Safer Internet Day – Hur säker är du på nätet?

Uppdaterad 23 september, 2016

Jag läser på Swedroid att det idag är Safer Internet Day. Insafe anordnar dagen i februari i varje år och tanken är att man ska lära sig att ta mer ansvar med sina lösenord och internetanvändande överlag. Borta och passerade är dagarna då det fungerade att köra med samma lösenord precis överallt.

Vad skulle du själv göra om någon kom över ditt lösenord och helt plötsligt får tillgång till din mail, ditt Facebook-konto eller inloggningen till din blogg/hemsida? Det räcker med att vara medlem på en enda webbplats vars databas över användare och lösenord blir hackad för att det ska vara kört.

Dåligt kodade hemsidor blir hackade hela tiden och det dröjer ofta inte speciellt länge innan en stor databasdump landar på någon torrentsida någonstans och börjar delas ut hej vilt i världen. Om du använt dig utav din Google Mail som användarnamn och samma lösenord som till din mail och du inte har tvåstegsverifiering aktiverat är du helt enkelt körd.

Även om originalhackaren inte ämnar logga in och läsa din mail eller posta något skoj på Facebook kommer garanterat någon av alla som laddar ner databasdumpen göra det. Det har hänt förut och det kommer hända igen. Tro för allt i världen att det inte händer dig, se bara hur bra det gick för Sony för en tid sedan.

Safer Internet Day (SID) is organised by Insafe in February of each year to promote safer and more responsible use of online technology and mobile phones, especially among children and young people across the world.

Safer Internet Day 2015 will be celebrated on Tuesday 10 February 2015, with the strapline, once again, of “Let’s create a better internet together” following the success of last year’s campaign.

Om du använder dig utav Google AdWords eller liknande och följdaktligen också har ett Google-konto kan du passa på att gratis lägga till 2 GB lagringsutrymme till din Google Drive. Det enda du behöver göra är att göra en säkerhetskoll på din kontosida för Google. Följ länken för att komma till säkerhetskollen.

Det hela går på ett nafs och ditt lagringsutrymme ökas med 2 GB den 28:e februari då du också får ett bekräftelsemail. Observera att erbjudandet inte gäller dig som använder Google Apps for Work eller Google Apps for Education. Jag använder det tidigare och får vackert nöja mig med utrymmet jag redan har och betalar för.

Uppdatering 2015-03-09. Tjoho, jag fick visst mina 2 GB trots att jag använder mig utav Google Apps. :)

När bytte du själv lösenord senast?

Featured Image Science museum 025 adjusted”. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Dela:

Tack för att du kommenterar!