Uppdaterad 23 september, 2016

Luminansmasker, eller luminosity masks på engelska, är inget nytt påhitt. Jag har dock inte använt mig speciellt mycket av det tidigare då jag har varit fullt glad och nöjd med resultaten jag får med HDR-program som Photomatix eller Oloneo.

Inget av de programmen kommer dock i närheten av den kontroll man kan få med luminansmasker. I det här inlägget tänker jag inte göra någon djupdykning i det stora ämnet luminansmasker. Längre fram kommer det förmodligen fler och längre inlägg i ämnet när jag lärt mig mer.

Är det här HDR?

Bilderna i det här inlägget är inga HDR-bilder i det avseendet att de består av flera exponeringar. Däremot är de tagna med Magic Lanterns Dual-ISO funktion just för att kunna öka på det dynamiska omfånget och då är väl egentligen bilderna HDR-bilder, dock inte tonmappade sådana.

Justeringslager har sedan använts med hjälp av luminansmasker för att bara påverka specifika delar av bilden.

Jimmy McIntyre är en fotograf som är något av en expert inom ämnet och som tur är har han gjort många videos där han beskriver hur man gör. Är du nyfiken på konceptet kan du kika igenom videon nedan för att få ett hum om vad det hela handlar om.

Är det här en teknik som du använder dig utav eller är det alldeles för trixigt att sitta och mickla med?

Bilderna är tagna från vackra Boön, kika på kartan för en någorlunda exakt position.

Tack för att du kommenterar!