4 sätt att tjäna pengar på din blogg

Startade du upp din blogg i syfte att tjäna pengar? Då är du långt ifrån ensam, många drömmer om att tjäna pengar på sin blogg eller hemsida men det är inte riktigt många som egentligen vet hur gör man gör för att lyckas? I den här artikeln listar jag 4 sätt att tjäna pengar på din blogg som nästan vem som helst kan använda sig av.

Obs! Inlägget innehåller sponsrade länkar!

Det finns många sätt att tjäna pengar på din blogg och har du redan idag en hyffsad och stadig trafik till din hemsida eller webbplats är du redan en bra bit på väg.

Det stora felet som många människor gör är att de registrerar sin blogg för Google AdSense, lägger ut annonser på varje ledig plats på sin hemsida och sedan förväntar sig att bli rika. Det här fungerade någorlunda bra när Internet var ungt och antalet hemsidor var lägre. Idag krävs det lite mer för att få sin hemsida att generera några pengar överhuvudtaget.

Hur tjänar man lättast pengar på sin hemsida?

Det är vanligare än man tror att någon med förhoppningen att generera en passiv inkomst från sin blogg eller hemsida registrerar sig på valfritt annonsnätverk, fyller sin hemsida med annonser och sedan sätter sig ner och väntar på att pengarna ska börja rulla in.

Att fylla sin blogg eller hemsida med annonser är ett sätt att tjäna pengar på sin blogg, men det är långt ifrån det bästa. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kan omvandla din bloggtrafik till inkomster.

Tjäna pengar på din blogg - annonser text eller bild - Ludwig Sörmlind

Annonser på bloggar och hemsidor ser du förmodligen varje dag. Ibland kanske du klickar på en annons som du finner intressant men oftast bläddrar du nog förbi dom. Det här är det stora problemet med annonser, dina besökare är såpass vana vid att se annonser och reklambanners på bloggar och webbplatser vilket gör det svårt att hitta något som sticker ut. Flera av dina besökare kanske till och med har annonsblockerare installerade på sina datorer.

Vilka annonser visas?

Nuförtiden är annonsnätverken ganska finurliga och du kan ofta använda dig utav innehållsmedveten annonsering. Det här ställer lite högre krav på dig som webmaster och din bloggs innehåll.

Ju mer nischad blogg du driver desto mer relevanta annonser kommer visas för dina besökare. Om du menar allvar med att tjäna pengar på din blogg så är det här något som är värt att fundera över.

Fiskespön och virknålar

Om alla dina artiklar, sidor och blogginlägg behandlar sportfisket i Mälardalen kommer du med tiden attrahera mer och mer läsare med ett specialintresse. Tack vare innehållsmatchning kommer annonsnätverket visa relevanta sportfiskerelaterade annonser. Hur det här går till varierar mellan de olika annonsnätverken så ta dig lite tid att ta reda på hur just ditt annonsnätverk fungerar.

Jämför ovanstående scenario med om vartannat inlägg handlar om virknålar och lite då och då slänger du in ett recept på gulasch eller ett tips om vandringsleder i Bohuslän. Dina läsare får svårt att veta vad de har att förvänta sig av dina bloggupddateringar och du får till slut en spretig skara besökare.

Nischa dig – skriv om det du brinner för. Bara det i sig kommer göra din blogg bättre och mer besökt och du kommer märka resultat med din annonsering.

Visa annonser för alla?

Det finns många olika sätt att gå till väga när det kommer till annonser. Ett av det lättaste sättet att använda sig utav Google Adsense i sin blogg är med hjälp av ett tillägg. De flesta tillägg för ändamålet stöder olika sorters filtreringar där du exempelvis kan välja att börja visa annonser i inlägg och sidor först efter en vecka eller endast för besökare som kommer via sökmotorer.

Om du vill gå in på djupet med din presentation av dina annonser kan du välja att endast visa specifika annonser på dina olika kategorier. Om du exempelvis bloggar om resor och du har kategoriserat dina blogginlägg i olika kategorier och taggar på resmål kan du visa speciellt utvalda annonser från till exempel hotellanläggningar och resebyråer i just de kategorierierna, och sedan välja andra mer allmänna annonser i de kategorier som inte är lika hårt nischade.

Det är mycket större chans att någon finner en annons om en weekendresa till Norge tillräckligt intressant för att klicka på den i ett blogginlägg eller en kategorisida som handlar om just weekendresor.

Möjligheterna är oändliga och ju mer tid och tanke som du lägger på det här desto större chans har du att dina besökare faktiskt klickar på dina annonser.

