6 bilder från Brunnsparken i Ronneby

Till kurorten Ronneby har människor vallfärdat sedan urminnes tider. I början av 1700-talet upptäcktes en källa med järnhaltigt vatten intill Ronnebyån och detta var startskottet på Ronnebys kurortshistoria. Än i dag kan du smaka på vattnet direkt från en handpump alldeles intill Gamla Källan.

Om det var det järnhaltiga vattnet eller inte som fick mig att åka till Ronneby förra veckan vet jag inte men helt plötsligt hade jag parkerat alldeles intill parken och stod med kameraväskan på axeln och ett oklart mål i sikte. En informationstavla alldeles intill parkeringen gav mig ett någorlunda hum om hur omgivningarna såg ut och jag insåg att jag faktiskt aldrig har varit här tidigare. Själva parkdelen har jag varit i tidigare som hastigast men att det finns kilometer efter kilometer promenadvänliga naturstigar har gått mig helt förbi fram tills nu.

Outforskat territorium

Ett par platser väckte mitt intresse och jag började gå in i den vackra parken. Min tanke var att fånga höstens vackra färger strax innan solnedgången men vegetationen i parken kändes omotiverat grön för årstiden. Det känns som att hösten kommit av sig lite i och med det varma vädret och de där knallgula och röda höstfärgerna bryter aldrig riktigt ut. Brunnsparken kändes även den relativt grön och då lamporna inte hade tänts ännu och det fortfarande var ganska ljust ute letade jag mig fram till direktörsvilan.

Tydliga tavlor

Där hittade jag nästa informationstavla med tillhörande karta. Trollsjön och framförallt den japanska trädgården lät intressant och jag satte kurs mot stigen som ledde upp i skogen. Vid det här laget hade jag inte ens tagit upp kameran så jag var inte helt hoppfull om att komma hem med några bilder överhuvudtaget på minneskortet. Väl uppe i skogen började det synas att det faktiskt är höst. Min väg kantades av nerfallna löv i alla dess former och färger och vinden gjorde sitt bästa för att blåsa ner ännu mer löv där jag kryssade fram mellan joggare och märkliga cyklister.

Japanska Trädgården i Ronneby Brunnspark - Ludwig Sörmlind
Ingången till den Japanska Trädgården i Ronneby Brunnspark.

När stigens långa uppförsbacke så småningom planade ut och blev till en nedförsbacke uppenbarade sig Trollsjön framför mig. Jag knäppte av ett par bilder och hoppets låga tändes, raskt fortsatte jag mot den japanska trädgården som inte låg speciellt långt.

Välbesökt trädgård

Här fick jag sällskap av en cyklande man med oklar agenda. Han försvann in bland ormbunkar och låga träd för att helt plötsligt dyka upp framför min kamera lite här och där, efter ett litet tag cyklade han vidare längs stigen och jag passade på att smyga runt lite i trädgården medan jag funderade på varför jag aldrig varit här innan eller ens hört talas om att det existerar en japansk trädgård i Ronneby.

Den enda japanska trädgård jag varit i kontakt med tidigare i livet ligger i Bergianska Trädgården i Stockholm och här bjuds man på ett riktigt skådespel av naturen. Är du här under körsbärsträdens blomning glömmer du det aldrig och jag försöker alltid ta mig hit varje gång jag bevistar storstaden.

Fullt fokus på fotograferandet

Precis som vanligt när jag fotograferar så glömmer jag bort både tid och rum och helt plötsligt var det mörkt när jag tittade upp från kameran. Lamporna längs det korsande elljusspåret tändes och jag började fundera på nästa steg. Kameran med tillhörande stativ åkte raskt ner i kameraväskan igen medan jag med hjälp av Google Maps försökte klura ut var jag befann mig.

Promenadstråk i Ronneby Brunnspark - Ludwig Sörmlind

Väl nere i Brunnsparken igen blev jag tagen av naturens skönhet även om det vid det här laget hade blivit ganska mörkt och jag vandrade planlöst omkring en stund innan jag återvände till parkeringen igen med ett löfte till mig själv om att åka tillbaka hit så fort vintern kommit och gått igen.

Så hittar du till Ronneby Brunnspark

Du tar dig till Ronneby Brunnspark snabbt och enkelt. Jag färdades med bil och från dörr till dörr tog det mig 30 minuter att köra mellan Mörrum och Ronneby. Väl framme hittar du flera parkeringsplatser i anslutning till parken.