8 bilder från övergivna Fridafors pappersbruk

Fridafors pappersbruk och de gamla byggnaderna som hör därtill har jag besökt många gånger sedan jag flyttade ner till Blekinge. Nu har jag haft anledning att besöka platsen igen men skillnaden den här gången mot föregående besök är att jag den här gången hade sällskap av de muntra fotograferna i Foto Karlshamn.

Om du är en fotograf i Karlshamn med omejd är Foto Karlshamn något du bör titta närmare på. Det spelar ingen roll om du är en glad amatör med en point and shoot-kamera, eller om du precis köpt din första DSLR-kamera eller om du är ett fullfjädrat proffs. Alla får vara med och alla är lika välkomna. Här hittar du fotografer som använder allt från en vanlig iPhone till digitala systemkameror av senaste snitt.

Träffar sker varannan vecka och utflyktsmålen är väldigt spridda. Allt från husdjursfoto till porträttfotografering med blixtljus avhandlas. Bilderna nedan kommer från det gamla övergivna pappersbruket i Smålandsskogarna dit ett gäng glada Blekinge-fotografer begav sig för att ta lite spännande bilder på gamla glömde ting och byggnader.

Fridafors pappersbruk i bilder

Har du också besökt det övergivna pappersbruket utanför Ryd? Dela gärna med dig av dina bilder och erfarenheter i kommentarsfältet längst ner i inlägget.

Den allra första gången jag hamnade vid de gamla nedlagda lokalerna visste jag inte alls var jag hade hamnat. På vinst och förlust hade jag kört av vägen för att sträcka lite på benen och bakom ett krön uppenbarade sig helt plötsligt en vacker tegelbyggnad.

Om bruket och dess historia

Bruket har anor från slutet av 1800-talet och under årens lopp har det skett en hel del i de gamla anrika byggnaderna. När bruket gick som bäst på 50-talet sysselsattes flera hundra personer med att tillverka och förädla pappersmassa.

Om man söker på nätet om mer information hittar man ett stort antal länkar till olika webbplatser. Det tycks ha pågått en hel del oegentligheter om man ska tro det här reportaget från 2006 i Smålandsposten. Fridafors Bruk plundrades.

Vad som kommer hända på platsen inom den närmaste tiden låter jag vara osagt. Jag vågar inte lova att jag kan hålla mig ifrån den här platsen i framtiden. Om du tar dig hit gör du det helt på egen risk. Gamla nedlagda industrilokaler är inget ställe för en trevlig familjepicknick. Golven är fulla av krossat glas, sten och diverse annan bråte och snubblar du här kan du skada dig ordentligt.