HDR Guide på Svenska i 3 delar

HDR Guide del 1 – Hur gör man?

Du är för närvarande på sida 1 av 3 på HDR guiden.

Välkommen till HDR Guiden. Sedan den här guiden skrevs har flera saker skett inom HDR och bildbehandling av HDR-bilder. Jag har därför skrivit en ny HDR Guide där flera nya sätt att bildbehandla HDR-foto gås igenom. Den här guiden kommer dock inte att försvinna utan kommer fortsätta existera som ett slags arkiv. Du hittar den nya guiden här:

HDR Guide på Svenska

Chansen är ganska stor att du är nyfiken på HDR fotografering om du har landat på denna sida, om så råkar vara fallet är du på helt rätt plats och i helt rätt tid. På dessa sidor kommer jag gå igenom precis hur jag gör när jag skapar HDR bilder och vilka program jag använder och framförallt hur jag gör det. Med bildexempel och hela köret. Läs vidare för hela guiden. Jag varnar redan nu att dessa inlägg kan uppfattas som ganska långa och till och med ganska komplicerade, men jag lovar att jag ska göra mitt bästa för att förklara så enkelt som möjligt utan att för den sakens skull fördumma något. Häng med!

Du behöver inte så väldigt mycket för att kunna sätta igång med HDR. Det enda kravet är egentligen en digitalkamera. De flesta av marknadens systemkameror har inbyggt stöd för gaffling. Om du råkar ha en kamera som inte stöder gaffling kan du ändå ta fina HDR bilder, du får bara arbeta lite hårdare. Om du undrar vad tusan gaffling är för något så tar jag upp detta lite längre fram. Håll ut!

Kameran som jag använder i dagsläget är en Canon EOS 700D. Den fick jag av min kära fru inför sommaren 2014 (som kanske inte blev den där toppensommaren vädermässigt som vi alla hade hoppats på). Innan dess hade jag under många år använt mig utav en Canon EOS 1000D.

De flesta bilderna i den här bloggen fram till 2014 är tagna med just en 1000D. Den kameran tillverkas inte längre och vad jag vill få fram med detta modelbeteckningssvammel är att man inte behöver en superdyr, jätteexklusiv kamera för att lyckas. 1000D var instegsmodellen när jag tog steget från analogt till digitalt foto och det tog många år innan jag växte ur den.

Canon, Nikon. Fågel, fisk eller mittemellan

Hela den här guiden är skriven med ett Canon-tankesätt. Jag kan inte tänka mig att Canon är bättre än exempelvis Nikon, Sony, Leica eller någon annan tillverkare. Men då jag inte har haft förmånen att fotografera med något annat än just Canonkameror är det just Canonkameror som kommer figurera i den här guiden.

Förutom en kamera behöver man även lite programvaror. Photoshop antar jag att du har hört talas om sedan tidigare och det är också ett av programmen som jag använder. Kanske inte till just det du tror, mer om det senare. Det finns nämligen inbyggda funktioner i de flesta versioner av Photoshop som kan bygga ihop tonmappade bilder av flera exponeringar.

Jämfört med alternativen tycker jag dock att resultatet blir smått bedrövligt. Antingen är inte Photoshops funktion lika bra som konkurrenterna eller så är jag inte tillräckligt klurig för att lista ut hur man ska göra det bra. I slutet på det här inlägget kommer en mer detaljerad lista på program samt länkar till tillverkarnas hemsidor.

hdr guide - Smithsonian Contest Top Ten Winner - Americana

Bilden ovan är ett av de första HDR-fotografierna jag såg. Bilden är tagen av Trey Ratcliff och är det första HDR-fotot som fått äran att vara med i Smithsonians fotoutställning. När jag såg den bilden visste jag inte vad HDR var eller hur man gjorde. Men jag visste att jag också skulle vilja lära mig ta liknande bilder.

När i tiden detta var kan jag inte riktigt minnas, jag tror att det var någonstans runt 2007-2008. Jag lade vantarna på min första digitala systemkamera ett par år senare och när jag efter mycket klurande och lite svärande provade på HDR foto själv blev resultatet inte riktigt lika fräckt.

hdr guide - mitt första försök

Detta är det första HDR fotot som jag tog. Mitt i vintern på ett rangligt trebensstativ och utan vare sig gafflingsfunktionen igång eller fjärrutlösare. Det tog så pass lång tid att ändra exponeringsvärdena att man tydligt ser att stjärnorna rört på sig mellan exponeringarna. Jag minns att jag jag var nöjd då, nu blir jag lite full i skratt. Det är inte så många år sedan men jag vill tro att jag har lärt mig något under den här resan.

Det absolut nödvändigaste

Som jag skrev tidigare är en kamera livsviktigt. Du behöver också något sätt att få ut bilderna från kameran för att sedan kunna bearbeta dem i datorn senare. Jag använder mig i skrivande stund mig utav Photoshop CC 2014 och Photomatix Pro 5.0.3. Därmed inte sagt att du behöver använda dig utav varken Photoshop eller Photomatix. Det finns faktiskt alternativ som är helt gratis. Dessa kommer inte att gås igenom i den här guiden men jag vill ändå nämna dessa för de äventyrliga.

  • Photoshop CC 2014. Bildbehandlingens fader som jag varit med hur länge som helst. Med detta kan du göra så mycket mer än bara HDR bilder. Har du det minsta intresse av bildbehandling rekommenderar jag starkt detta program. Länk till Photoshops hemsida där du även kan ladda ner trialversioner.
  • Photomatix Pro. Fantastiskt program för att lägga ihop flera exponeringar till en bild. Vissa stannar här, jag fortsätter oftast vidare in i Photoshop. Länk till HDRSoft’s hemsida. Även här kan du hitta trialversioner som dock lämnar vattenmärken på den färdiga bilden.

Detta är grunden som all min HDR-bearbetning bygger på. Vill man absolut inte betala kan man titta vidare på dessa alternativ.

  • GIMP. Som Photoshop fast ändå inte. GIMP står för GNU Image Manipulation Program. Ett måste i mitt tycke för att kunna få till HDR bilder är att programmet man använder stöder lager. GIMP löser detta galant. Länk till GIMP’s hemsida. Här behövs ingen trial om man vill prova då programmet faktiskt inte kostar en krona.
  • Luminance HDR. Som Photomatix fast gratis. Inte lika snabbt och inte lika lätt. Inte heller detta program kostar något om man inte vill donera till skaparen själv. Länk till nedladdning här.

Grunden är lagd

Detta avslutar det första kapitlet i den här guiden. I väntan på nästa del kan ni ladda ner programmen ovan och börja testa själva. Man behöver faktiskt inte flera exponeringar av samma motiv för att göra vackra HDR bilder. Det går oftast att få ett alldeles utmärkt resultat med enstaka exponeringar.

Du är för närvarande på sida 1 av 3 på HDR guiden.

Dela inlägget: