Astrofoto för nybörjare – så fotar du stjärnor med din systemkamera

Att fotografera stjärnhimlen är en väldigt spännande form av fotografering och astrofoto med systemkamera är något vem som helst kan prova på. Om du idag äger en kamera är chansen stor att du förmodligen redan har all utrustning som du behöver för att testa. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du fotograferar stjärnhimlen med din vanliga systemkamera – allt från hur du ställer in kameran till hur du undviker att stjärnorna blir oskarpa.

Det enda du behöver som du inte kan köpa är mörker, bor du i eller nära en storstad är   et lite svårare att hitta en plats som är tillräckligt mörk men det finns många platser i vårt land som passar alldeles utmärkt för att fotografera stjärnhimlen och i synnerhet Vintergatan.

Det är faktiskt lättare än du tror att fotografera vintergatan. Alla stjärnor du ser på himlen tillhör Vintergatan men det är de centrala, tätare delarna vi brukar tänka på när vi tänker på astrofotografering.

Obs! Inlägget innehåller sponsrade länkar!

Om du gör en snabb bildsökning på Google på astrofoto eller astrofotografering kommer du se bilder som du knappt trodde fanns. Många av bilderna kommer från det södra halvklotet där en helt annan del av vintergatan är synlig än för oss nordbor på den norra delen av halvklotet. När man säger att man ska fotografera vintergatan är det inte alltid helt klart vad det är man menar. Alla stjärnor som du ser på stjärnhimlen tillhör Vintergatan, det är galaxen som vi ”bor i”.

Vad folk i regel menar när det pratar om att fotografera vintergatan är att de vill fånga vintergatans kärna på bild.

Vintergatans kärna fotograferad ovanför en stenformation .
Vintergatans kärna fotograferad ovanför en stenformation . Bilden är public domain och han laddas ner här.

Det är nu som det börjar bli lite krångligt

Vårt solsystem befinner sig i en av de yttre armarna av vintergatan. Vinkeln på vårt solsystem är ungefär 63 grader mot det galaktiska planet. Vad det här betyder eller hur det påverkar dig behöver du inte inte kunna utantill men du bör ha det någonstans i bakhuvudet då det är av stor betydelse för hur och när du faktiskt kan se vintergatan. Precis som med all annan fotografering gäller det att du planerar innan du ger dig ut i natten och det här är extra viktigt när du ska ge dig ut i den becksvarta natten.

Det är inte bara dina omgivningar du behöver hålla koll på, helst bör du ha en aning om i viken fas månen är. Att försöka fotografera stjärnhimlen under fullmåne är svårt – det är helt enkelt för ljust. Försök tajma in dina nattliga fotorundor när det är nymåne istället. 4-5 dagar före och efter nymånen ger dig de bästa förutsättningarna att fånga vintergatan på bild.

Astrofoto med systremkamera - Galaktiska planet - Ludwig Sörmlind

Vårt solsystem ligger nästan vinkelrätt mot det galaktiska planet och det tillsammans med det faktum att vår lilla planet roterar runt solen gör att under delar av året kommer solen vara i vägen. Inte helt och fullt, du kommer nästan alltid kunna se stjärnor att fotografera men just det åtråvärda centrala delarna av Vintergatan är blockerade. Fortsätt läsa om du som jag befinner dig på det norra halvklotet.

Astrofoto på norra halvklotet

Astrofoto med systemkamera - Norra halvklotet - Ludwig Sörmlind

Stora delar av november och ända fram till den första halvan av februari kan vi arma stackare på det norra halvklotet inte se centrum av vintergatan överhuvudtaget. Det är lite synd för det är under den här delen av året som dagarna är som kortast och de mörka nätterna som längst. Det går fortfarande att fotografera delar av vintergatan – det är bara centrum av vintergatan som är blockerat från vår åsyn.

Den bästa tidpunkten för oss att se vintergatan är från sena maj till tidiga augusti även om delar av vintergatans centrum sticker upp bakom horisonten redan från och med februari strax innan solen går upp respektive november men då strax innan solen gått ner.

