Affinity Photo för Windows

I Februari skrev jag inlägg om ett program som på allvar kunde hota Photoshops plats på bildbehandlingstronen. För dig som arbetar mycket med bildbehandling så har du med största sannolikhet kommit i kontakt med Adobe och produkter som Photoshop, Lightroom eller Bridge. Kommer Affinity kunna slå sig in bland dessa giganter?

Företaget Serif har skördat stora framgångar med sin programvara som hittills bara har funnits till Mac-datorer. Nu är Windowsversionen på snabb frammarsch och du kan nu ladda ner en gratis beta-version även för windows.

Förutom Affinity Photo ligger Serif också bakom Affinity Designer samt Affinity Publisher som kommer som beta under 2017.

Affinity Photo årets Mac App 2015

Affinity Photo blev årets Mac-app under 2015 vilket säger en hel del. Inte bara i kategorin foto utan bästa app i samtliga kategorier. Läs mer här: https://affinity.serif.com/blog/affinity-photo-is-app-of-the-year/

Läs också: Är Adobe Photoshops tid på tronen över?

Systemkrav Affinity Photo

Hårdvara
Windowsbaserad PC med mus eller likvärdig indataenhet. DirectX 10-kompatibelt grafikkort eller senare.

Minne
2GB RAM (4GB RAM rekommenderat)

Lagring
780 MB ledigt utrymme; mer under själva installationen.

Operativsystem (64-bit)
Windows 10
Windows 8.x
Windows 7 (Service Pack 1; Aero enabled)

Bildskärmsupplösning
1024 x 768 (vid 100% skala)
1280 x 960 (vid 125% skala)
1600 x 1024 (vid 150% skala)
1920 x 1440 (vid 200% skala)

Fullständiga systemkrav hittar du här:
https://affinity.serif.com/en-us/photo/full-feature-list/#system-requirements

Affinity Photo för Windows - Ludwig Sörmlind

Jag har laddat ner betan och ser fram emot att testa samtliga funktioner under de följande veckorna.

Vad tror du om Affinity? Har det en chans mot jätten Adobe? Dela med dig av dina synpunkter i kommentarsfältet!

Här laddar du ner Affinity Photo för windows.
https://affinity.serif.com/en-us/photo/windows/

Relaterat innehåll

2 tankar på “Affinity Photo för Windows”

 1. Den verkar vara intressant. Skiljer sig verktygen mycket åt, menar symboliskt, så att de är lätta att hitta? För några år sedan var det stört lönlöst att köpa Photoshop, pga priset, men idag betalar jag 1290:-/år för Photoshop och Lightroom. Köps det eller är den på licens? Är det både bildbehandling och redigering som hos PS och LR? Tycker du programmen kompletterar varandra eller det räcker med ett av dem, i så fall, vilket är ditt val? Har inte hållitpå med PS på månader, så ska jag göra något så går jag in i Moderskeppet där jag är medlem, och kollar en video om det jag ska göra för att friska upp minnet. Den fördelen har man nog inte med Affinity?

  • Jag har inte använt programmet tillräckligt mycket för att komma med några djupare recensioner men det verkar ganska spännande. Eftersom det fortfarande är en beta-version är väl risken ganska stor att saker och ting kommer ändra sig till den skarpa versionen.

   När det gäller pris så vet jag inte vad det blir när det väl går att köpa programmet men Macversionen landade på drygt 500 kr och då är det en engångskostnad och ingen prenumeration.

   Affinity Photo verkar vara ett renodlad bildbehandlingsprogram så om du använder Lightroom för dess biblioteksfunktioner så får man nog fortsätta med det alternativt använda någon annan slags filhanterare för att hålla kolla på sitt bildbibliotek.

   Jag var sen med att börja använda Lightroom så jag använder det mer för grundbildbehandling innan jag öppnar upp bilderna i Photoshop och inte för biblioteket. Jag har en vettig mappstruktur som jag fortsätter med vilket gör det ganska lätt att hitta eventuella bilder i efterhand.

   Jag är osäker på om Moderskeppet kommer göra några kurser i Affinity Photo den närmaste tiden men fram tills den dagen kommer finns det alltid Youtube. Jag har redan sett ett flertal instruktionsfilmer. :)

Tack för att du kommenterar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: