Spara pengar på att tillverka ett ND-filter / gråfilter själv

Ett gråfilter, eller ett ND-filter, är en del av din fotoutrustning som du kommer undra hur du klarade dig utan när du väl börjar använda det. Om du är en landskapsfotograf kan ND-filtret spela nästan lika stor roll för dina bilder som ditt stativ.

Obs! Inlägget innehåller annonslänkar!

I den här artikeln kommer du lära dig hur du kan tillverka ett eget filter för att testa om ND-filter verkligen är något för dig innan du bestämmer dig för att investera i fotoutrustningen som du inte är säker på att du faktiskt kommer att använda.

Fortsätt läsa för att lära dig mer, det är varken dyrt eller svårt att jag vågar nästan lova att du kommer bli biten av fotografering med lite längre slutartider, även mitt på ljusa dagen.

Varför behöver man gråfiler?

Du har sett bilderna på Flickr och 500px. Minimalistiska landskap utan rörelse, vatten som ser så lent ut att du nästan kan stå på det.

Dessa bilder är möjliga att fotografera genom att exponeringstiden förlängts. Det här kan man göra på flera olika sätt, och ett av de lättaste är att montera något slags filter framför ditt objektiv som begränsar mängden ljus som träffar din kameras sensor.

Läs vidare för att se hur ett gråfilter kan hjälpa dig att ta bättre bilder mitt på dagen då det i allmänhet kan vara svårt att hitta bra fotoplatser utomhus.

Alla som någon gång har befunnit sig ute en solig sommardag när solen står högt upp på himlen och du måste anstränga dig och kisa för att över huvudtaget kunna vistas utomhus vet hur det känns när det helt enkelt är för ljust ute för att du ska kunna vistas ute bekvämt. För att undvika att behöva kisa med ögonen kan du med fördel ta på dig ett par solglasögon för att minska mängden ljus som träffar dina ögon och det är precis det här ett gråfilter fungerar. Det begränsar mängden ljus som släpps igenom ditt kameraobjektiv för att sedan nå din kamerasensor. Ett gråfilter är din kameras solglasögon.

ND-filter eller gråfilter?

Skillnaden mellan ett ND-filter och gråfilter är namnet. Båda dessa saker syftar på samma sak. ND betyder i det här sammanhanget Neutral Density vilket syftar på filtrets funktion att bara begränsa mängden ljus som släpps igenom filtret utan att påverka bildens färger. Det här är en sanning med modifikation. De flesta filtren i de lägre prisklasserna dras med ganska kraftiga färgstick åt antingen grönt eller magenta.

För att ha störst chans att kunna rätta till det här i efterhand i Lightroom eller Photoshop är det därför viktigt att du fotograferar i råformat och inte bara jpeg. Ju neutralare filter du använder desto mindre viktigt är det här. Det finns många fördelar med att fotografera i råformat om din kamera stöder det, så ta för vana att fotografera på det här sättet så ofta som möjligt.

Fotografering med gråfilter / ND-filter - Forsbacka E22 ljusspår och långa slutartider - Ludwig Sörmlind

Namnet gråfilter kommer från Middle Gray eller Neutral Gray som inom fotografin representerar en ungefärlig mittpunkt mellan vitt och svart.

Om du exponeringsmäter mot ett 18% gråkort som är belyst med samma ljus som ditt huvudsakliga motiv kommer du i teorin alltid få en korrekt exponerad bild. I praktiken däremot är det inte alltid så lätt.

När behöver jag ett gråfilter?

Ett gråfilter är användbart så fort du befinner dig i en situation där du vill använda en längre slutartid, eller använda en större bländare, än omständigheterna tillåter. Att fotografera med ett kort skärpedjup ute i starkt solljus kräver ofta snabbare slutartider än vad din kamera fysiskt klarar av. Ditt enda val då är att använda en mindre slutare för att på så sätt begränsa mängden ljus som träffar din sensor.

