Ludwig Sörmlind http://ludwigsormlind.se Fotograf i Blekinge Sun, 14 May 2017 15:41:39 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 https://i1.wp.com/ludwigsormlind.se/wp-content/uploads/2016/05/cropped-ludwig_sormlind_fb_logo_2015-05-08-1.png?fit=32%2C32 Ludwig Sörmlind http://ludwigsormlind.se 32 32 68334137 Ladda upp bilder på Instagram från din dator http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator#comments Mon, 08 May 2017 20:08:58 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5668

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden. Flertalet …

Inlägget Ladda upp bilder på Instagram från din dator dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden.

Flertalet av dessa bilder är fotograferade direkt i appen med en mobiltelefon, men långt ifrån alla. Fler och fler användare lägger ut redigerade bilder, tagna med en kamera med prestanda som en mobiltelefon inte kommer i närheten av. Hur gör dom?

Fortsätt läsa för att lära dig hur hur du också kan lägga upp bilder tagna med din riktiga kamera istället för din mobiltelefon.

Bilder tagna med mobiltelefoner blir bättre och bättre för varje ny mobiltelfon som släpps. Men än så länge kan en jpg-bild tagen med mobilen ofta inte mäta sig med en råfil tagen med en digital systemkamera.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator

De allra flesta bilderna på Instagram är tagen med en kameraapp installerad på en mobiltelefon eller direkt i Instagramappen.

Hur många av de månatliga 700 miljoner användarna som använder en systemkamera är det svårt att sia om. Min gissning är att de än så länge inte är särskilt många.

Instagram 700 miljoner användare - Ludwig Sörmlind
Varje månad använder 700 miljoner användare Instagram. Källa https://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/

Mina bilder på Instagram

Mitt Instagramkonto är inriktat mot landskapsbilder och dessa är ofta sammanslagna HDR-bilder bestående av flera olika exponeringar. Med hjälp av min digitala systemkamera och Photoshop kan jag lägga upp bilder som hade varit omöjliga att fotografera med en mobiltelefon.

Molntjänster – Det lätta sättet

Det finns flera olika program och appar som du kan använda för att ladda upp bilder från din dator till Instagram. Jag använder mig inte utav dessa av den enkla anledningen att jag vill undvika att installera program som körs lokalt på en ensam dator.

Ett lätt sätt att lägga upp bilder från din systemkamera via datorn är att använda sig av valfri molntjänst.

Flera av dessa är gratis att registrara sig på och chansen är stor att du redan idag använder dig utav någon av dessa.

Google Drive – Här får du 15GB lagringsutrymme. Har du en gmail-adress har du också tillgång till Google Drive.

Google Drive på App Store
Google Drive på Google Play Store

Dropbox – Det här är min favorittjänst. I gratisutförandet får du 2GB vilket räcker gott och väl om du vill lägga upp enstaka bilder på Instagram.

Om du registrerar dig via den här länken istället får du ytterligare 500 MB lagringsutrymme – helt gratis!

Dropbox på App Store
Dropbox på Google Play Store

Hashtaggar och bildtexter

Molntjänster är snabbt och smidigt för att posta bilder på Instagram som du redigerat på din dator. Du laddar bara ner motsvarande app på din mobiltelefon där du ockå har Instagramappen installerad och du kommer direkt åt dina bilder du redigerat från din dator.

Tyvärr är det också bara bilderna du kommer åt. Eventuella hashtaggar och bildtexter måste du ändå skriva in manuellt i Instagramappen.

Men det finns ännu smartare lösningar

Buffer är en smart tjänst som hjälper dig posta inlägg på sociala medier under tider då de presterar som bäst.

Jag använder Buffer för att lägga ut bilder på Instagram under tider på dygnet då mina följare är som mest aktiva.

Man kan naturligtvis också lägga ut bilderna direkt om man vill, det är inget måste att hålla sig till de förinställda tiderna.

Direkt från datorn där du har redigerat dina bilder kan du skriva in din bildtext och dina hashtaggar. När tiden för inlägget är här skickas en notifikation till din telefon som du sedan använder för att lägga upp den färdiga bilden på Instagram.

