Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro

Sölvesborgsbron är en mäktig och vacker bro. Detta faktum i kombination med att den ligger i en grannstad gör att jag då och då får för mig att åka hit för att knäppa ett par bilder. Vädrets makter rår man sällan över men då och då stämmer det mesta. Bron är tom på folk, solen gör sitt bästa för att lysa upp himlen under sin färd mot horisonten och jag råkar vara där med min kamera.

Bron i sig har blvit uppmärksammad internationellt. CNN listade år 2013 bron som en av 12 spektakulära broar världen över. Detta har hjälpt till att göra Sölvesborgsbron till något av ett turistmål.

Jag själv åker hit med jämna mellanrum för att fotografera bron men det är inte alla gånger jag har lika stor tur med vädret. Bron frekventeras flitigt av allt från fotgängare till barnvagnar och cyklar, precis som dig bör. Om du befinner dig i Ljungaviken och vill gåendes ta dig in till Sölvesborg är bron den perfekta vägen för dig att göra just så.

Med sällskap på Sölvesborgsbron

Vackert väder och varma dagar kan locka ut den mest inbitna soffliggaren och jag hade gott om sällskap där jag stod med mitt stativ på bron och försöka hålla mig ur vägen. Ingen av de förbipasserande såg ut att reagera nämnvärt på min existens – jag misstänker att de flesta börjar vänja sig vid fotografer och andra brointresserade människor.

Sölvesborgsbron i solnedgången - Europas längsta gångbro - Ludwig Sörmlind
Sölvesborgsbron i solnedgången – Europas längsta gångbro – Ludwig Sörmlind

En rekordbro

Sölvesborgsbron i är lite speciell. Det är en ganska ung bro, bygget av bron drog igån i september 2011 och bron stod färdig redan i devember året därpå. Ganska snabbt blev bron ett utflyktsmål i sig och jag har begett mig hit ett flertal gånger bara för att fotografera bron och dess omgivningar och det verkar jag inte vara ensam om att göra. Längst ner i inlägget hittar du länkar till andra fotografer som har fotograferat Sölvesborgsbron.

Första gången jag hörde talas om bron var via Instagram, jag minns inte vem som hade fotograferat bron men jag insåg ganska snabbt att det här var en bro som var väl värd att besöka. Det här var ett par år sedan och sedan dess har jag samlat på mig ett gäng bilder från bron. Ett par av dessa hittar du i galleriet här nedanför.

Bildinformation

Huvudbilden i inlägget består av ett flertal exponeringar som jag med hjälp av luminansmasker har blandat i Photoshop till en färdig bild. För att vara säker på att få med hela det dynamiska omfånget valde jag att ta 7 exponeringar med 1EV mellan varje. Solen sjunker snabbt och jag ville inte riskera att gå miste om bilden bara för att jag stod och mixtrade med kameran istället för att fotografera.

Sölvesborgsbron i solnedgången - Europas längsta gångbro - Ludwig Sörmlind
Sölvesborgsbron i solnedgången – Europas längsta gångbro – Ludwig Sörmlind

I redigeringen använde jag mig av 4 av de olika exponeringarna. Normalexponeringen fick stå för den största delen av bilden. Till himlen använde jag mig av två av de mörkare exponeringarna och tillsist fick en av de ljusare exponeringarna hjälpa till att lätta upp de allra skuggigaste parierna.

Jag hade kunnat använda Skuggor och Högdagrar-reglagen i Adobe Camera Raw eller Lightroom för att lätta lite på skuggorna, men för att undvika att introducera mer brus än nödvändligt valde jag istället att använda mig utav de olika exponeringarna. Till sist experiminterade jag en aning med kontrast- och komplementsfärger för att få till en tilltalande färgton.

Efter ett par promenader fram och tillbaka över gångbron smet till sist solen ner bakom trädtopparna och det började ganska snabbt bli mörkt. Trots detta var himlen vackert rosafärgad under en lång tid efter att solen gått ner och jag mötte en stressad fotograf på min väg tillbaka mot bilen som förhoppningsvis fick till ett par bra mörkerbilder.

Så hittar du till Sölvesborgsbron

Hur byggdes bron

Sölvesborgsbron är en tekniskt avancerad bro med smarta, hållbara materialval. Att bron ser ut som den gör är ingen slump. Flera olika designförslag lämnades in innan bron började byggas och det vinnande bidraget vann bland annat på att de uppseendeväckande bågarna på bron knyter an till Tingshuset och järnvägsstationen i Sölvesborg. Valet av material är också genomtänkt, Rostfria moderna material gör bron i stort sett underhållsfri.

Kika på filmen för att se hur bron byggdes lite mer i detalj.

Andra fotografer som fotograferat Sölvesborgsbron

En bildsökning hittar åtskilliga bilder från bron, i allt från morgonljus till sena solnedgången. När dagen så sakteliga övergår till natt tänds brons belysning och bron lyser verkligen upp.

Fotografera med flera exponeringar

Det finns många anledningar till att använda sig av mer än en exponering. En av de bästa skälen är att det går att återskapa det som kameran inte kan med bara en exponering. I solnedgången kan det dynamiska omfånget snabbt skena iväg och din kamera klarar inte att exponera både himlen och de mörkare partierna av bilden rätt. Då är det förnämligt att kunna plocka in himlen från en mörkare exponering men där himlen är korrekt exponerad. Samma sak gäller när det går åt andra hållet, istället för att dra upp skuggorna till max och därmed introducera onödigt digitalt brus kan du istället plocka in de mörkare partierna från en ljusare exponering.

Läs mer: HDR Guide – Bildbehandla med flera exponeringar