Uppdaterad 25 oktober, 2016

HDR-foto passar ofta ganska bra för att få till ett stort dynamiskt omfång men det finns tillfällen då det inte alls är bra. Så fort det handlar om rörliga motiv så är metoden nästan förkastlig om man inte vill lägga stor möda och mycket tid i diverse redigeringsprogram för att försöka trolla bort rörelser som skiljer sig mellan de olika exponeringarna.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar.

Som jag skrev i inlägget häromdagen läste jag på på Wojciech Tomans blogg om Magic Lanterns Dual ISO-funktion.

Nu har jag testat själv och jag är ganska nöjd med resultatet. Kameran tog genast ett par steg uppåt på pinnen och jag misstänker att Canon inte alls hade tänkt sig att en 700D skulle klara av detta. Läs vidare om du är nyfiken på resultatet. Observera att fotona är mellan 15,000 – 25,000 pixlar breda.

Både bilderna i det här inlägget är publicerade på min Flickr-sida. Där lägger jag nästan alla bilder jag fotograferar. Jag ser det som ett slags öppet arkiv där alla människor som hittar dit kan få se mina bilder.

Dela bilder

Klicka på länken nedanför om du vill veta mer om vilka 5 bilddelningstjänster som jag använder oftast och vilken som jag tycker är bäst.

Dela bilder på nätet – De 5 bästa bilddelningstjänsterna


Yet Another Strandpromenaden Sunset

Är du också nyfiken på Magic Lantern och vill veta mer? Jag har använt den sedan första veckan med en Canon EOS 700D och nu skulle jag inte kunna byta bort det ens om jag inte ville. Tar du HDR-bilder och vill ta mer än 3 exponeringar utan extern utrustning tillkopplad på kameran. Då kan Magic Lantern vara något för dig. Samma sak om du är sugen på att fota timelapse eller om du filmar mycket med din kamera och vill kunna se hur fokusen ligger på ett lätt sätt direkt i displayen.

Magic Lantern – gratis modifierad och förbättrad firmware till Canon-kameror

Walk by the water

Har du kommit hit ner i inlägget och undrar lite stillsamt vad som är så speciellt med de här bilderna – de ser ju i princip likadana ut som de flesta i den här bloggen? Det är det som är själva grejen. Nästan alla bilder jag tar är HDR-bilder som består av tre eller flera olika exponeringar. Bilderna i det här inlägget utgår från en exponering.

Nu är det visserligen panoramabilder så det är självklart fler än en exponering i slutändan. Jämför bilderna ovan med ett HDR-panorama jag tog i slutet på förra året. Denna bild består av många fler exponeringar vilket i sin tur gör panoramatillverkningen mycket jobbigare. För mer information om det här fotot kan du läsa det här inlägget.

Kastellet Panorama

De två panoramabilderna är tagna längst med den vackra strandpromenaden i Karlshamn med utsikt över Blekinge Tekniska Högskola.

Tack för att du kommenterar!