Brödbak en regnig söndag

Helgen kom och gick och idag har det varit en sån där typisk söndag. Lördagen bjöd på molnigt väder och kalla vindar vilket gjorde att jag knappt lämnade huset förutom när den pälsbeklädde familjemedlemmen ville gå ut. Söndagen bjöd om möjligt på ännu sämre väder.

Samtliga väderlekstjänster jag tittade på varnade för enorma snöfall och när eftermiddagen övergick till kväll började regn, hagel samt en och annan snöflinga signa ner mot marken.

Där ligger snön kvar och jag bestämde mig för att det inte heller denna dag var läge för några längre äventyr. Så jag bestämde mig för att baka bröd istället.

För ett par år sedan, innan jag hade kommit underfund med att min kropp inte alls kommer överens med gluten, var jag en hemmabagare av rang. Det skrevs dikter om mina matbröd och historier om mina nygräddade morgonfrallor berättades av fäder till deras söner.

Ett glutenfritt leverne

När gluten lämnade mitt liv föll det sig också så att bakandet fick följa med. Nuförtiden har jag insett att det inte alls behöver vara så och jag har så sakteliga börjat experimentera igen.

Några höjdarbröd har jag inte fått till men idag hittade fru Malin ett lättbakat recept som jag gav mig på och jag var ganska nöjd med resultatet. Receptet hittar du längst ner i inlägget, i originalutförande innehåller det vanligt vetemjöl men jag bytte ut det mot ett glutenfritt mjöl och som vätska använde jag osötad sojadryck av okänd sort samt lite olivolja.

Fotoblogg eller matlagning

Eventuella nytillkomna läsare behöver inte känna sig förvirrade. Inte heller ni gamla återkommande läsare. Så fort vädret tillåter kommer bloggens innehåll skifta tillbaka till fotografering och liknande istället för brödbak och matlagning.

Brödbakning en kall söndag - Ludwig Sörmlind
Inget passar bättre en kall, regnig vintersöndag än ett redigt brödbak.

För att ni inte ska gå helt bildlösa härifrån lägger jag in en bild på det ena brödet lite stilistiskt upplagt på en skärbräda och fotograferat med mobilen (för att undvika mjöl i systemkameran).

Yeast Free Bread – Food.com