Kastellet ute på Frisholmen

När jag kommer hem från en fotorunda så brukar jag oftast stänga dörren om mig och sätta minneskortet i datorn och direkt redigera en bild eller två. Har jag fått med mig många bilder hem så försöker jag låta dom vila en aning innan jag börjar på med redigeringen men det är inte alla gånger som jag har ro till det. Bilden i det här inlägget är just en sån bild som har fått vila. Jättelänge.

En kall januarikväll 2014 tog jag bilen in till Hamnparken och gick omkring med kameran i väskan. Tillslut fann jag mig stående på Östra Piren blickandes ut över kastellet. Då fotograferade jag med en Canon EOS 700D och objektivet som nästan alltid satt monterat på kameran var ett Sigma 10-20 mm. Så även denna gång.

Ett panorama blir till

Hade jag tagit bilden idag hade jag förmodligen vänt kameran 90 grader och fotograferat vertikalt istället för horisontellt men där och då hade jag kameran liggande och jag tog två olika bilder som bestod av 7 exponeringar vardera. Jag tror att tanken då var att skapa två HDR-bilder och sedan slå samman dessa i något tonmappningsprogram som Photomatix eller Oloneo PhotoEngine.

Istället glömdes bilden bort fram tills alldeles nyligen då jag öppnade upp mappen och hittade totalt 14 exponeringar som bara väntade på att få bli en färdig bild. Det slutade med att jag bara använde mig av 2 exponeringar per bild så av de ursprunlgiga 14 exponeringarna användes 4 och resultatet ser ni här nedanför.

Kastellet ute på Frisholmen i Karlshamn - Ludwig Sörmlind

1 underexponerad bild för himlen och 1 normalexponerad bild för förgrunden och allt annat. Dessa exponeringar syddes ihop i programmet Hugin för att sedan läsas in i Photoshop där exponeringarna blandades ihop till den färdiga bilden. Hugin är ett favoritprogram som jag använder ofta när jag fotograferar panoramabilder.

Hitta till Östra Piren

Östra Piren är utmärkt på kartan nedanför. Parkeringsplatser är inga problem och när du väl tröttnat på att springa omkring i de omedelbara omgivningarna är det inte många hundra meter till närmaste restaurang.

Du har väl inte missat att jag har en Facebook-sida? Klicka här för att komma till den!