Tillägg för annonser i WordPress

Om du använder dig av WordPress som publiceringsplattform finns det otroligt många tillägg som hjälper dig publicera annonser precis där du vill. Ett tillägg som jag har haft stor framgång med är Ad Inserter, du hittar länk till tillägget här:  https://sv.wordpress.org/plugins/ad-inserter/

Om du inte vill använda dig av tillägg kan du lägga in koden direkt i dina inlägg eller widgets om du vill. Oavsett vilket tillvägagångsätt du väljer är Google AdSense ett av de snabbaste annonsnätverken att komma igång med. Google erbjuder dig mycket att läsa om du vill lära dig mer om annonser bland sina hjälpsidor. Läs mer om AdSense och många andra optimeringstips här:

Läs mer: Bästa metoder för annonsplacering – Google AdSense

Tjäna pengar på din blogg med affiliatelänkar - Ludwig Sörmlind

Om du redan idag har en nischad blogg eller webbplats kan du tjäna mer pengar med hjälp av affiliatemarknadsföring jämfört med bara annonser. Det ena utesluter inte det andra och jag rekommenderar dig därför att använda dig utav bägge dessa sätt för att tjäna mer pengar på din blogg..

Hos många av annonsörerna som annonserar via affiliatenätverk kan du djuplänka direkt till produkter istället för till annonsörens hemsida. Man bör ha i åtanke att vid varje steg riskerar man att förlora besökaren som istället går vidare någon annanstans än att fortsätta vidare på sidan du länkade till för att till sist ta sig vidare till kassan.

Ett exempel kan vara att du på din blogg eller hemsida som jag skriver om foto och bildbehandling. En relevant annonsör för både dig och mig i det här fallet kan vara ett företag som säljer kameror och fotoutrustningar eller kanske programvaror för bildbehandling. En textannons med länktexten kamera med sensor i fullformat som sedan länkar direkt till en fullformatskamera kommer förmodligen resultera i mer försäljningar än en textannons med länktexten kamera i fullformat som istället länkar till annonsörens framsida och där besökaren sedan själv måste leta upp kameran hos annonsören och sedan genomföra sitt köp.

Upplys dina besökare

Något som är viktigt vid affiliatelänkar är att man noga måste visa för sina besökare att det handlar om sponsrade länkar. Jag skriver det i början av inlägget i kursiv stil som utmärker sig mot resten av texten. Andra kanske lägger in en liten bild i inlägget som visar att de innehåller sponsrade länkar medan andra kanske har alla sina inlägg med sponsrade inlägg i en särskild kategori.

Hur du gör det spelar inte så stor roll – det viktiga är att du gör det. Missar du det här bryter du mot marknadsföringslagen och om det kan du läsa mer hos nätverket Influencers of Sweden. Jag ser dagligen bloggar och hemsidor med affiliatelänkar som inte berättar att det just är sponsrade länkar det handlar om. I många fall handlar det om okunskap men i många fall vill man nog bara inte berätta att det är annonslänkar man vill att besökarna ska klicka på.

Ansök till affiliateprogram

Mitt tips till dig är att ansöka till flera olika affiliatenätverk för att få så många olika annonsörer som möjligt att välja mellan. Vissa annonsörer annonserar kanske bara på ett nätverk medan en annan annonsör som du är intresserade av bara finns på ett annat nätverk.

Affiliatenätverk att prova

Tjänsten annonsering.se är toppen för dig som letar efter specifika annonsörer. Kolla in deras hemsida där du kan söka dig fram till vilket nätverk en viss annonsör använder sig utav.

Läs mer: Annonsering.se

Tjäna pengar på din blogg med betalda inlägg - Ludwig Sörmlind

En annan väg att gå är att skriva inlägg som du sedan får betalt för. Samma sak gäller här, det är viktigt att berätta för dina besökare att du får betalt för att skriva inlägget. Det finns olika sorters tjänster för dig som vill gå den här vägen, antingen registrerar du dig hos en tjänst som erbjuder förmedling av blogginlägg eller så väntar du tills du helt enkelt blir kontaktad av en annonsör.

Har du bara en ordentligt skriven kontaktsida där eventuella annonsörer kan nå dig genom så dröjer det inte länge innan du blir kontaktad. Hur mycket du får betalt kan variera. Jag får flera mail i veckan med hafsigt skrivna förfrågning om betalda blogginlägg där ersättningen ligger på ett par hundralappar och jag har aldrig tackat ja till att skriva ett betalt inlägg.

Tjäna pengar på din blogg genom att sälja annonsplats - Ludwig Sörmlind

Om du har en egen blogg med många besökare som du dessutom vet mycket om kan du i stället för, eller varför inte i kombination med ovanstående tips börja sälja dina egna annonsplatser. Du får då mycket större frihet att bestämma var annonserna ska visas, hur länga de ska visas och framförallt hur mycket betalt du får vid eventuella visningar, klick och försäljningar.

Det här kräver mycket mer arbete jämfört med att använda sig av ett affiliatenätverk men om det görs rätt om du har både tålamod och tillräcklig kunskap kan det här ge dig mer betalt.

Nackdelen med att sälja egna annonsplatser jämfört med att använda dig utav något av de många annonsnätverken jag skrivit om i artikeln är att du får göra allt jobb själv. Har du dålig, eller ingen koll, på gällande lagar och regler kan du med lite otur ställa till det för dig. Vet du däremot vad du gör och du vet hur du gör för att sälja dig och din blogg är det här ett av de säkraste sätten för att börja tjäna ordentliga pengar på din blogg eller hemsida.