Astrofoto på södra halvklotet

Astrofoto med systemkamera - Södra halvklotet - Ludwig Sörmlind

Det omvända gäller för dom som befinner sig på det södra halvklotet. Det är under deras vintermånader som vintergatan syns som allra bäst och som vi alla vet. Vinter betyder korta dagar och långa nätter

Stanna inte hemma för det!

Det finns ingen anledning att stanna hemma bara för att du inte kan se vintergatans kärna, det finns fler delar av vintergatan att se och framförallt fotografera.

Kamerainställningar för astrofoto

Hur gör du då för att fånga hela eller delar av vintergatan på bild. Finns det några optimala kamerainställningar eller är det bara att chansa och se glad ut? Du kan ju åka ut på vinst och förlust men risken är då stor att du inte kommer hem med något annat än en förkylning. Astrofotografering är mer än att bara rikta kameran mot himlen och trycka av.

Autofokus fungerar inte särskilt bra när det är kolmörkt och det är bara ett av bekymren. Det behöver inte vara ett problem. Ett tips när det gäller själva fokuseringen är att med hjälp av kamerans Live View-fönster zooma in på en ljusstark stjärna och manuellt ställa in fokuseringen så att stjärnan blir skarp. Om din kamera inte har en Live View-skärm kan du ofta ställa in ditt objektiv på oändlig fokusering och på så sätt vara relativt säker på att allt i din bild blir skarp.

Suddiga stjärnor

Oavsett vad man tycker om den saken så snurrar jorden och den snurrar faktiskt ganska snabbt. Detta behöver du ha lite koll på när du försöker fotografera stjärnor och det gäller inte vara om du försöker avbilda vintergatan eller inte. Om du exponerar för länge kommer stjärnorna på himlen hinna flytta så mycket på sig att de avbildas som streck istället för skarpa lysande punkter. För att undvika att det här sker finns det en tumregel – 600 regeln.

Astrofoto med systemkamera - 600-regeln - Ludwig Sörmlind

600-regeln för skarpa stjärnor

600-regeln i astrofotografi är ett hjälpmedel som du kan ta till när du ska ställa in kameran och funderar på hur lång slutartid du vågar använda. Jag använder en Canon EOS 6D tillsammans med ett Canon EF 28 mm f/2.8 objektiv vilket enligt 600 regeln tillåter en slutartid på som mest 21,5 sekunder. Går jag över den tiden kommer stjärnorna ha flyttat sig såpass mycket att det syns på den färdiga bilden-

600 / faktiskt brännvidd 28 mm = 21,42 sekunder

För att kunna använda så långa slutartider som möjligt och på så viss kunna hålla ner ISO-talet så mycket som möjligt för att undvika brus är det alltså en fördel att använda ett vidvinkelobjektiv. Hade jag istället för ett 28 mm objektiv använd mig utav ett 85 mm objektiv hade jag istället bara kunnat exponera i cirka 7 sekunder innan stjärnspåren hade börjat synas enligt 600-regeln.

Vilken kamera är bäst för astrofoto?

I min ägo har jag också en Canon EOS 700D med tillhörande vidvinkelobjektiv från Sigma med brännvidden 10-20 mm. 700D är inte en fullformatskamera och jag måste därför blanda in cropfaktorn i min beräkning för att få rätt värden.

Vid 10 mm inställd brännvidd kan jag exponera i hela 37.5 sekunder jämfört med bara 7 sekunder med 85 mm.

600 / faktiskt brännvidd 10*1.6 = 37,5 sekunder

Den bästa kameran för att fotografera stjärnhimlen är kameran som du äger. Det finns många lösningar för att fotografera stjärnor, planeter och kometer med hjälp av teleskop och motorer som följer med i jordens rotation.

Det går utanför den här artikeln som främst handlar om hur du fotograferar stjärnor med en vanlig systemkamera.

När du vet den maximala slutartiden som du kan använda utan att få stjärnspår kan du med hjälp utav ett par testbilder snabbt hitta ett bra ISO-värde där du får så lite brus som möjligt i din råfil. Att fotografera i RAW är nästan ett måste med tanke på efterbehandlingen.

Vitbalansen är svår att få rätt direkt i kameran men med hjälp av all sensordata som sparas i en råfil har du mycket större möjligheter att återställa din bild.

Ett annat problem när du fotograferar med höga ISO-tal är brus och här kan en fullformatskamera med sin större sensor ha en viss fördel jämfört med en kamera med mindre sensor. Det finns dock många tekniker för att undvika brus nästan oavsett hur högt ISO-tal du har inställt. I inlägget långa slutartider utan brus hittar du mer information om hur du undviker brus i dina astrofotografier.

Undersök platsen i dagsljus

Försök åka till den tänkta platsen för dina nattbilder under dagtid. Det är mycket lättare att testa olika kompositioner utan att behöva smyga omkring med en pannlampa. När det väl är natt vill du undvika att tända ljus i möjligaste mån för att behålla ditt mörkerseende. Att tända en stark ficklampa i mörkret kan göra att ditt mörkerseende försvinner i flera minuter och du kanske missar din tänkta bild för att du helt enkelt inte ser tillräckligt bra för att fotografera den.

Det finns mycket mer att läsa om astrofoto med systemkamera men det bästa sättet att lära sig är att bege sig ut med kameran och öva, öva, öva.

Fotografera norrsken

Det finns många anledningar att bege sig ut i natten med sin kamera. Det är inte bara vintergatan eller stjärnhimlen som är värda en fototripp. Bor du i de delar av landet dit norrskenet når har du helt plötsligt ett fantastiskt motiv att försöka fånga med din kamera. Att fotografera norrskenet ställer andra krav på dig och din kamerautrustning jämfört med fotografering av en relativt stillsam natthimmel.

Wojciech Toman är en HDR-fotograf som har fångat otroligt vackra bilder av norrskenet och han delar med sig av sina tips, tricks och tekniker i följande inlägg: How to Photograph Northern Lights

Norra delarna av landet

Om du bor i de norra delarna av landet så har du mycket större chans att både se och fånga norrskenet på bild jämfört med mig som bor i de södra delarna av landet. Ju mörkare omgivning du kan hitta desto större chans har du att komma hem med en riktig pangbild på minneskortet.

Det här gäller inte bara norrskensfotografering utan också all astrofotografering oavsett om det gäller stjärnor, kometer eller rent av planeter.

Dela gärna med dig av dina bästa astrofotografier tagna med en vanlig kamera i kommentarsfältet här nedan.

Har du egna tips att dela med dig utav? Tveka inte att använda kommentarsfältet och hjälp fler astrofotografer att lyckas med sin astrofotografering.

Sammanfattning

För att du ska ha så stor chans som möjligt att komma hem med lyckade bilder av vintergatan på din kameras minneskort så gäller det att hålla ett par saker i minnet.

  • Undvik fullmånen. Undersök i vilken fas månen befinner sig i innan du ger dig ut i natten. Du vill att månen ska synas så lite som möjligt – helst inte alls.
  • Använd så snabbt objektiv som möjligt. Du behöver en så stor bländare som möjligt för att få tillräckligt mycket ljus till din kamerasensor. Jag använder mig av f/2.8 och 28 mm brännvidd.
  • Var inte rädd för höga ISO-tal. Att fotografera vintergatan med ISO-värde på 100 är med dagens kamerateknik i princip omöjligt. Var inte rädd för att gå så högt som din kamera tillåter.

En brusig bild är bättre än ingen bild. Tack vara digitala bildbehandlingstekniker som alla med Photoshop eller liknande programvara kan använda kan du på ett lätt sätt minska mängden brus utan att försämra bildkvaliteten.

Läs mer: Långa slutartider utan brus

Källor och mer information