Fotosöndag tema Lätt

Ytterligare en vecka har gått och det är åter söndag och dags för inlämning till veckans fotosöndag vars tema för den här veckan var lätt. Min tolkning ser ni nedan. Fotografering kan många gånger vara lätt men lika ofta vara obeskrivligt svårt. I takt med att man fotograferar mer och mer desto oftare tror jag att man känner att ”den här fotograferingen gick lätt” och man vet redan där och då att när man kommer hem har man ett helt minneskort fullt med kanonbilder att sätta tänderna i.

Andra gånger blir det skit av allt ihop. Det har hänt att jag begett mig ut på en fotorunda utan vare sig mål eller mening och det hela har slutat med att jag aldrig ens gått ut ur bilen. Men den här gången hade jag bilden någorlunda klar för mig ett par dagar innan sista inlämningsdag.

Jag bestämde mig för att tolka lätt som i motsatsen till tung. Blommor väger lite och ganska ofta flyter blommor. Min tanke var att fylla upp min lilla glödlampa med vatten och därefter pula in blomman och hålla tummarna för att den skulle hålla sig någorlunda hel under processen.

Tyvärr tänkte jag inte igenom det hela vilket gjorde att jag inte hade något fiffigt sätt att stoppa vattnet från att rinna ut ur glödlampan igen. Jag provade att vända den uppochner med sockeln uppåt men det hela kändes lite för bakvänt. Istället lät jag helt enkelt vattnet rinna ut på skrivbordsundelrägget som jag hade som bakgrund och använda mig utav spegelbilden.

Jag hade lånat ett makroobjektiv som jag precis experimenterat lite med men den här bilden ville jag ha jämnskarp. När man fotar i f/2.8 blir en ytterst liten bit av fotot skarpt. För att komma undan med det här använde jag mig utav focus stacking. Fokusstapling kanske kan vara en lämplig svensk översättning.

Macro Magic Lantern - Ludwig Sörmlind

Om du har en Canonkamera där du har möjlighet att installera programvaran Magic Lantern kan du faktiskt fokusstapla dina bilder direkt i kameran och slippa göra det manuellt eller koppla till extern utrustning.

Läs mer: Magic Lantern – Mer funktioner till din Canon systemkamera utan kostnad

Du kan läsa mer om fokusstapling direkt i kameran här.

2 tankar på “Fotosöndag tema Lätt

  1. Hej
    Undrar om jag får låna din bild glödlampan med blomman i, till ett skolarbete om förnyelsebar energi?
    självklart med ditt namn under bilden
    mvh Carro

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: