HDR Panorama med Hugin

Uppdaterad 17 april, 2017

Panoramabilder, eller för den delen vertoramabilder, tillåter dig att med ett vanligt objektiv täcka in mycket mer av en scen med hjälp av flera exponeringar jämfört med bara en enda exponering. Det här kan du använda om du vill simulera en vidvinkelbild eller om du vill ha en färdig bild med många fler pixlar än vad du hade kunnat åstadkomma med endast en exponering då varje bild består av lika många pixlar som det totala antalet bilder minus det eventuella överlappet mellan varje bild.

Nuförtiden går det både snabbt och lätt att både fotografera ett panorama och att bildbehandla det i valfritt bildbehandlingsprogram. Så länge du har enstaka exponeringar som ska sys samman till en färdig bild kan du ha en färdig panoramabild redo för vidare bildbehandling efter någon minut eller två tack vare de smarta panoramafunktionerna i Lightroom och Photoshop.

Panoramabilder i HDR

Men hur gör man om man på ett snabbt och enkelt sätt vill göra ett panorama av flera HDR-bilder som i sin tur består av flera exponeringar? I de allra flesta fall består mina HDR-bilder av 3 olika exponeringar men ibland använder jag mig av ända upp till 7 stycken. Om jag vill skapa ett panorama av 5 olika sådana bilder blir antalet totala exponeringar helt plötsligt 35.

HDR Guide på Svenska – Klicka här för att lära dig mer om HDR foto och bildbehandling av HDR-bilder.

Det finns flera sätt att skapa ett panorama i HDR. De två vanligaste är att först slå samman de olika exponeringarna först för att sedan sy ihop de olika HDR-bilderna till en sammanslagen bild. Det andra sättet, som jag själv använder mig av, är att först slå samman de olika exponeringarna till varsitt panorama innan själva HDR-bilden skapas. På detta vis får jag ett panorama som är underexponerat, ett som är korrekt exponerat och till sist ett som är överexponerat och jag kan därefter blanda de olika exponeringarna manuellt eller med hjälp utav ett HDR-program.

Hur gör man?

Jag använder ett program som är gratis att ladda ner och använda och det finns både till Windows, Mac och Linux. Programmet heter Hugin och du hittar det på Hugins hemsida där du kan ladda ner det via SourceForge.

https://sourceforge.net/projects/hugin/files/hugin/hugin-2016.2/

Programmet är väldigt lätt att använda och även om du aldrig har använt liknande program tidigare så kommer du väldigt snabbt igång. I det här fallet består min panoramabild av 20 olika exponeringar. När jag laddar in dessa i Hugin så känner programmet av att det handlar om gafflade bilder och jag får frågan om jag vill dela upp bilder i stackar automatiskt. Detta vill jag göra och jag trycker sedan på knappen för att skapa Kontrollpunkter. När detta är färdigt optimerar jag mitt färdiga panorama med knappen för geometri.

Hugin Panorama i HDR - Ludwig Sörmlind
Här lägger du till alla exponeringar som i slutändan ska bli ett färdigt panorama samt läger in kontrollpunkter mellan de olika delarna automatiskt.

Om du ser till att överlappa dina olika exponeringar tillräckligt mycket så blir det mycket lättare för din programvara att sy ihop dom korrekt.

Försök att alltid överlappa minst 30%

Jag har inte stött på några problem hittills i processen och jag kan därför gå vidare till den sista fliken där jag specificerar hur jag vill få ut de färdiga bilderna. I det här fallet är det bara de sammanslagna exponeringarna som jag är intresserad av eftersom jag vill blanda exponeringarna själv i Photoshop och jag väljer alternativ enligt följande skärmbild.

Hugin Panorama i HDR - Ludwig Sörmlind
Här får bilden sina slutgiltiga proportioner och du väljer också hur du vill ha ut det färdiga panoramat.

Efter någon minut har jag 5 stycken sammanslagna panoramabilder för varje exponeringssteg jag ställt in kameran på under fotograferingen och jag kan genast öppna upp bilden i Photoshop för att fortsätta min bildbehandling. Så här blev det färdiga resultatet.

Panorama från Tjurkö i HDR - Ludwig Sörmlind
Färdigt HDR Panorama från Tjurkö. Totalt 20 exponeringar.
Tack för att du delar!

4 svar på “HDR Panorama med Hugin”

 1. Du gör så underbart vackra bilder, och lägger tid på redigeringen. Jag har försökt att redigera bilder i ”HDR stil” i Photoshop, men fasen vad svårt när man är nybörjare. Jag nöjer mig för tillfället att redigera dem som ”vanliga” foton i Lightroom. Vad är det för skillnad på Hugin jämfört med Lightroom när man gör panorama? Jag tog 36 HDR bilder med 3 exponeringar i varje foto till ett panorama. Tog min nya dator bara några minuter att sammanfoga dem, den gamla hade säkert kraschat, om inte så hade det säkert tagit en dag :D

  1. Tack så mycket. Jag tycker det är väldigt rogivande att sitta och pyssla med redigeringen. Ibland är det nästan roligare än själva fotograferandet.

   Jag använder Hugin för att jag snabbt och enkelt ska få ett sammanslaget panorama för varje exponeringssteg. Det går nog att göra i Lightroom också men här kan man bara mata in alla bilder och programmet förstår själv att det är HDR som det handlar om. Sen är det ett fritt program och det gillar jag. :)

   1. Men du redigerar eller behandlar ingen bild för sig innan d slår samman dem till ett panorama? P Lightroom finns det två al att sammafoga bilder, HDR och panorama.

    1. Nej det vill jag undvika pga risken att någon av de olika delarna av panoramat skiljer sig från de andra. Med manuella inställningar i kameran överallt där det går minskar risken avsevärt men så här har jag gjort länge och det är svårt att ändra sig. ;)

     Med Hugin får jag ett panorama för den underexponerade bilden, ett för den normalexponerade bilden och ett för den överexponerade bilden. Dessa kan jag sedan fortsätta bildbehandla som en vanlig HDR-bild.

Tack för att du kommenterar!