Uppdaterad 25 oktober, 2016

Vad säger ni om jag skulle påstå att jag kan få ut ett dynamiskt omfång på 14 EV-stopp i min Canon EOS 700D i en enda exponering? Förmodligen fnissar ni lite och undrar om jag inte är lite på kanelen. Faktum är att det är möjligt. Om du undrar vad dynamiskt omfång handlar om kan du fortsätta läsa då förklaringen kommer så småningom.

Obs! Inlägget innehåller sponsorlänkar.

Att jag vågar mig på detta påstående tackar jag Magic Lantern för. Ni som har varit här förut vet att jag är ett stort fan av den lilla programvaran som körs på kamerans minneskort och förvandlar konsumentkameror till något som Canon inte alls tänkte att de skulle vara när de rullade av fabriksbandet.

14 EV stopp Magic Lantern

HDR Photographer läser jag ett test av funktionen i Magic Lantern som gör det hela möjligt. Allt är dock inte guld och gröna skogar. Finessen gör inte att man får en ny sensor – däremot pressar man sensorn man redan har till det yttersta. Men det man vinner i kraft förlorar man i väg som min gamla fysiklärare skulle säga.

Läs vidare på Wojciech Toman’s blogg där han går igenom det hela mer djuplodande. Jag själv ska forska vidare i Dual ISO och återkommer med resultat så småningom. För att läsa mer om Magic Lantern kan du klicka på länken nedanför för att ta del av samtliga inlägg med etiketten Magic Lantern. Lägg gärna adressen på minnet, listan fylls på allt eftersom jag avänder mig utav Magic Lantern och lär mig mer. Idag vill jag absolut inte vara utan det.

Magic Lantern på ludwigsormlind.se

Canon EOS Rebel T5i

14 EV-stopp gör dock att behovet, om det någonsin har funnits ett, av HDR-bilder minskar. I takt med att kameror blir bättre och bättre och lyckats fånga större och större dynamisk bredd blir behovet att trixa med flera exponeringar mindre mindre.

Jag ser dock inte HDR som något nödvändigt. Jag ser det som en konstform i sig.

Faktum kvarstår dock – vissa scener kan din kamerasensor inte fånga helt med bara en exponering. För dessa bilder kommer du förmodligen under en ganska lång tid framöver använda dig utav flera exponeringar för att täcka in hela registret. Idag klarar du dig allt som oftast med en exponering utom vid de mest extrema situationerna. Med flera exponeringar har du mycket mera bilddata som du är fri att göra vad du vill med i bildbehandlingen men med bekostnad på den extra tiden det tar för dig i bildbehandlingsprogrammet.

Tack för att du kommenterar!