Bara bokeh och belyst staty

Bokeh är ett ord som man hör väldigt ofta om man sysselsätter sig med något inom fotografi, oavsett om man själv är den som står bakom kameran eller om man nöjer sig med att titta på bilder tagna av andra. Ordet kommer från japanskan och betyder suddig och det är just precis vad det handlar om – suddighet.

Bokeh (från japanska boke, 暈け, som betyder ”suddig”) är inom fotografin ett begrepp för den estetiska kvaliteten av suddigheten hos delar av en bild som inte är i fokus.

Kort skärpedjup och en suddig bakgrund (med kraftig bokeh) är ett av många sätt att lyfta fram ett motiv. Eller så kan man som i bilden här nedan låta suddigheten i sig själv vara motivet. I mitt förra inlägg försökte jag få till en extrem bokeh-effekt för att få till rätt känsla i bilden.

Läs mer: Legohästar och muffinsbagerier

Som du förstår kan det här lätt bli flummigt och väldigt abstrakt. Att tala om saker som estetisk kvalitet blir gärna lite svårt att greppa. Ännu värre blir det när man börjar prata om ful eller vacker bokeh. Det är mycket som spelar in med bokeh – antalet bländarblad i ditt objektiv påverkar formen på de suddiga cirklarna – likaså hur långt ifrån du står ifrån ditt motiv respektive motivets avstånd till själva bakgrunden.

Detaljer och petitesser

Vissa menar på att helt neutrala cirklar eller cirklar som är ljusare i mitten och blir mörkare i kanterna är bättre eller vackrare än när förhållandet är det omvända. Andra föredrar kantiga bokeh-cirklar jämfört med runda.

Vad dom är vackert respektive fult har egentligen ingenting med färgskiftningarna på ljuscirklarna att göra, det ligger istället hos betraktaren att avgöra.

För mig betyder den här bilden förmodligen något helt annat än för dig – jag vet ju var ljuset kommer ifrån och jag vet hur scenen skulle se ut om jag bara vrider en aning på fokusringen åt motsatt håll så att ljusskällorna istället syns klart och tydligt.

Vad tycker du om bilden om du ser den för första gången?

Bokeh - Abstrakt ljus över Högskolan - Ludwig Sörmlind
Bokeh – Abstrakt ljus över Högskolan.
Canon 6D, EF70-200mm f/4L USM, f/4.0, 1.5 sek, ISO400

Badar i ljus

Statyn av Karl-Oskar och Kristina har jag fotograferat flera gånger tidigare, skillnaden mot tidigare gånger är att statyn numera är ljussatt med hjälp av strålkastare i marknivå. Statyn syns bättre och på långt håll.

Läs mer: Utvandrarmonumentet

Utvandrarmonumentet Karl-Oskar och Kristina i Karlshamn - Ludwig Sörmlind
Utvandrarmonumentet Karl-Oskar och Kristina i Karlshamn – Ludwig Sörmlind
Canon 6D, EF70-200mm f/4L USM, f/4.0, 8 sek, ISO400

Långt borta på andra sidan Näsviken ser du delar av AAK-fabriken och Högskolan. Det är också den vyn som avbildas i bokeh-bilden här ovan. Om du jämför med hästen i det förra inlägget där jag står så nära som objektivet tillåter står jag här mycket längre bort. För att få med hela statyn tog jag 3 överlappande exponeringar på höjden som jag sedan pusslade ihop med hjälp av Photoshop.

För att man ska kunna se bakgrunden gjorde jag mitt bästa för att hålla bakgrundssuddigheten till ett minimum men utan att hela bilden skulle bli genomskarp.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: