100 procent naturligt ljus

Ljus är det viktigaste som finns för en fotograf. Oavsett om du pratar med en landskapsfotograf, en porträttfotograf eller en ID-kortsfotograf så kommer de allra flesta hålla med dig. Ljuset är superviktigt. Inget ljus – ingen bild.

Det finns mängder av olika ljus och mitt favoritljus är det naturliga ljuset. Andra svär vid blixtljus och en tredje fotograferar sina bilder i ultraviolett ljus. Ljuset i det här blogginlägget är ett Liljeholmsljus i 100% stearin.

Det är taget med hjälp av en makrobälg och det enda ljuset som påverkar bilden är ljuset från själva ljuset. Nästan som ett meta-ljus.

Läs mer: Makrofoto med bälg

Bakom ljuset är det mörkt och svart och anledningen till att det är just så, är för att jag bakom ljuset ställde upp baksidan av en reflexskärm och placerade den så nära jag vågade det tända ljuset utan att för den delen elda upp den.

Närbild av ett ljus i tänlt läge - Ludwig Sörmlind

För att komma så nära den brinnande veken som möjligt tog jag åter till min manuella makrobälg. Med hjälp av intervallometerfunktionen i programvaran Magic Lantern ställde jag in kameran på att kontinuerligt skjuta av bilder ända tills jag avbröt det hela.

Läs mer: Magic Lantern – Utöka funktionerna i din kamera utan kostnad

Efter ett par försök att först tända ljuset och sedan blåsa ut det för att få till en vacker rökslinga skrinlade idéen för att istället koncentrera mig på det levande ljuset.

Relaterat innehåll

%d bloggare gillar detta: