Innehållsförteckning
Du som lägger ner både tid, kraft och pengar på att fotografera vill ofta dela med dig av dina bilder med din omvärld. Hur gör man lättast för att nå ut med sina bilder på Internet? Behöver man en egen hemsida, eller är fotobloggarnas tid helt förbi? Det har aldrig varit lättare att dela med sig av dina bilder på nätet. Med ett par klick kan du dela bilder med människor på andra sidan jordklotet. Läs vidare för att läsa mer om de olika bilddelningstjänster jag använder och tycker är bäst.
Obs! Inlägget innehåller annonslänkar!
Nästan alla bilder som jag tar letar förr eller senare sig ut på nätet i någon form. De allra flesta dyker upp i fotobloggen som du just nu läser i form att ett blogginlägg medan andra hamnar direkt på en bilddelningstjänst eller något av de sociala medierna som jag är medlem på. Jag är väl medveten om att det finns många fler bilddelningstjänster där du kan dela bilder än just de här fem fem men det är dessa som jag återvänder till och på flera av webbplatserna har jag haft konto sedan flera år tillbaka.
Huruvida Instagram platsar på listan överlåter jag till dig att avgöra. Då det inte på ett enkelt naturligt sätt utan inblandning av tredjepartsapplikationer eller webbtjänster går att ladda upp bilder från en dator utan bara från mobiltelefonen lägger jag inte till Instagram i listan nedan. Jag använder mig själv av tjänsten och nästan alla bilder jag fotograferar hittar förr eller senare ut i mitt instagramflöde.
Men det finns många fler och även bättre tjänster för dig som vill dela bilder på nätet. Fortsätt läsa för att se vilka 5 tjänster som jag tycker passar bäst för uppgiften.
Direkt från datorn till Instagram
Även om Instagrams webbsida inte stöder direkt uppladdning av bilder från din dator går det faktiskt alldeles utmärkt att ladda upp bilder från din dator till Instagram och det här är något jag gör väldigt ofta. Läs vidare om du vill veta mer:
- Ladda upp bilder på Instagram från din dator
- Klicka här för att komma till min Instagramsida
- Läs mer om hur du får mer följare på Instagram
De fem bästa tjänsterna för att dela bilder på nätet
Jag använder eller har använt mig utav alla tjänster i den här listan och jag upplever att det är ganska stor spridning på användarna. Det kan till exempel vara stor skillnad på dina följare på 500px jämfört med dom som följer dig på Instagram. Detta i sin tur gör att mina bilder ses av en stor del olika användare och jag kan få mer konstruktiv kritik på mina foton än bara en snabb gillamarkering eller en emoji som visar tummen upp.
500px

Det här är min favorittjänst då jag upplever att det är en genomgående hög kvalitet på bilderna som läggs upp här. Det finns olika nivåer av medlemskap där jag har valt den kostnadsfria mest grundläggande nivån. Detta tillåter mig att lägga upp 20 bilder i veckan och det har räckt mer än nog för mig än så länge. Nackdelen är att jag upplever att jag får mindre feedback och engagemang på mina bilder här jämfört med många av de andra tjänster på listan.
Klicka här för att komma till min 500px-sida.
Youpic

Jag har inte varit medlem här lika länge som på 500px men upplägget är detsamma. I skrivande stund verkar någon slags premiumfunktion ligga i startgroparna. Du kan läsa mer om den inne på hemsidan. Här märker jag ett större engagemang när jag lägger upp en bild och de använder även ett slags nivåsystem med poäng för olika aktiviteter. Väl värt att kolla upp. Även här använder jag det kostnadsfria kontoalternativet.
Klicka här för att komma till min YouPic-sida.
Flickr

En av de första och största bilddelningsajterna. Här finns det otroligt många bilder och i de mest varierande former och kvaliteter. Det kostnadsfria kontoalternativet erbjuder 1TB i lagring vilket för majoriteten av användarna kommer räcka alldeles utmärkt. Jag har använt tjänsten i flera år och laddar upp de flesta av mina bilder här i webbupplösning och jag har inte använt 1% av utrymmet ännu. Tjänsten fungerar även lite som en backup för mig. Nackdelen med i princip obegränsat med utrymme är att många laddar upp precis vad som helst. Man kan få se allt från fantastiska porträtt och landskapsbilder till 25 bilder på raken på en julskinka i en frysdisk.
Klicka här för att komma till min Flickr-sida.
För dig som funderar mer på det här med backup och säkerhetskopiering är Flickr inte en realistisk lösning. Du vill nämligen säkerhetskopiera mer än bara dina färdigredigerade jpg-filer.
Läs mer: Så gör du för att säkerhetskopiera dina bilder och filmer

Facebook är inte det mest självklara alternativet när det kommer till fotodelningstjänster. Många som lägger upp bilder blir bryskt påminda om den hårda komprimeringsgraden vilket kan göra den vackraste himlen alldeles bandig och grynig. Små missar i bildbehandlingen förstärks i och med den hårda komprimeringen och kan stjäla fokus från det som är viktigt i bilden. Detta till trots är möjligheterna att nå ut med sina bilder väldigt stora på Facebook jämfört med de övriga webbplatserna på den här listan. Du kan dela dina bilder i grupper som är inriktade på en viss sak som solnedgångar eller liknande och på så sätt komma i kontakt med människor som du aldrig hade nått annars. Chansen är stor att de flesta människor som du känner eller kommer i kontakt med på något sätt har en koppling till Facebook.
Klicka här för att komma till min Facebooksida.
Google Foto

