By Night

Elleholm By Night

Elleholm By Night

Så här skriver Wikipedia om fenomenet.

Geminiderna är en mycket aktiv meteorsvärm i december varje år som har sitt maximum runt 12–14 december (aktiv period: 7-17 december), främst under natten till den 14e. Den är troligen förorsakad av asteroiden 3200 Phaethon som har samma heliocentriska bana. Det gör geminiderna till den enda meteorsvärmen som inte är förorsakad av en komet.

Svärmen blev först observerad för 150 år sedan.

Man har observerat 120-160 meteorer i timmen under optimala förhållanden men det normala är 10 till 80 stjärnfall per timme.

Har du missat hela grejen så har du fortfarande chansen då stjärnfallen fortsätter ända fram till den 17:e. Igår var tydligen den bästa kvällen/natten för att få syn på något men chansen finns fortfarande kvar.

Dela:

Tack för att du kommenterar!