2 kvällsfoton tagna med långa slutartider

Uppdaterad 23 september, 2016

Enligt ett gammalt djungelordspråk finns det nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man. Jag är varken en fantom eller bor i någon djungel – dock händer det att jag då och då tar mig in till staden och vandrar runt lite planlöst med min kamera.

Långa slutartider är en spännande fotograferingsteknik som jag mest har provat på när jag fotograferat vatten för att få till det där silkeslena mjuka utseendet. Men det går att göra mycket mer med långa slutartider.

På min senaste runda placerade jag mig vid Hinsetunneln i Karlshamn och konstverket Sektorns Mekanik där jag riggade upp min utrustning och började testfotografera för att få till bilderna ungefär som jag ville ha dom.

Hur gjorde jag?

Bilderna i det här inlägget består av ett flertal exponeringar. I städer och korsningar med mer trafik kommer man undan med en, eller kanske två exponeringar men i min korsning var det långt mellan bilarna (och cyklarna som det röda ljusspåret vid övergångsstället avslöjar) så jag ställde in min kamera på 75 sekunders exponeringar. Läs vidare för att se hur bildbehandlingen gick till.

Tack vare Magic Lantern och dess intervallometer kunde jag ställa in kameran på att ta dessa 75 sekundersexponeringar var 90:e sekund. Sedan lät jag tiden passera tills jag gissade att tillräckligt många bilar hade fastnat på bilden.

Sektorns MekanikSektorns Mekanik

Väl hemma och laddade jag in samtliga bilder som lager i Photoshop och såg till att de var perfekt matchade mot varandra. Detta var inget problem i det här fallet då mitt stativ är väldigt stadigt och det var i princip vindstilla vid fototillfället.

Blandningsläget på de olika lagren sattes till ljusare / lighten för att bara lägga samman de ljusa pixlarna som i det här fallet representeras av just ljusspåren och gatulamporna utan att påverka de mörka pixlarna.

The Lighten blending mode will only blend tones and colours where the original layer is lighter. The tool looks at the colour information in each channel and selects the base or blend colour – whichever is lighter – as the result colour. Pixels darker than the blend colour are replaced, while pixels lighter than the blend colour are not changed.

Citat från Creativebloq.com

Platsen där fotot är taget ser ni på kartan nedan.

Är ni i närheten och vill se det i verkligheten finns det gott om parkeringsplatser i närheten. Beroende på tid på dygnet kan du få med både bussar och mängder av lastbilar på dina foton.

Gillade du inlägget?

Gör mig gärna en tjänst och dela det på Facebook, Twitter och Google Plus.

Dela:

Tack för att du kommenterar!