Själva Buffer-appen på din mobiltelefon används inte för att posta bilden, det sker med hjälp av den vanliga Instagramappen. Dina valda hashtaggar och din bildtext läggs i urklippshanteraren och du klistrar snabbt och smidigt in texten till din bild i Instagramappen.

Buffer på App Store
Buffer på Google Play Store

Bonustips!

Har du också provat lägga till tomrader i din bildtext när du postar på Instagram utan att lyckas? Buffer kan hjälpa dig med det.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator. Stick ut från mängden - Ludwig Sörmlind.
Var inte rädd för att använda din kamerautrustning. Låt dina bilder synas.

Så länge du inte lägger till ett tomt mellanslag efter punkten som avslutar ett stycka kommer radbrytningen följa med din Instagrambild.

Du behöver alltså inte använda dig av enstaka punkter eller andra tecken för att lägga till tomma rader till dina bilder. Glöm bara inte att se till att det inte finns några mellanslag efter det sista tecknet på raden!

Fler följare på Instagram

Genom möjligheten att lägga ut redigerade bilder tagna med en systemkamera eller liknande har du en möjlighet att sticka ut bland de 700 miljoner månatliga användarna genom att lägga ut bilder som i princip är omöjliga eller mycket svåra att få till med en vanlig mobiltelefon.

Läs mina tips om hur du får fler aktiva följare på Instagram

Vad tycker du?

Lägger du upp bilder från din dator som du redigerat i bildbehandlingsprogram? Hur gör du och vilka program använder du? Dela med dig av dina tips i kommentarerna.

Bilderna i inlägget kommer från Pixabay. Gratis bilder till din blogg eller hemsida – både för privat och kommersiellt bruk. Bild 1 och Bild 2.

Inlägget Ladda upp bilder på Instagram från din dator dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator/feed 8 5668
Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland#comments Wed, 19 Apr 2017 21:36:53 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5546

Uppdaterad 24 april, 2017Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte …

Inlägget Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 24 april, 2017

Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte alla dessa platser som har en lika spännande och intressant historia som Kyrkö Mosse.

Det är tack vare Åke Danielsson vi idag kan vandra omkring bland de många bilvraken ute på Kyrkö Mosse. Hade det inte varit för honom hade skogen inte haft mer att erbjuda eventuella besökare än ett par enstaka blåbär och kanske någon kantarell om man har tur. Läs vidare för mer information om den här spännande platsen.

Istället för en helt vanlig sydsvensk skog har du möjlighet att vandra runt i skuggan av ett livsverk. Helt gratis och utan inträdesavgifter kan du gå runt bland de många vackra resterna av en gång blanka och nya bilar precis hur länge du vill. Ett tips från mig som frekvent besökare, glömt inte myggstiftet. Ett par ordentliga stövlar kan också vara av värde.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Historien bakom Bilkyrkogården i Ryd

Åke Danielsson, eller Åke på Myren, föddes i början på 1900-talet. När Åke kom upp i arbetsför ålder tog han anställning på en hästgård i Hässleholm. Efter att ha tillbringar ett par år på gården, boendes i stallet med hästarna började han så småningom längta tillbaka till sitt Småland igen.

Så blev det också. I början på 30-talet köpte han en bit torvmosse på platsen som vi idag känner som bilkyrkogården i Ryd. Man kan inte påstå annat än att Åke tycks ha varit en riktig entreprenör och han stannade kvar på Kyrkö Mosse i dryga 60 år.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Storleken har ingen betydelse

Ett boningshus på cirka 12 kvadratmeter byggdes och isolerades med torven han bröt i skogen. Huset står kvar än idag och du kan fortfarande kliva in i det lilla rummet som fick agera både sovrum, vardagsrum, kök och allt däremellan.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Uppfinningsrik som han var anlade han ett tågspår som tillät honom att frakta torven från mossen till den egenhändigt uppförda torvfabriken och sedermera ut till bilvägen till de väntande kunderna. Än idag kan du se torvrester inuti torvfabriken. Utanför står en traktor som hjälpte till att driva torvfabriken.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

En osäker framtid till mötes

Under 40-talet tog sågverken över och bönderna började i allt större skala använda sågspån istället för torv. En del människor hade kanske haft lite svårt att förlika sig med att förutsättningarna för att leva kvar och syssla med det man själv startat upp från grunden ändrades. Men inte Åke.