Google Foto är en ganska märklig tjänst som på sistone har genomgått en hel del förändringar. Länge kunde du bland annat inte sortera dina bilder i album på ett enkelt sätt, något som numera är löst. Du kanske använde Picasa förr i tiden? I sådana fall är det numera Google Foto som du kommer ha att göra med. En stor fördel när det kommer till Google Foto är att du i princip kan ladda upp hur mycket bilder som helst. Utrymmet du har att spela med är samma utrymme som du använder för din Google Mail och Google Drive – i grundutförande 15GB. Om du däremot laddar upp bilder med lägre upplösning än 16 megapixlar räknas inte platsen som bilden tar mot utrymmet du har tillgång till.
Så här skriver Google Foto själva om upplösning och filstorlekar.
Du kan välja mellan två lagringsstorlekar för att säkerhetskopiera dina foton och videoklipp till ditt Google Foto-bibliotek.
Hög kvalitet
- Obegränsat kostnadsfritt lagringsutrymme.
- Vanliga kameror: Rekommenderas för mobiler eller kompaktkameror med 16 megapixlar (MP) eller mindre.
- Användning: Bra för normal utskrift och delning.
- Storlek: Spara högkvalitativa foton och videoklipp samtidigt som du minskar storleken.
Original
- Begränsat kostnadsfritt lagringsutrymme: Använder Google-kontots lagringsutrymme oavsett fotots eller videons storlek.
- DSLR-kameror: Rekommenderas om du tar foton med en DSLR-kamera och vill behålla den exakta ursprungliga kvaliteten.
- Användningsområden: Rekommenderas för utskrift av stora banners eller för att lagra originalfilerna.
- Storlek: Lagra dina foton och videoklipp precis så som du tog/spelade in dem.
Länk till Google Fotos hjälpsida för mer information.
Bonus
Ingen lista som inte bjuder på en liten överraskning i slutet. Läs vidare om du känner att ingen av de här tjänsterna riktigt passar dig och ditt fotograferande.
Din egen fotoblogg
Sociala nätverk och fildelningstjänster i all ära. Vill du ha full kontroll över hur dina bilder visas och presenteras finns det inget annat alternativ än att starta en egen hemsida. Fördelen är många. Du väljer själv i vilken storlek och upplösning dina bilder ska visas, du har en helt annan möjlighet att tjäna pengar på ditt fotograferande i form av försäljning av bilder, både digital och i utskriven form, direkt utan mellanhänder och besökarna på din sida är mer benägna att läsa det du skriver och klicka vidare på din webbplats än om de bara hade sett ditt inlägg susa förbi i flödet.
Nuförtiden är det ganska lätt att starta en blogg men jag rekommenderar inte att du använder dig utav en färdig tjänst utan istället satsat på att köpa dig en egen domän och starta din blogg med hjälp av WordPress eller något annat CMS på ett eget webbhotell. Möjligheterna är många och det behöver inte kosta mer än en fika på stan i månaden.
Vilket webhotell ska jag välja?
Det finns flera olika webhotell på den svenska marknaden och vilket du ska välja är svårt för mig att avgöra. Fotobloggen du just nu läser ligger hos Loopia, tidigare har jag använt mig av bland annat Binero och Surftown. Det finns många olika nivåer på webbhotell men för dig som bara vill prova på att driva en egen hemsida behöver du inte tänka så mycket på prestanda och pris i det här skedet. Andra alternativ som kan vara värda att titta på är One.com och Webbhotellsmarknaden är självsanerande och dåliga webbhotell försvinner så småningom – det är därför väldigt svårt att välja fel webhotell.
Webhotell att titta närmare på
Klicka här om du vill läsa mer om att starta din egen blogg hos Tommy K Johansson. Börja blogga: Så kommer du igång med allt
Bubblare
Ello.co

En nykomling på listan som jag har för lite erfarenhet av att bedöma är Ello. Det sociala nätverket som riktar sig till kreatörer. Deras nisch är kreativa människor av alla slag och här erbjuder de en mötesplats inte bara för dig som vill dela bilder. Digitala och analoga kreatörer av alla slag använder sig utav Ello. Risken finns att du kanske inte har hört talas om Ello ännu men webbplatsen är ändå värd ett omnämnande.
Klicka här för att komma till min Ello-profil.
Var lägger du upp dina foton när du vill dela bilder på nätet? Har du en egen fotoblogg som du vill ha fler besökare till eller har du synpunkter på listan och vill ha med en webbplats som jag helt har missat? Lämna adressen i en kommentar här nedan.
Sälj din fotokonst online
Uppdatering juli 2019 – Printler har gått i konkurs. Läs mer i inlägget Printler har gått i konkurs.
Om du inte är intresserad av att bara visa upp dina bilder för den stora allmänheten finns det tjänster som kan hjälpa dig att sälja din konst direkt utan att du behöver skriva ut dina bilder själv och rama in dom. Jag har varit medlem hos Printler ända sedan starten och här kan du nå ut med din fotokonst. Deras upplägg är spännande då du kan välja att låta sälja både posters och inramningar eller endast numrerade upplagor.
- Mitt Printlergalleri: Ludwig Sörmlind på Printler
- Läs mer: 3 anledningar att använda Printler