Egen hemsida hjälper dig att tjäna pengar på nätet

Om du vill satsa på att sälja dina egna annonsplatser så är en hemsida på en egen domän i princip ett måste. Många av de gratis bloggplattformarna som finns tillåter inte att användarna publicerar egna annonser eller säljer egna annonsplatser.

Det finns många olika webhotell i flera olika prisklasser

Här hittar du ett par av de vanligaste där du snabbt och enkelt kan sätta upp en egen hemsida och  komma igång med din blogg eller hemsida snabbt.

Problogger skriver mer om hur du gör för att hitta annonsörer till din blogg utanför de stora etablerade nätverken. Var inte rädd för att prova att gå nya vägar i din jakt på extra inkomst från din blogg. Om du gör precis likadant som de allra flesta före dig har gjort kan du inte rimligen förvänta dig annorlunda eller bättre resultat än vad dom får.

Tänk utanför lådan, läs allt som du kommer över om annonsnätverk, affiliatemarknadsföring och hur du får fler läsare på din blogg och dra dina egna slutsatser.

Läs mer: Problogger.net – How do you fint private advertisers for you blog

Börja tjäna pengar du också

Har du läst artikeln hela vägen hit ner hit så har du fått en bra grund att stå på inför dina fortsatta försök att tjäna pengar på din blogg. Vid det här laget kanske du är sugen på att direkt registrera dig på så många olika affiliatenätverk som möjligt och fylla hela din blogg eller hemsida med reklamannonser, luta dig tillbaka och se pengarna rulla in. Det var precis vad jag gjorde första gången jag provade på att annonsera på min blogg.

Det gick inte speciellt bra – ett och annat klick registrerades men några vidare inkomster att tala om blev det inte. Det här känner jag igen från många som har försök tjäna pengar på sin webbplats. De drar på sin höjd in ett par tior men väldigt få lyckas få in tillräckligt mycket pengar för att täcka upp driftkostnaden för domän och webbhotell.

För att lyckas bättre än dom som bara slänger upp ett par annonser och hoppas på det bästa gäller det att tänka ett steg längre.

Konsumenterna som du i slutändan vill åt måste av någon anledning välja din hemsida eller blogg istället för hemsidan som i slutändan säljer produkten och du måste dessutom se till att Google eller vilken annan sökmotor som helst hellre visar din blogg än annonsörens och det här kräver lite finess.

Du måste erbjuda mervärde

Tack vare Google Analytics har jag vid det här laget ganska bra koll på vilka det är som läser min blogg, om de hittar hit via Google eller någon annan hemsida och ungefär hur gamla de är och vilka intressen de har. Informationen är mitt starkaste vapen.

Eftersom jag vill att alla som exempelvis vill lära sig tjäna pengar på sin blogg ska registrera sig på affiliatenätverk genom mina sponsrade länkar måste jag erbjuda dom någonting som gör att dom väljer min sida i första hand.

Hur erbjuder jag mervärde?

Majoriteten av mina besökare hittar hit via Google och jag vill därför att den här sidan som du läser just nu ska visas så högt upp i sökresultaten som möjligt, mitt mervärde som jag erbjuder jämfört med affiliatenätverken är den här bloggposten som du just nu läser där jag delar med mig av mina tips, idéer och rekommendationer.

Gör jag det här tillräckligt bra så kommer fler och fler registrera sig och börja annonsera själva.

Det här kan du också göra

Eftersom den här hemsidan riktar sig till fotografer och fotointresserade kan jag göra en ganska kvalificerad gissning och nästan utgå ifrån att majoriteten av besökarna är fotointresserade. Därför skulle jag tro att en länk till en objektivmugg i porslin presterar bättre jämfört med en länk till Star Wars-leksaker till exempel.

Men helt säker kan jag inte vara förrän jag har testat båda två, ser jag att den ena länken fungerar bättre än den första får jag revidera mitt beslut och istället testa mot en ny annons. Så håller jag på tills jag hittat det optimala upplägget för min blogg och mina besökare.

Bilder säljer

Köp objektivmugg i porslin från Coolstuff - Ludwig SörmlindTextlänkar fungerar väldigt bra för mig men jag försöker blanda det med bildannonser. Här gäller det att vara alert och läsa i villkoren för de annonsprogram som du väljer att annonsera för. I det här fallet var det helt okej för mig att gå in på annonsörens hemsida, ladda ner en produktbild av en  och använda den i min marknadsföring men så är det inte hos alla annonsprogram i alla affiliatenätverk.

Läs villkoren noga!

Mitt råd till dig är att börja försiktigt och ha inte dina annonser eller affiliatenätverk som första mål när du skapar din hemsida. Det är nästan omöjligt att tjäna pengar på din blogg om du inte skriver om något som du brinner för. Den största anledningen till det är att det märks på din text om du inte riktigt tror på eller står för det du skriver.

Om du bara skriver för att tjäna pengar kommer dina besökare förr eller senare se igenom det och du kommer förmodligen tröttna och ge upp.

Överdriv helst inte, ljug absolut inte, och skriv om saker som du vill skriva om och faktiskt tror på. Du måste hitta din röst och just ditt sätt att skriva.

Dela artikeln om du tyckte om det du läste! Det hjälper mig nå ut till fler läsare.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: