Sternö Sandvik, Karlshamn

Så gör du ett hemmagjort gråfilter

För att få till långa slutartider mitt på dagen behöver du på något sätt begränsa mängden ljus som träffar din sensor. Ett av sätten du kan åstadkomma det på är att använda dig utav en mindre bländare eller köra med lägre ISO. Är det ljust ute så använder du med fördel ett gråfilter eller ND-filter. Kärt barn har många namn.

Ett av mina smultronställen i Blekinge som jag ofta återkommer till är Sternö. En bit från sandstranden i Sternö går en liten stig in mot skogen, fortsätter man på den stigen och går längs vattnet en liten bit kommer man fram till något som jag tror har fungerat som en båtupptagningsplats en gång i tiden.

Jag misstänker att den inte är i bruk då både båten som ligger vid vattenbrynet och vinschen ser ut att ha sett sina bästa dagar. Stenarna som bryter ut i vattnet fungerar dock som utmärkta vågbrytare och detta ledde mig till att prova att fotografera med gråfilter.

Långa slutartider på dagen

För att kunna fotografera med långa slutartider mitt på dagen när dagsljuset är som starkast måste man på något sätt begränsa mängden ljus som träffar kamerasensorn. I det här inlägget får du lära dig hur du kan bygga dig ett eget gråfilter för att på så vis förlänga dina slutartider.

Sternö Sandvik, Karlshamn

Sternö Sandvik, Karlshamn

Vad är ett neutralt gråfilter?

Gråfilter har du förmodligen hört talas om tidigare, du kanske till och med äger ett par stycken i varierande styrka. I sådana fall kan du bara titta på bilderna och inte lägga mer vikt vid fortsättningen på detta inlägg.

Äger du däremot inte ett gråfilter eller inte har en aning om vad det är bra för eller varför du skulle vilja ha ett eget kan du läsa vidare.

Har du någon gång försökt fotografera ett rinnande vattenfall? I så fall, har du också svurit över att du inte kan använda dig utav så lång slutartid som krävs för att ge vattnet den mjuka känslan som en lång exponering ger utan att himlen, din mormor och reservhjulet i bakluckan blir utfrätt bortom all igenkännlighet?

Sunset at Sternö Sandvik
Foto med lång slutartid med hjälp av ett ND-filter.

Svarar du ja på något av detta behöver du ett gråfilter. Går även under namnet ND-filter (Neutral Density). Det hela bygger på att du monterar en gråfärgad glasskiva framför objektivet. Glaset är färgat i en neutral grå färg som inte ger några färgstick över huvud taget. Filtret filtrerar bara hur mycket ljus som träffar din kameras sensor och detta ger dig möjligheten att använda dig av mycket längre slutartider än vad du hade kunnat om du inte hade haft ett filter.

Gråfilter finns att köpa i de flesta fotoaffärer men det går faktiskt att göra ett eget filter. Jag fann denna film på youtube och bestämde mig för att testa.

Det här behöver du för att göra ett eget gråfilter

  1. Ett objektiv och motljusskydd med vingar som du kan montera på baklänges. Förhoppningsvis har du vad du behöver redan, i värsta fall kan du helt enkelt hålla glaset framför objektivet. Detta blir dock väldigt jobbigt vid långa exponeringar.
  2. Gummisnoddar.
  3. Ett reservglas till en svetshjälm. Jag köpte mitt för 17 kr på min lokala järnhandlare.

Svårare än så behöver det inte vara. En stor nackdel om man inte tycker om att efterbehandla i datorn är att svetsglas väldigt sällan är neutrala. Jag skulle säga att de förmodligen aldrig är det, mitt svetsglas var otroligt grönt vilket också gör bilderna otroligt gröna. Monterar du ett kolsvart (eller rättare sagt mörkgrönt) glas framför objektivet ser du heller ingenting i sökaren.

Du får alltså komponera bilden innan du monterar glaset, autofokus fungerar inte heller så ställ om objektivet på manuell fokus och fokusera. Alternativt fokusera först med autofokus och ställ sedan om objektivet.

Glas- eller plastskiva?

Sedan jag tog bilderna ovan har jag provat att tillverka egna filter att byggplast (finns att köpa på Biltema eller liknande affärer) i 4 mm tjocklek och solfilm i varierande mörkhet. Filtret blir mycket ljusare och det kräver inte alls lika långa exponeringstider. Priset blir lite högre men du har mer kontroll över hur mörkt filtret blir. Färgsticket blir du inte heller av med men det blir inte lika illa som med svetsglaset. En plastskiva som räcker till väldigt många filter kostar under hundralappen, en förpackning solfilm likaså.

Fördelen med hemmagjorda gråfilter jämfört med dyra specialtillverkade är att du vågar ta det där lite mer vågade bilderna där du riskerar att stöta i kanten på filtret mot en sten eller liknande. Känslan när du flisar till ett filter du tillverkat för 20 kr mot när du krossar ett 1000 kr + filter är inte ens jämförbar.

Färgsticket är inte mycket att orda om. Köper du inte neutrala filter kommer du råka ut för det. Det mesta, för att inte säga allt, går att få bort redan i Camera Raw.

Hur fungerar det i verkligheten?

Så här ser mina hemmagjorda filter ut monterade på min kamera.

 

ND-filter hemmagjort Canon ND-filter hemmagjort Canon

Prova att göra ditt eget gråfilter

Har du provat att göra ett eget gråfilter? Blev du nöjd med resultatet? Dela gärna med dig av dina egna bilder och erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Ludwig Sörmlind

Mellan 35 och 40 år, bosatt i Mörrum i Sveriges Trädgård Blekinge. Fotograferar, fiskar och har ett svaghet för vassa verktyg. Fotograferar så ofta som möjligt. HDR är en teknik som jag fastnat för.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: