Långa slutartider utan brus

Uppdaterad 25 oktober, 2016

Gillar du precis som jag bilder med långa slutartider? Jag tycker att resultatet man får ofta är väldigt intressant och vackert och allt som oftast försöker jag mig på den ädla konsten att släta ut vatten, himlar och allt däremellan med hjälp av långa slutartider. Det här blir inte helt bra alla gånger då slutartider uppemot flera minuter på min Canon EOS 700D gärna skapar onödigt brus av vad jag förmodar är någon slags överhettning.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar.

Det finns flera sätt att sänka tiden för att undvika överhettning men då faller hela konceptet. Hur gör man då om det till exempel är strålande sol och du inte har filter så det räcker till? Eller du kanske försöker fotografera en solnedgång och när du har väntat 4 minuter inser du att du nog ställde in kameran fel och solnedgången hinner försvinna innan du lyckas ställa in allt rätt igen?

Ett kanonbra sätt är att stapla flera bilder på varandra, istället för att ta 1 bild i 30 sekunder kan du ta 10 bilder under 3 sekunder och sedan lägga samman dessa i Photoshop. En bonus som du får på köpet är att du faktiskt får en renare bild med betydligt mindre brus i de delar av bilden som inte ändrar sig mellan exponeringarna. Astrofotografer har använt sig utav det här tricket länge, jag har kommit till insikt först på senare tid. Med flera kortare exponeringar har du chansen att komponera om när du inser att kompositionen kanske inte riktigt blev som du tänkte dig när du riktade in kameran mot ditt motiv i mörkret. Du hinner komponera om utan att behöva vänta i 8 minuter på att se resultatet.

Så här staplar du dina bilder

För att kunna förstå hur detta kommer sig kan du titta på följande film som snabbt och lätt förklarar hur och varför du vinner på att stapla dina bilder.

Det här går även bra att göra utan Photoshop, det enda du behöver är en snabbtänkt hjärna eller en miniräknare. I exemplet ovan hade vi 10 bilder som vardera är på 3 sekunder. Om du inte använder dig utav Photoshop men du har tillgång till ett program som stöder lager är formeln som följer. Varje foto skall ha en opacitet som är 1 delat med platsen i stapeln sett från botten. Låter det klurigt? Det är det inte.

  • Foto 1 ligger längst ner i stapeln och har 100% opacitet
  • Foto 2 50% 1 delat med 2
  • Foto 3 33% 1 delat med 3
  • Foto 4 25% 1 delat med 4
  • Foto 5 20% 1 delat med 5
  • Foto 6 17% 1 delat med 6
  • Foto 7 14% 1 delat med 7
  • Foto 8 13% 1 delat med 8
  • Foto 9 11% 1 delat med 9
  • Foto 10 10% 1 delat med 10

Och så vidare beroende på hur många bilder du har i din stapel. Det här kan snabbt bli jobbigt att hålla reda på, istället för att sitta och räkna ut detta själv kan du lägga dina olika exponeringar som lager i en fil i Photoshop, konvertera dessa lager till ett smart objekt och sedan ställa in stapelläget på Medel (prova även Median).

Mindre brus ger bättre bilder

Här kommer ett par bilder tagna med tekniken. Så fort himlen blir tillräckligt fri från moln skall jag prova att få till ett par bilder på vintergatan igen.

 

Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.
Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.
Solnedgång från Ortholmen - Ludwig Sörmlind
Exempelbild skapad av flera exponeringar med normal slutartid för att skapa en sammanslagen exponering med effekten av lång slutartid.

Det är tyvärr inte bara guld och gröna skogar med den här tekniken. Du måste tycka om att bildbehandla om det här ska komma till sin rätt och jämfört med att sitta och fixa endast en exponering har du nu väldigt mycket mer jobb. Det är ett lågt pris att betala för vad du får enligt mig.

Prova gärna det här nästa gång du är ute och fotograferar. Börja försiktigt med exempelvis 8 exponeringar istället för en enda så du får lite kläm på tekniken. Dela sedan gärna med dig av resultatet i kommentarerna.

Källa: Digital Photography School

Dela:

Tack för att du kommenterar!