Av artistiska skäl är det här inte alltid ett val. Ju mindre slutare desto mindre bakgrundsoskärpa.

Med hjälp av ett neutralt gråfilter kan du begränsa så mycket ljus som träffar din sensor så du kan fotografera med exakt de kamerainställningar som du vill använda dig utav. Dessa filter finns i en mängd olika styrkor och modeller. Du kan hitta varianter som minskar mängden ljus som släpps igenom med väldigt mycket vilket tillåter dig att fotografera med flera minuters slutartid.

På samma sätt finns det graderade gråfilter där endast halva filtret släpper igenom ljus medan den andra halvan blockerar det. På det här sättet kan du låta filtret påverka endast himlen i din bild, eller för den delen endast förgrunden helt beroende på hur du monterar fast filtret på kameran.

Filma med gråfilter

Ett annat användningsområde för gråfilter är när man filmar. Ofta vill man använda sig utav en en slutarvinkel på 180 grader för att få till den där filmkänslan som är så svår att sätta ord på men som du direkt känner igen så fort du ser den.

Om du filmar med 25 bilder per sekund är du i sådana fall låst till en slutartid på 1/50 sekund vilket ofta kommer resultera i överexponerade filmer.

Om 1/50 sekund skulle ge en för mörk bild kan du alltid använda dig av högre ISO. Men åt andra hållet är det inte lika lätt.

Här kommer gråfiltret in i bilden. Genom att montera något som effektivt blockerar ljuset som träffar din kamera kan du helt plötsligt både fotografera och filma med kort skärpedjup nästan obehindrat, oavsett hur ljust det är omkring dig.

Gråfilter innebär inte bara fördelar

Gråfilter graderas med f-tal. Mängden ljus som träffar din kamerasensor halveras eller fördubblas för varje f-tal du ökar eller minskar.

Ett vanligt objektiv kan exempelvis ha ”f-stoppen” 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32 och för varje steg uppåt halveras mängden ljus som träffar sensorn. f/8 släpper alltså igenom dubbelt så mycket ljus som f/16 och tvärtom.

Om f-talet divideras med roten ur 2, ökar bländardiametern med samma faktor och dess area ökar med en faktor av 2

Det här behöver man inte kunan utantill utan det räcker att tänka på att ju större f-tal desto mindre bländare vilket släpper igenom mindre ljus samtidigt som skärpedjupet ökas.

Dyra specialtillverkade gråfilter är helt neutrala och du får varken en färgskugga eller andra otrevligheter när du använder dessa. Tyvärr brukar sådana filter vara otroligt dyra.

Silverforsen Mörrumsån - Ludwig Sörmlind

Filter med sämre optisk kvalitet är ofta billigare men ger då ofta färgstick åt antingen magentahållet eller åt grönt. Dessa är å andra sidan oftast mycket billigare och om du fotograferar i råformat kan du oftast återställa färgbalansen i Photoshop eller liknande program.

När jag började experimentera med långa slutartider började jag med billiga plastfilter som skruvades fast direkt i filtergängan på mina kameraobjektiv. Ganska snabbt insåg jag att det här var ett väldigt roligt sätt att fotografera på och jag investerade i en lite dyrare filterhållare som tillät mig att koppla på fyrkantiga filter.

Dessa filter kunde kombineras med både ett polariserande filter som antingen minskar (eller ökar) mängden reflektioner i vatten och i andra blanka ytor och det gick även att kombinera flera gråfilter i varierande styrka för att få samma effekt som ett mycket starkare filter.

Innan du köper dyra filter

Det kan vara värt att testa att tillverka ett eget gråfilter för att se om den här sortens filter överhuvudtaget är någonting för dig.

Jag själv tillverkade ett eget gråfilter innan jag köpte ett lite dyrare filtersystem. Den här filmen visar precis hur du går till väga.

Det här behöver du för att tillverka ett eget gråfilter

  • Ett objektiv och motljusskydd med vingar som du kan montera på baklänges. Förhoppningsvis har du vad du behöver redan, i värsta fall kan du helt enkelt hålla glaset framför objektivet. Detta blir dock väldigt jobbigt vid långa exponeringar.
  • Gummisnoddar.
  • Ett reservglas till en svetshjälm.

Kreativitet är intelligens som har roligt – Albert Einstein

Svetsglas kan du hitta hos din lokala järnhandlare eller i de flesta välsorterade nätbutiker som sysslar med svetsning. Conrad säljer bland annat svetsglas i olika styrkor.

Svårare än så behöver det inte vara. En stor nackdel om man inte tycker om att efterbehandla i datorn är att svetsglas väldigt sällan är neutrala.

Jag skulle säga att de förmodligen aldrig är det, mitt svetsglas var otroligt grönt vilket också gör bilderna otroligt gröna. Monterar du ett kolsvart (eller rättare sagt mörkgrönt) glas framför objektivet ser du heller ingenting i sökaren.

Fokusera rätt med gråfilter

Du får alltså komponera bilden innan du monterar glaset, autofokus fungerar inte heller så ställ om objektivet på manuell fokus och fokusera. Alternativt fokusera först med autofokus och ställ sedan om objektivet.

Så här såg bilderna ut direkt från kameran. I Adobe Camera Raw kunde jag återskapa en ganska naturlig vitbalans. Jämför gärna före och efter.

Glas- eller plastskiva?

Sedan jag tog bilderna ovan har jag provat att tillverka egna filter att byggplast (finns att köpa på Biltema eller liknande affärer) i 4 mm tjocklek och solfilm i varierande mörkhetsgrad.

Filtret blir mycket ljusare och det kräver inte alls lika långa exponeringstider. Priset blir lite högre men du har mer kontroll över hur mörkt filtret blir. Färgsticket blir du inte heller av med men det blir inte lika illa som med svetsglaset.

Det blir svårt att exakt gradera hur mörkt, eller ljust, ditt gråfilter blir. Allt beror på vilken skiva och vilken solfilm du använder dig av.

En plastskiva som räcker till väldigt många olika filter kostar under hundralappen, en förpackning solfilm får du för ungefär lika mycket. Solfilmen kan du köpa på många olika biltillbehörsaffärer.

Billiga filter har ytterligare en fördel

Fördelen med hemmagjorda gråfilter jämfört med dyra specialtillverkade är att du vågar ta det där lite mer vågade bilderna där du riskerar att stöta i kanten på filtret mot en sten eller liknande.

Känslan när du flisar till ett filter du tillverkat för 20 kr mot när du krossar ett 1000 kr + filter är inte ens jämförbar.

Färgsticket är inte mycket att orda om. Köper du inte neutrala filter kommer du råka ut för det. Det mesta, för att inte säga allt, går att få bort redan i Adobe Camera Raw.

Hur fungerar det i verkligheten?

Så här ser mina hemmagjorda filter ut monterade på min kamera.

Prova att göra ditt eget gråfilter

Har du provat att göra ett eget gråfilter? Blev du nöjd med resultatet? Dela gärna med dig av dina egna bilder och erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Omöjliga bilder

Utan att begränsa mängden ljus som träffat sensorn hade inga bilder i det här inlägget varit möjligt. Det finns dock ytterligare en teknik där du i slutändan kan få precis samma effekt som om du använt ett gråfilter för att förlänga slutartiden.

Jag använder den ofta och den går ut på att använda flera exponeringar och lägga samman dessa i Photoshop. Den färdiga bilden kommer se ut som om den vore fotograferad med lika lång slutartid som de sammanlagda exponeringarna består av.

10 bilder med 3 sekunders exponering blir efter sammanslagningen i Photoshop 30 sekunder effektiv slutartid.

Läs mer: Långa slutartider utan brus