Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland

Uppdaterad 24 april, 2017

Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte alla dessa platser som har en lika spännande och intressant historia som Kyrkö Mosse.

Det är tack vare Åke Danielsson vi idag kan vandra omkring bland de många bilvraken ute på Kyrkö Mosse. Hade det inte varit för honom hade skogen inte haft mer att erbjuda eventuella besökare än ett par enstaka blåbär och kanske någon kantarell om man har tur. Läs vidare för mer information om den här spännande platsen. Fortsätt läsa ”Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland”

Bilkyrkogården i Ryd 2016

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Bilkyrkogården i Ryd är ett ställe som man gärna besöker flera gånger jag det här besöket blir det tredje för mig i ordningen. Det är svårt att veta vad som väntar sig när man åker hit men man kan nästan alltid vara säker på att man kommer bli myggbiten. Mot mygg kan man freda sig med diverse krämer och heltäckande kläder – det är inte lika lätt att värja sig från vemodet som lätt sköljer över en där man går och petar med skorna i en enda mans livsverk.

Den här gången var jag här tillsammans med Foto Karlshamn och om du fortsätter läsa en bit så kan du se alla foton jag tog av de gamla övergivna bilvraken på Bilkyrkogården i Ryd.

Jämfört med tidigare gånger kände jag inte riktigt igen mig. Cyklar och annat var upphängda i träden och bilarna saknade lite fler detaljer och små tillbehör.

Tyvärr är det här nog något som inte direkt går att göra något åt, ju mer känt för den stora allmänheten en plats blir desto mer folk kommer dit och med folket kommer också den tanklösa vandaliseringen. Fortsätt läsa ”Bilkyrkogården i Ryd 2016”

HDR foto 2014 Bilkyrkogården i Ryd, Kyrkö Mosse

HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse

Uppdaterad 9 september, 2017

För ett par år sedan begav sig jag och min lika fototokiga fru oss iväg till den beryktade bilkyrkogården i Ryd. Vi hade hört talas om platsen många gånger innan och en vackar sommardag åkte vi iväg. Se detta inlägg för att läsa mer om den resan. Naturligtvis följde kamerorna med både nu och då och i detta inlägg kan du se de färdiga bilderna.

Spänd av förväntan åkte vi den dryga halvtimman hemifrån mot Ryd. Det är nästan lite märkligt att jag inte är här oftare när det ändå ligger så nära. Lite av tjusningen går nog ut på att man ska hinna glömma bort hur det ser ut exakt för att på så sätt bli lite lätt överraskad nästa gång man kommer hit. Fortsätt läsa ”HDR foto 2014 Bilkyrkogården i Ryd, Kyrkö Mosse”

HDR foto Bilkyrkogården Ryd

Bilkyrkogården, Ryd

Uppdaterad 31 mars, 2017

Uppdatering! Bilderna i detta inlägg är från 2010. Jag har sedan dess besökt bilkyrkogården igen. Läs detta inlägg för att se många fler bilder från 2014.

Kyrkö Mosse ligger en bit utanför Ryd längs landsväg 119 och är mest känt för sin bilkyrkogård. 2010 tog jag kamera och fru och begav mig dit för att se med egna ögon vad som egentligen befinner sig där på den mytomspunna platsen. Då vi bor i Karlshamn var det en ganska kort och bekymmersfri resa innan vi svängde av från den stora vägen in mot bilkyrkogården.

Via en liten avtagsväg kommer man fram till en liten parkering. Följer man vägen, som kantas av gamla slitna bildäck, från den lilla parkeringen möter man så småningom ett hav av gamla bilar i varierande skick av sönderrostning. De står som svampar i skogen utan någon synbar tanke. Vissa är halvt uppätna av jorden medan andra har i det närmaste krossats av omkullfallna träd.

Åkes Verkstad

Fortsätt läsa ”HDR foto Bilkyrkogården Ryd”