Stjärnklara nätter

Astrofoto med Systemkamera - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 22 april, 2017

Ibland har man tur när man ska fotografera stjärnhimlen på natten. Om man har tagit sig till en plats som är riktigt mörk samtidigt som det varken finns moln på himlen eller en måne som lyser upp natthimlen kan man få se något riktigt spektakulärt. Antingen chansar man hej vilt och tar sin kamera och stativ under armen och kör ut till skogs eller så gör man lite research först.

Tillhör du den senare gruppen hittar du mer information i inlägget Astrofoto med systemkamera. Där har jag samlat den mesta kunskap som jag har samlat på mig under mina nattliga turer i jakt på vintergatan.

Fotot i det här inlägget är tagen mitt i den gamla ruinen vid Långasjönäs i Asarum. Det är först på senare tid som det blivit en ruin, förr i tiden var här fullt av liv.

Pappersbruket har brunnit ett flertal gånger och till slut tröttnade man på träbyggnaden och byggde upp bruket i sten istället. Där fick det stå ända till 1919 då det till slut brann ned helt för att aldrig mer återuppstå. Läs vidare för att se hur det ser ut idag. Jag kan villigt erkänna att det kan kännas en aning kusligt inne i själva ruinen när klockan börjar närma midnatt och man inte har någon fotokamrat med sig. Är man varken mörkrädd eller vidskeplig är det här inget problem, tyvärr är jag inte helt bekväm med mörker.

Fortsätt läsa ”Stjärnklara nätter”

Stjärnklar natt på Boön

Uppdaterad 31 oktober, 2016

Gillar du att fotografera natthimlen så anses oktober vara en bra månad då nätterna är tillräcklig mörka utan att vara alldeles för kalla. Fotot i det här inlägget är taget på Boön i mitten på januari. Temperaturen hade landat en bra bit under nollan så jag var ganska ensam ute på den klippiga ön.

Under sommarmånaderna är Boön frekvent besökt av människor som antingen badar, grillar eller bara strövar omkring. Svinkalla januarinätter är det inte riktigt lika trångt mellan klipphällarna.

Med hjälp utav en ljusstark ficklampa letade jag mig ut till ön över den hala träbron som förbinder Boön med fastlandet.

Stranden som vette ut mot det öppna havet var ganska vindpinat och för att få till en någorlunda intressant bild ville jag gärna försöka fånga något i förgrunden också istället för bara en bar himmel.

Vintergatan var inte synlig för blotta ögat och månen var lite för stark för att det här skulle vara optimala förutsättningar men jag är trots detta nöjd med slutresultatet.

Det är ganska svårt att veta hur resultatet blir där man står på plats så jag försökte ta flera bilder för att vara säker på att något skulle fungera när jag väl var hemma vid datorn igen. Fortsätt läsa ”Stjärnklar natt på Boön”

Astrofoto med systemkamera

Astrofoto med systemkamera - Så fotograferar du stjärnhimlen - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 28 april, 2017

Astrofoto med systemkamera är något vem som helst kan prova. Förmodligen har du redan all utrustning du behöver för att prova. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du fotograferar stjärnhimlen med din vanliga systemkamera.

Det är lättare än du tror att fotografera vintergatan. Alla stjärnor du ser på himlen tillhör Vintergatan men det är de centrala, tätare delarna vi brukar tänka på när vi tänker på astrofotografering.

Obs! Inlägget innehåller sponsrade länkar!

Om du gör en snabb bildsökning på Google på astrofoto eller astrofotografering kommer du se bilder som du knappt trodde fanns. Många av bilderna kommer från det södra halvklotet där en helt annan del av vintergatan är synlig än för oss nordbor på den norra delen av halvklotet.

När man säger att man ska fotografera vintergatan är det inte alltid helt klart vad det är man menar. Alla stjärnor som du ser på stjärnhimlen tillhör Vintergatan, det är galaxen som vi ”bor i”.

Vad folk i regel menar när det pratar om att fotografera vintergatan är att de vill fånga vintergatans kärna på bild. Fortsätt läsa ”Astrofoto med systemkamera”