Åkroken vid Mörrumsån

Det var många år sedan jag tillsammans med fru och en liten hund bytte bostadsrätt i Karlshamn mot villa i Mörrum men trots det har jag väldigt dåligt koll på mina omedelbara omgivningar. De centrala delarna av Mörrum hittar jag ganska bra i men de är å andra sidan inte speciellt många eller stora. Mörrumsåns brusande hör jag från mitt vardagsrumsfönster och jag har knallat upp och ner längs de södra delarna av ån mer än en gång när jag rastat hunden.

Norrut däremot är rena rama Lappland för mig trots att jag bott här så länge. Mörrumsån, det vitt kända vattendraget som sportfiskare från hela världen vallfärdar till, slingrar sig runt en ganska bra bit uppåt i landskapet. Jag känner tyvärr än så länge bara igen de delarna jag ser från bilfönstret på väg till Svängsta eller något annat litet samhälle längs med ån.

Det gäller att ta sig tid till att stanna, kliva ur bilen och se sig omkring och inte bara hasta omkring med tankarna på nästa plats man ska till eller nästa människa man ska träffa. Jag ska försöka bli bättre på att bara sätta mig i bilen utan mål eller mening och bara se mig omkring.

Dags att utöka lokalsinnet

Istället för att styra kosan mot någon avlägsen havskant i Skåne eller Blekinge kanske jag skulle ta med mig kameran och ta reda på vad som finns runt husknuten. Den vackra årstiden höst börjar så sakteliga förvandlas till vinter och tiden med färgglada löv i träden under soliga eftermiddagar är nog över för i år. Snart lägger sig snön som ett täcke över oss, om den får ligga kvar vill säga, och några gröna blad kan vi inte vänta oss förrän till våren igen.

Det ger mig lite tid att hitta lite resmål att besöka när temperaturen börjar vända uppåt och solen inte går ner redan klockan fyra på eftermiddagarna.

Bron vid åkroken

Igår hittade jag en vacker plats med hjälp av lite tips från någon som bott lite längre i Mörrum än vad jag har och jag tog mig ner till Åkroken en blåsig eftermiddag. Jag parkerade intill lägerplatsen vid pool 23 och när mörkret började lägga sig vände jag hemåt med ett par härliga höstbilder i bagaget. Ett par av dessa kan du se i bildspelet här nedan.

Den mörka årstiden

Nu när vi alla gemensamt har vevat på våra klockor och återigen anammat vintertiden går solen idag ner vid mina breddgrader 16.08.

I praktiken innebär det att det numera är mörkt när jag slutar jobbet och vill jag se eller fotografera en solnedgång så är det helgerna som gäller. Men inget ont som inte har något gott med sig – solen behagar nämligen inte krypa upp ovanför horisonten förrän klockan 07.22 vilket gör att soluppgångarna helt plötsligt är inom räckhåll. I alla fall för alla oss som inte vill sätta klockan på strax efter midnatt under sommarmånaderna.

Klicka gärna på bilderna för att få upp en större version.

Vill du vara bland dom första att se mina bilder? Jag lägger oftast ut mina foton på Instagram innan jag lägger ut dom på här – läs mer om varför jag tycker du ska använda Instagram och hur du gör att få fler aktiva följare här:

Vill du också få fler aktiva följare på Instagram?

7 tankar på “Åkroken vid Mörrumsån

 1. Visst är det märkligt. Man kan få för sig att upptäcka hela världen men glömmer bort sin fina närmiljö. Det är fin a bilder du tog. Den andra med vattnet och stenen blev min favorit! En liten undran: har du något speciellt knep att dela med dig på hur man får vattnet så mjukt? En underbart rogivande bild :)

  • Tack så mycket!

   Knepet för att få mjukt vatten är långa slutartider. För att få bort så mycket reflektioner som möjligt använde jag ett polfilter och i samma hållare ett nd-filter för att kunna använda en slutartid på 30 sekunder utan bilden skulle blivit överexponerad.

   Såna filter kan man köpa för nästan hur mycket pengar som helst men jag använder ett okänt märke med filter i plast för ett par hundralappar allt som allt. :)

 2. Härliga foton som alltid, Ludwig :) Den lilla videon var mycket bra gjord också. Jag har ett ställbart ND filter, från 2 till 400 men är för lat för att använda det! :D Ska börja med det när jag får riktigt med lust till det, tar ju sin tid :) Så dessa foton är inte i HDR då?

  • Tackar!

   Jag köpte ett ställbart filter till min första systemkamera men det var så ojämn effekt så det användes aldrig.

   Filtret som jag använt till dessa bilder är en plastskiva som man för in i ett spår på en hållare som sedan sitter på objektivet. Bilden med stenen är inte HDR men resten är det. :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: