Ankarvattnet precis innan regnet

I trakterna runt omkring Vildmarksvägen kan vädret vara lite lurigt. Under en timme kan man vissa dagar råka ut för väder som representerar fyra hela årstider, allt från strålande sol till hagel och snöstorm. Under hela vår roadtrip från Blekinge till norra Lappland hade vi fantastiskt väder.

Den här bilden togs en av de ljumma sommarkvällarna där regnet liksom hängde och dallrade i luften utan att bryta ut på riktigt. Det var först in på småtimmarna som det bestämde sig för att ösa ner över oss där vi log och sov efter en dag längs de svenska vägarna.

Ankarvattnet

Bilden är fotograferad utan stativ i skymningen och består av 3 exponeringar. Ljusförhållandena tvingade mig att höja ISO oerhört mycket för att kunna få ner slutartiderna tillräckligt för att jag skulle kunna knäppa de olika exponeringarna utan att röra mig allt för mycket.

Ankarvattnet innan regnet - Ludwig Sörmlind
Ankarvattnet i skymningen, det duggar lätt men det tunga regnet hänger i luften.

Dagens kameror är både snabba och intelligenta och efter ett par försök lyckades jag.

Den ljusare av de tre exponeringarna hamnade på ISO 8000 vilket gav mig ganska mycket brus att jobba med, detta i sin tur gjorde att jag fick använda mig av samtliga tre exponeringar i bildbehandlingen för att undvika de allra brusigaste partierierna.

Flera exponeringar

Här kan du läsa mer om du är nyfiken på varför och hur du använder flera exponeringar för att skapa en färdig bild: HDR Guide på Svenska

Följ med på resan från Blekinge till Lappland: Resdag 1 – Intill Vätterns strand

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: