Skir – Fotosöndag

Ytterligare en vecka har passerat och hösten tycks nu ha kommit hit för att stanna på riktigt. Ruggigt väder inbjuder till inomhusaktiviteter och diverse lövkrattning. Jag går bara och väntar på att den gigantiska hästkastanjen på uppfarten ska ge upp för i år och släppa ner alla kastanjer så att jag kan slänga dom på komposten.

Är någon intresserad av kastanjer i dekorationssyfte brukar jag kunna fylla ett par skottkärror varje höst. Bara att komma och hämta. :) Barnen på förskolan tvärs över vägen brukar dra sitt strå till stacken och samla ihop en och annan hink men det finns mycket kvar att plocka ifrån.

Veckans tema hos Fotosöndag är skir och när jag tänker på ordet skir ser jag flortunna tyger och ömtåliga vaser framför mig. Något sådant hade jag inte tillgängligt så jag begav mig ut i den stora världen och letade mig fram till en av stadens många statyer.

Vad är skir?

Statyn på bilden tycker jag ser skir ut. Nästan ömtålig. Den går under namnet Dimman och är skapad av Gusten Lindberg. Följande kan man hitta på Wikipedia.

Ett av Gusten Lindbergs mera kända verk är kvinnofiguren Dimman som ursprungligen skapades 1885 i gips i Paris. År 1889 fick han en guldmedalj på världsutställningen i Paris för den. År 1904 högg konstnären en marmorvariant av Dimman som ägs av Nationalmuseum. Först därefter göts ”Dimman” som bronsskulptur, som donerades till Stockholms stad av Fredrik Hagström.[2]År 1910 restes den på Strömparterren. Ett andra bronsexemplar köptes av göteborgskrögaren Sophus Petersen, placerades 1914 i Lorensbergsparken i Göteborg och stod där fram till 1964. Numera står den på Trädgårdsföreningen.

Dimman Karlshamn Perennagården - Ludwig Sörmlind
Vackra dimman i Karlshamn.

Just den här Dimman står i Perennagården i Karlshamn ett stenkast från BTH och strandpromenaden. En plats väl värt ett besök om du råkar befinna dig i stan. Inte bara nu när det är höst, strandpromenaden lockar besökare året runt. På kartan nedan ser du precis var statyn är placerad.