Bilismen började så sakta breda ut sig och en försiktig optimism spred sig under efterkrigstiden. Tyvärr så innebar det här att mängden olyckor i trafiken ökade i takt med att fler och fler bilar skulle börja samsas på vägarna.

Det här såg Åke till att ta vara på och bilkyrkogården i Ryd var ett faktum. Idag ligger 130 bilar kvar i skogen utanför Ryd. Jag gissar att det under dess glansdagar var många fler.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Åke plockade delar, sålde dessa vidare och kunde på så sätt överleva på torvmossen som i dess ursprungliga form blivit i stort sett värdelös. Behovet av torv minskade för varje dag, medan fler och fler bilburna människor fått ett ökat behov att dels göra sig av med gamla bilar men också hitta reservdelar till bilar som kanske fått sig en törn eller två i trafiken men som fortfarande var kördugliga.

Hur länge får den vara kvar?

Tiderna förändras och det blev så småningom dags för politiker och annat folk att börja ondgöra sig över den miljöfarliga verksamheten ute på torvmossen. Under 90-talet trädde nya miljövårdslagar i kraft. Mätningar i markerna runt de gamla bilarna visade på en måttlig förorening och det ville sig inte bättre än att Åke drabbades utav ett vite på 10,000 kr och ett krav på att städa upp på sin bilkyrkogård.

Till detta fattades pengar. Åke överklagade hela vägen upp till regerinsrätten men utan lycka. Marken skulle saneras och det var Åkes sak att se till att det här skulle ordnas.

Lyckligtvis fanns det människor som hade en annan syn på saken och det är tack vare dom som både du och jag tankfullt kan vandra omkring mellan de många bilvraken. De rostande gamla bilarna för en ojämn kamp mot naturen och för var dag som går tar naturen ett steg närmare att återta vad som en gång var deras.

Träd, växter och myror har börjat leta sig in mellan bilsäten och innertak och vissa av bilarna börjar nästan likna konstinstallationer.

Blandade fotografier från bilkyrkogården i Ryd

Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse

Allting har ett slut

Åke Danielsson somnade in den 27 november 2000 men hans livsarm står kvar mellan trädstammarna ute i skogen. Vem som helst är välkommen att beska platsen och jag kan varmt rekommendera ett besök.

Platsen skyddas av ett 49 år långt bygglov som utfärdades i slutet på 90-talet. Du har därför gott om tid innan något drastiskt händer med bilkyrkogårdens alla bilar men jag skulle ändå vilja tipsa om att du åker hit förr hellre än senare.

Förstörelse och allmän vandalism hålls till ett minimun men för varje gång jag besöker platsen har någonting ändrats eller flyttats på. En bil kanske saknar en ratt, eller en kylare har monterats bort på en annan bil.

Hitta till Kyrkö Mosse

Det är ganska lätt att hitta hit och alldeles intill den smala skogsvägen som leder fram till torvfabriken och boningshuset kan du parkera på en liten parkering som rymmer ett antal bilar. Du hittar platsen på kartan här nedanför.

Vad tycker du?

Dela med dig av dina tankar och egna bilder av platsen i kommentarsfältet här nedanför! Jag är väldigt nyfiken på hur du upplevde platsen.

Källor:

Bilkyrkogårdar runt om i landet

På många platser i Sverige finns det liknande platser. Många av dom är populära turistmål medan andra har fallit i glömska. Där för de gamla bilvraken ett omöjligt krig mot naturen som sakta men säkert tar över.

Det finns många bilder på väldigt många bilkyrkogårdar. Dela gärna med dig av dina egna bilder i kommentarsfältet.

Välkommen på en rundtur tillbaka till en svunnen tid.

