Elleholm under ett vintertäcke

Ett par kilometer utanför Mörrum ligger det lilla samhället Elleholm. Nuförtiden är det Elleholms Kyrka som är det stora dragplåstret, eller Mörrums Bruk. Om du inte har ett ärende till någon av dessa platser är du förmodligen en genomresande på väg någonstans. Elleholm omnämns för första gången redan på 1100-talet och Elleholms Kyrka är en korsvirkeskyrka byggd i början på 1700-talet.

Elleholms Kyrka ligger på en liten ö i Mörrumsåns utlopp nära havet och platsen är väldigt vacker. Då och då tar jag vägen förbi Elleholm på väg till eller från mitt arbete i Karlshamn bara för att njuta av utsikten. För ett par dagar sedan drog vintern in över Blekinge och Elleholm på riktigt för första gången i år och hårda vindar piskade in stora mängder vatten från havet in i åar och vattendrag.

Detta gjorde att vattenståndet i Mörrumsån helt plötsligt var mycket högre än normalt och vatten flödade över dit vatten i vanliga fall inte brukar flöda. Vi klarade oss bra, Mieån inne i Karlshamn blev även den i det närmaste helt översvämmad och ännu värre gick det för våra grannar borta i Karlskrona.

När vattnet väl sjönk undan efter något dygn hade jag vägarna förbi Elleholm och parkerade vid den lilla parkeringen på andra sidan om den lilla vägbron och tog med mig kameran när jag promenerade ner till vattnet. Ganska snabbt hittade jag en liten brygga som gjorde sitt bästa för att hålla sig kvar där den låg täckt av is och ordentligt fastfrusen i Mörrumsåns isbeklädda vatten.

Elleholm snö och is - Ludwig Sörmlind

  • Canon EOS 6D
  • 1/15 sek (basexponering, 5 exponeringar)
  • f/8.0
  • 28 mm
  • ISO 200
  • EF28mm f/2.8 IS USM

Elleholms Kyrka rymmer 90 personer och är idag en väldigt populär vigselkyrka. Om du själv planerar att gifta dig eller känner någon som står i begrepp att göra det kan jag rekommendera ett besök till Elleholm. Förhoppningsvis med lite mindre is och vatten än när bilden togs.

Här hittar du en karta över området. Det går inte att parkera precis vid kyrkan utan man får ställa sig på avsedd plats på andra sidan bron.

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: