Stormen Egon är över oss

Uppdaterad 23 september, 2016

Det känns som om det inte alls var länge sedan vi hade en storm och slet och drog i vårt lilla hus i Sveriges trädgård Blekinge. Då hette stormen Svea och någon har gett stormen namnet Egon den här gången. Hur, var och vem som hittar på de här skumma namnen skulle vara roligt att veta. Jag tror att någon drar ett random namn från en tombola så fort det vankas storm. Forskar man lite i ämnet och tittar in på SMHI.se står följande att läsa.

På SMHI finns ingen lång tradition att ge speciella personnamn till stormar och andra oväder. I stället har stormar ofta kommit att benämnas efter det datum eller den veckodag de inträffat, eller det område som drabbats hårdast.

Läs hela artikeln på SMHI.se – Vem namnger stormar?

Egon har namnsdag den 11:e mars så där har vi ingenting att hämta. Svea har namnsdag den 2:a januari så där slog någon huvudet på spiken. Jag har namnsdag den 2:a oktober och än så länge är det bara Malin som har råkat ut för stormen Ludwig. Det brukar inte vara värre än att ett par kökslådor åker ut och glömmer stänga sig igen eller så hamnar ett par byxor på TV:n. Inga större skador skedda.

Vad jag förstår så drabbas västkusten hårdast. Här nere i Blekinge har det än så länge inte uppstått några större katastrofer. 400 EON-kunder är utan ström i skrivande stund. Tyvärr ser de ut att fortsätta vara det så reparatörerna har kallats tillbaka på grund av den stora skaderisken.

På Hanö har det som mest blåst 34 meter i sekunden och på E22:an har en stor vägskylt blåst ner och lagt sig mitt i vägen. Denna rensades dock bort ganska så omgående.

Nu går jag och lägger mig och hoppas att jag slipper jaga bortblåsta takpannor längs halva Mörrum i morgon bitti. Soptunnorna har sedan flera timmar varit fastsurrade och diverse löst bråte har plockats bort från tomten. Med en förhoppning om en lugn natt lämnar jag er nu. Stormen sägs ha sin kulmen mellan 22.00 och 03.00 så än är inte faran över.

Orkanvindar på Hanö – P4 Blekinge

Vägskylt blåste ner på E22:an – P4 Blekinge

Översvämningar när stormen Egon drar in – Expressen

Waves lajolla”. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Dela:

Tack för att du kommenterar!