Solljus genom tjocka bladverk

Uppdaterad 23 september, 2016

I takt med att jag blir äldre och visare så ändrar sig också mina sovvanor. Numera börjar det nästan vara mer regel än undantag att det ska upp och kissas på nätterna. Är det inte jag så är det någon av hundarna. I lördags spratt jag upp ur sängen strax innan sextiden och kunde inte för mitt liv somna om.

Istället för att ligga där och vrida och vända på mig drog jag en kam genom barret, letade upp lite hela och rena kläder och gick ut i verkligheten. På axeln hängde kamera, stativ och i med fulladdade batterier och solsken i blick klev jag ner mot vackra Mörrumsån.

Grönt är skönt

Jag ser det lite som en välsignelse att bo såpass nära naturen som jag gör. Född och uppvuxen söder om söder var min vardag kantad av betong. Det var inte så farligt som det låter för inte heller där var det speciellt långt till vare sig skog eller vatten. Fortsätt gärna läsa för att se ett Mörrum i soluppgång.

Mörrumsån känner nog de flesta till som någon gång hållit i ett fiskespö. Vet du mot förmodan ingenting om detta mytomspunna vatten kan du läsa mer på Kronolaxfiskets hemsida.

Jag har vandrat fram och tillbaka längs ”vår” del av åkanten åtskilliga gånger, den här gången klev jag över till andra sidan. Nya perspektiv liksom. Här hade jag aldrig satt min fot innan och även om jag bara befann mig ett 10-tal meter från det smidiga gångstråket öppnade sig helt nya vyer.

HDR är långt ifrån rätt alla gånger

Kameran gick varm och jag fick till och med byta batteri halvvägs efter några tafatta försök att fånga någon av de många hoppade bjässarna på film. Detta lyckades jag inte alls med men däremot fick jag till ett par vackra bilder. En av dessa bilder kommer här.

Ray of light

Tanken från början var att jag skulle ta flera exponeringar och sedan baka ihop dom som jag brukar göra. Vinden och de prasslande bladen gjorde dock det hela i det närmaste omöjligt. Istället klickade jag igång Dual-ISO-funktionen och kunde därför kräma ur lite mer ur varje bild. Istället för 5 exponeringar som jag gissade skulle krävas för att få med precis allt från den mörkaste till den ljusaste pixeln och ha lite att ta av i bildbehandlingen kom jag undan med två.

Så hittar du hit

Är du nyfiken på att åka hit och titta kan jag varmt rekommendera det. Fotot i inlägget togs här och det finns gott om parkeringar i närheten. Ta med fikakorgen och åk ut till Mörrumsån innan vintern suger tag i oss på riktigt. Hösten har knappt börjat och bladen lyser ännu grönt.

Dela:

Tack för att du kommenterar!