2016 års bästa bilder

2016 börjar lida mot sitt slut oavsett vad man tycker om den saken. Det har i mångt och mycket varit ett märkligt år på många sätt och när jag vid slutet på förra året funderade på hur 2016 skulle te sig kunde jag inte på långa vägar tänka mig att det skulle bli så här. På ett sätt känns det ganska skönt att det här året är över, jag tror att många av oss behöver något att se fram emot. Jag håller tummarna för att 2017 kommer bli allt vad 2016 inte blev.

Några nyårslöften eller liknande aktiviteter kommer jag inte hänge mig åt. Jag kommer ta varje dag som den kommer, varje stund som den är och inte låta stress och vardagsproblematik ta över mitt liv.

Detta var jag inte så bra på under 2016 vilket ledde till min första riktiga sjukskrivning. Never again så länge jag kan hjälpa det. Fortsätt läsa för att komma till bilderna!

Läs merBloggpaus och sjukskrivningar

När det kommer till fotograferandet så tycker jag att jag har haft ett väldigt bra år. Mina bilder börjar spridas och tack vare den här hemsidan du just nu läser och alla de sociala medierna där jag delar mina bilder har ett par möjligheter visat sig och knackat på dörren.

Jag hoppas att jag kommer få anledning att skriva mer om det under 2017.

Läs mer: Dela bilder på nätet – De 5 bästa bilddelningstjänsterna

Det sociala nätverk som jag har haft mest nöje av är Instagram. Jag har upptäckt många nya fotografer som jag har börjat följa vilket ger otroligt mycket inspiration, vem kunde tro att det finns så många duktiga fotografer i vårt land (eller grannland). Bara i det lilla landskapet Blekinge finns det nästan oändligt många duktiga fotografer.

Använder du Instagram och vill ha tips om hur du får mer aktiva följare?

Så får du fler följare på Instagram

Tack vare tjänsten #bestnine bjuder jag här på 2016 mest gillade bilder. Jag anar ett tema, 8 av 9 bilder är fotograferade under solnedgången. Jag antar att det är fler än jag som älskar det varma förtrollande ljuset under en riktigt vacker solnedgång.

Mina bästa Instagrambilder 2016 - Ludwig Sörmlind

Mina mest gillade Instagrambilder

De första bilderna i Instagramkollaget föreställer vraket Klara som ligger (eller låg?) i Valjeviken strax utanför Sölvesborg. De här bilderna kom till helt tack vare Instagram. @bikewatch2000 tipsade mig om båten via Instagram men ingen av oss visste var exakt den låg.

Tack vare Johnfotobloggarna kunde jag snabbt lokalisera båten och när jag väl visste var den låg kunde jag inte göra annat än att hoppa in i bilen och köra dit. Det här lönade sig om man räknar till antalet gilla-markeringar. Flera olika Instagramhubbar plockade upp bilderna och de har i skrivande stund gillats över 15000 gånger. Wow!

Följ länken här nedanför om du vill läsa mer om när jag fotograferade Klara och även se en film om hur bildbehandlingen gick till. Vill de ser mera sådana videor kan du titta in på min Youtubekanal där det hela tiden fylls på med videor från olika bildbehandlingar.

Läs mer: Båtvraket i Valjeviken

Dessa tre bilder är fotograferade under ett och samma fototillfälle. Platsen är vackra Sternö strax utanför Karlshamn och det var en magisk afton. Spegelblankt vatten och en solnedgång utan dess like. Klicka här om du vill veta mer om fotograferingen.

Läs mer: Vårens vackraste solnedgång

Solnedgång Sternö Sandvik - Ludwig Sörmlind

Även denna bild är tagen ute vid Sternö. Det här var mitt första riktigt lyckade försök med långa slutartider och jag tycker att bilden blev kanon. Jag hittade en liten klippa med ett par djupa klyftor i där vattnet hade samlats.

Detta vatten speglade molnen och den sjunkande solen alldeles utomordentligt bra. Det här var också en av de första gångerna då jag klonade bort byggnader (i det här fallet en skorsten och ett par vindkraftverk) för att få en bättre bild istället för att slaviskt försöka avbilda verkligheten.

Läs mer: Hur jag tog bilden – Sternö Solnedgång

Åkroken vid Mörrumsån - Ludwig Sörmlind

En vacker höstbild fotograferad nästan alldeles bortom husknuten vid Åkroken. Jag bor väldigt nära Mörrumsån och har gjort så i snart 10 år men trots det hade jag aldrig varit här nere under hösten. Jag fick med mig många vackra bilder från det här ögonblicket men det var den här bilden ni gillade allra mest. Klicka här för att se resten av bilderna.

Läs mer: Åkroken vid Mörrumsån

2016bestnin - Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Det här är en omredigering från en bild som jag tagit långt tidigare. I takt med att jag lär mig mer om både fotografering men i det här fallet bildbehandling går jag gärna tillbaka till gamla bilder för att se om jag kan göra något bättre eller annorlunda med bilden. I det här fallet tycker jag att jag lyckades väldigt bra. Vill de veta mer om hur jag fotograferade bilden?

I det här inlägget kan du se originalversionen.  Långa slutartider utan brus

2016bestnine - Vänersborgs Gästhamn - Ludwig Sörmlind
Den här bilden är tagen med mobilen och snabbbehandlad på plats med hjälp av appen Snapseed. Telefonen som bilden är tagen med är en LG Nexus 5X som jag tvingades köpa när min LG Nexus 5 började tappa både skärmglas och batteritid. Detta var telefoner som var så pass billiga att jag kunde köpa dom utan att låsa fast mig i långa abonnemang. Kameran lämnar en del i övrigt att önska när man jämför med en digital systemkamera men den jämförelsen är inte riktigt rättvis. Här kan du ladda ner appen:

Snapseed på App Store
Snapseed på Google Play

Platsen är Vänersborgs Gästhamn och i ena handen hade jag min väldigt glada hund Iso som inte alls ville sitta still under fototillfället. Här stannade vi en natt under vår resa med husbil genom Sverige som vi påbörjade under sommarsemestern. Vi började i lilla Blekinge och slutade uppe i Stekenjokk innan vi vände neråt igen. Det här var en fantastiskt rolig resa som du kan läsa mer om här: Roadtrip med husbil genom Sverige

Husbilsresan var ett av årets absoluta höjdpunkter!

Prova gärna #bestnine du också. Du går in på  2016bestnine.com och skriver in ditt användarnamn, sedan lägger du helt enkelt upp bilden på Instagram och taggar #2016bestnine du också. Klicka gärna på taggen och bli inspirerad.

Sammanfattningsvis inser jag att 8 av 9 bilder är tagna inom en radie av 2 mil från mitt hem. Detta har lärt mig att man inte behöver åka särskilt långt bort för att hitta något att fotografera. Det är väldigt lätt att bli hemmablind, men innan du drömmer dig bort till avlägsna fotoplatser i Sydamerikas djungler eller de snötäckta topparna i Klippiga Bergen kan du bara gå runt husknuten för att hitta något vackert att fotografera. Eller varför inte bara ta en selfie? Mer vackra selfies åt folket 2017!

Relaterat innehåll