Affinity Photo – Hur står det sig mot Photoshop?

Photoshop, och nästan samtliga programvaror i CC-serien, är i det närmaste branschstandard så fort man börjar närma sig någon form av grafisk verksamhet. Jag själv använder antingen Photoshop, Illustrator eller InDesign mer eller mindre varje dag. Både på mitt arbete och hemma på fritiden. Photoshop har så länge jag har sysslat med foto och bildredigering varit programet som man använder. Både andra fotografer, bildbyråer och tryckerier nästan förutsätter att man är någorlunda hemmastadd i programmet.

Om du har för aviskt att arbeta inom något företag i den grafiska sektorn är du nästan illa tvungen att lära dig Photoshop – speciellt om du vill syssla med fotografering eller redigering av bilder. Skönhetsretusch och fotomontage utförs ofta i Photoshop. Ha detta i tankarna nästa gång du plockar upp ett reklamblad eller en katalog, jag vågar nästan lova att du kommer hitta ett antal bilder som förmodligen blivit frilagda i just Photoshop.

När det gäller digitaltryckeri och annan grafisk framställning är vektorgrafik att föredra och där finns det bättre programvaror än Photoshop att lära sig. I mitt dagliga arbete utförs mycket i Coreldraw för att dra ett annat exempel.

Öppen programvara

Precis som inom de flesta genrerna finns det fri programvara att tillgå, Inkscape är ett sådant och är värt en nedladdning om du är nyfiken på vektorgrafik utan att för den sakens skull vilja investera i nya, dyra, program. Gimp är ett ypperligt alternativ till Photoshop om du ännu inte annamat Adobes självklara plats på bildbehandlartronen.

Är Adobe ohotade?

Företaget Serif har plockat upp taktpinnen i jakten på användarna. Affinity Photo är deras alternativ till Photoshop och släpptes som öppen beta under ett par månader. Jag provade den då och blev imponerad – framförallt över dess snabbhet.

Se filmen här nedan för mer information om Affinity Photo:

Hur ska de locka över användarna?

Photoshop bygger på 25-årig arkitektur, Affinity Photo är byggd för dagens datorer och är enligt utsago otroligt snabbt. Priset är en annan sak. Jag misstänker att många är användarna som i och med de någorlunda humana priserna i och med Creative Clouds lansering har avinstallerat sina gamla piratversioner. När Affinity Photo väl släpps för den stora marknaden kommer det att kosta €49.99. Inga prenumerationer så långt ögat kan nå.

Det tror jag på, när nyheten om prenumerationsdealen nådde mina öron lät det lite sådär. Men jag svalde betet då det hade varit alldeles för dyrt att betala fullpris för programmet. Istället skiljs jag glatt från mina 105 kr varje månad och får då använda programmet på två olika datorer. Jag hade dock mycket hellre betalat €49.99 en gång och sedan varit färdig.

Om du har läst så här långt och känner att det här måste du bara prova själv har du tur. Programmet har släppts i en öppen gratis beta som nu tyvärr är över.

Vad tror ni? Kan det här räcka för att peta ner Photoshop från tronen?

Anledningar att inte byta

Den digitala världen förändras väldigt snabbt, tekniska framsteg görs varje dag och den grafiska branschen är en föränderlig värld som jag är både glad och stolt att få vara med i. Med detta sagt finns det flera anledningar att inte avinstallera Photoshop så fort du har läst färdigt det här inlägget och installera Affinity. Branschstandarden jag nämnde i början av inlägget är ett sådant. Photoshop har funnits länge och även det kommer fortsätta utvecklas. Det finns många kurser och utbildningar – både gratis och sådana som kostar pengar. Det finns också extremt många användare världen över som använder programmet dagligen och som släpper makro, penslar och gärna delar med sig av sin kunskap.

Källa: http://www.creativebloq.com/computer-arts/first-real-alternative-photoshop-launched-and-its-free-21514137

Läs mer / see more: https://sleeklens.com/product/free-photoshop-actions-bundle/

Relaterat innehåll