Är Adobe Photoshops tid på tronen över?

Uppdaterad 27 februari, 2017

Photoshop har så länge jag varit någorlunda aktiv inom bildbehandling varit programmet man använder. De första stapplande stegen inom bildmanipulation och på den tiden även hemsidesdesign tog jag i Photoshop 7.0. Dessförrinnan använde jag mig av bland annat Paint Shop Pro och diverse andra Sharewareprogram som råkade rymmas på en 3.5″-diskett. På den tiden satt man nämligen med olika datortidningar och bockade i små suddiga annonser vilka program man ville prova. Shareware på den här tiden var stort och det hela gick ut på att om man gillade programmet så betalade man in en slant och full funktionalitet uppnåddes. Ungefär som dagens Trial-versioner.

Photoshop har funnits väldigt länge och har sedan lång tid tillbaka blivit någon slags industristandard inom bildbehandling. Du kommer förmodligen mycket längre på arbetsmarknaden om du i ditt CV kan skryta med att du behärskar Photoshop flytande jämfört med om du istället skriver att du har installerat Gimp på din Linuxburk men att du då och då startar igång Paint på din Windowsdator.

Nu har företaget Serif tagit upp kampen och släpper idag betan till Affinity Photo, programmet som de själva menar kommer stjäla marknaden av Adobe och detta kommer de att göra genom att helt enkelt leverera en bättre produkt.

Hur tänker de göra allt det här då?

Photoshop bygger på 25-årig arkitektur, Affinity Photo är byggd för dagens datorer och är enligt utsago otroligt snabbt. Priset är en annan sak. Jag misstänker att många är användarna som i och med de någorlunda humana priserna i och med Creative Clouds lansering har avinstallerat sina gamla piratversioner. När Affinity Photo väl släpps för den stora marknaden kommer det att kosta €49.99. Inga prenumerationer så långt ögat kan nå.

Det tror jag på, när nyheten om prenumerationsdealen nådde mina öron lät det lite sådär. Men jag svalde betet då det hade varit alldeles för dyrt att betala fullpris för programmet. Istället skiljs jag glatt från mina 105 kr varje månad och får då använda programmet på två olika datorer. Jag hade dock mycket hellre betalat €49.99 en gång och sedan varit färdig.

Om du har läst så här långt och känner att det här måste du bara prova själv har du tur. Programmet har släppts i en öppen gratis beta. Det finns dock ett litet aber och det är att programmet endast finns för Mac. Ridå ner för mig själv, vi utan Mac får helt enkelt vänta. Chansen är stor att en PC-version så småningom ser dagens ljus men prio tycks ligga på utvecklandet av ytterligare ett program. Denna gången ska InDesign få på pälsen med Affinity Publisher.

Vad tror ni? Kan det här räcka för att peta ner Photoshop från tronen?

Dela:

Tack för att du kommenterar!