Folkrace är en folksport som vi i Norden är tämligen ensamma om. För dig som har växt upp utanför någon av landets storstäder så vågar jag nästan lova att du känner minst en människa som sysslat med folkracing, antingen som aktiv utövare eller som funktionär eller allmän eldsjäl.
Förutsättningarna för sporten är ganska simpla. Med en vanligt standard personbil, på banor som ser till att bilarna inte kommer upp i över 80 km/h ska man tillsammans med ett antal andra bilar med liknande förutsättningar försöka ta sig först över mållinjen.
Läs vidare för mer djuplodande information om fenomenet Folkrace.

Har du ett garage eller linande utrymme att vara i så har du kommer ganska långt. Du kommer skaffa dig många vänner och nya bekantskaper och motorkunnandet är stort i vårt land.
Hur börjar man med folkrace?
Du kan börja köra folkrace redan som 15-åring, långt innan du kan ta ett riktigt körkort och köra omkring på det allmänna vägnätet.
Från början uppstod folkrace i vårt vackra moderland Finland. 1981 kördes de allra första tävlingarna i Sverige. Under åren som gick kom ett antal regler fram för att hålla sporten så pass folklig att nästan vem som helst skulle kunna prova på den.
Det här behöver du
- En bil med skyddsbur
- Personlig skyddsutrustning som overall, skor och hjälm
- En folkracelicens
Är du intresserad av att börja köra Folkrace finns det ett stort antal klubbar och motorsällskap runt om i landet som kan hjälpa dig komma vidare.
Om folkracebilarna
Det som har gjort folkrace så populärt och till en riktig folksport är att man efter avslutad tävling måste sälja sin folkracebil för 6,500 kr om man får ett anbud. Det gör att förare undviker att spendera mer pengar än så på sin bil inför tävlingarna och kostnaderna hålls nere.
Jag själv har i min ungdom spenderat åtskilliga tävlingar både som funktionär och åskådare på Högstabanan utanför Stockholm. I Blekinge har vi en populär bana i form av Hokabanan.
Asarums Motorsällskap kan hjälpa dig om du vill veta mer om sporten och om du befinner dig i Blekinge.

Bilderna i inlägget föreställer typiska folkracebilar och tittar du noggrant så ser du på ett ungefär vad du kan förvänta dig av din bil efter ett par tävlingar.