Du kan göra dig skyldig till bildstöld utan att veta om det

De flesta blogginlägg växer om man använder sig utav bilder. De flesta bilderna i den bloggen har jag tagit själv men har du inte den möjligheten eller intresset är det lätt hänt att man bara bildsöker efter en bild på Google och tar första bästa bild. Nej, det räcker inte att skriva ”bild lånad av X, Y eller Z”. Vill det sig riktigt illa kan det hela bli ganska kostsamt.

Lyckligtvis finns det webbplatser som är specialiserade på det här med bilder, gratis och premium. Är du villigt att betala för ditt användande av bilder är det oftast lätt att hitta en bild som passar till det användningsområdet du har tänkt dig. Vill du däremot inte betala får du se upp så du inte går på en mina.

Premiumtjänster

De flesta webbplatser har inte bara foton utan du kan även hitta illustrationer och vektorbaserad grafik till dina projekt.

Gratistjänster

Klickar du dig in på någon av webbplatserna ovan kommer du komma i kontakt med begreppet Public Domain. Baserat på var i världen du befinner dig kan det betyda olika saker.

Pixabay skriver följande på sin webbplats.

Du kan fritt använda alla bilder från Pixabay i digital och tryckt form, för personligt och kommersiellt bruk, utan att attribuera till den ursprungliga fotografen.

Det hela blir lätt rörigt och då jag inte är någon expert på upphovsrätt hänvisar jag till följande webbplatser för mer och tydligare information,

Creative Commons

För dig som vill kunna dela med dig av dina bilder men ändå behålla ett visst skydd finns det olika sorters licenser du kan använda dig utav.

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)

Läs mer om licensen genom att klicka på texten om du vill veta mer om vad den ger andra människor för rättigheter att använda dina bilder.

Så här skriver Emma Svensson, frilansfotograf på sin blogg rockfotoemma.elle.se

Ett vanligt misstag är att många tror att så länge man länkar eller skriver fotografens namn under bilden så är det okej. Så är det inte.

Man måste alltid ha tillstånd från fotografen för att få publicera en bild. Däremot kan du spara ned en bild för privat bruk utan tillstånd. Men så fort du lägger upp den på din blogg, Facebook, delar den på din Pinterest eller Tumblr så har du gjort dig skyldig till bildstöld, om du inte har fått ett godkännande från fotografen att få lov att göra detta.

Avslutningsvis citerar jag följande text från Jenny Nyströmsskolan:

Och om ni inte är säkra – ta det säkra före det osäkra och gör som ”vanligt”, dvs. ange upphovsman och se till att du har tillstånd att använda materialet (t.ex. genom att använda creative commons-material).

Är det här något som du brukar tänka på eller tänker du att det är nog ingen som märker något om jag tar en bild till min lilla blogg?

Featured Image av StartupStockPhotos