Båstnäs bilkyrkogård – baraenbildavmig

Inlägget Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland/feed 7 5546
Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=foto-karlshamn-arets-forsta-traff http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff#comments Thu, 13 Apr 2017 17:37:13 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5359

Uppdaterad 29 april, 2017Ett säkert vårtecken är när medlemmar i landets alla fotoklubbar hänger in vinterkläderna i garderoben, dammar av kameror och objektiv samt sätter kamerabatterierna på laddning. Foto Karlshamn stämde till träff via Facebook och jag tvekade in i det sista på grund av det dåliga vädret. Regn, rusk och kyla har även det …

Inlägget Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 29 april, 2017

Ett säkert vårtecken är när medlemmar i landets alla fotoklubbar hänger in vinterkläderna i garderoben, dammar av kameror och objektiv samt sätter kamerabatterierna på laddning.

Foto Karlshamn stämde till träff via Facebook och jag tvekade in i det sista på grund av det dåliga vädret. Regn, rusk och kyla har även det sin plats i tillvaron men just den här dagen var jag inte särskilt sugen på att smyga omkring i snålblåst på såphala klippor i mina sladdriga kängor.

Kofsa och det dåliga vädret

På förmiddagen samma dag som fototräffen skulle gå av stapeln såg det ut att vända en aning. Regnet upphörde och till slut visade väderprognosen en försiktig liten sol bakom ett litet moln och jag bestämde mig för att åka dit.

Det gjorde tyvärr bara en enda medlem till av den lösa sammanslutna gruppen människor som samlas runt gruppen på Facebook.

Det visade sig gå ganska bra ändå och efter att ha pratat igenom den gångna vinterns vedermödor samt konstaterat att vi nog inte skulle bli fler, plockade vi fram vår fotoapparatur och satte igång.

Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
En regnskur hjälpte till att färga himlen vackert orange.
Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
Ett par kanoter i solnedgången vid Kofsa.
Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
Solen kämpade sig fram genom molnen och bjöd på en vacker solnedgång.

Det ständiga blåshålet

En sak kom vi ganska snabbt överens om, det spelar ingen roll när man åker ut till Kofsa. Det blåser nästan alltid. Så även denna gången. En kik i bildarkivet låter göra gällande att jag visserligen har fångat vindstilla kvällar här men de tycks vara tämligen sällsynta.

360 graders panorama över Kofsa Nabbe

Se dig omkring med hjälp av panoramabilden här nedanför. Snurra dig omkring i bilden med hjälp av fingret eller din datormus.

Du kan också fotografera sådana här bilder med din mobiltelfon, läs mer om hur du gör här: 360 grader med mobiltelefon

Kofsa är nästan på hemmaplan så jag hann precis hem från jobbet innan det var dags att bege sig. Det här är ett friluftsområde som jag har skrivit om tidigare. Panorama vinterlandskap Kofsa

Letar du efter en vacker plats i omgivningarna runt Karlshamn så kan jag inte tänka mig något bättre än att bege sig ut till Kofsa, även om det kanske blåser lite ibland. Hit kan man bege sig även om just fotograferande inte står högst på agendan.

Sol, bad och grillplatser står till förfogande om inte den vackra naturen räcker för att locka ut dig hit.

Du hittar mer information om Kommunens verksamhet i friluftsområdet på någon av dessa länkar:

Karlshamns Kommun – Kofsa nabbe
Karlshamns Kommun – Kofsa friluftsbas

Jag vet att många brukar besöka den här platsen men de gånger jag har varit här har jag nästan alltid varit här alldeles ensam. Har du egna bilder från Kofsa att dela med dig av? Gör gärna det i kommentarsfältet här nedanför.

Inlägget Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff/feed 10 5359
I kameraväskan hos en landskapsfotograf http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf#comments Sat, 08 Apr 2017 16:01:08 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5332

Uppdaterad 17 april, 2017Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska! Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur …

Inlägget I kameraväskan hos en landskapsfotograf dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska!

Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur jag fotograferar HDR-bilder.

Den absolut vanligaste frågan är vad jag använder för kamera. Istället för att svara på det i mail efter mail skriver jag det här blogginlägget. Välkommen ner i min kameraväska!

Kamerahus för landskapsfoto

Canon EOS 6D

Det här var min första fullformatskamera och jag har under ett par år använt den flitigt. Tack vare Magic Lantern så lämnar den nästan inget att önska funktionsmässigt.

Hade jag fotograferat i studio mer än vad jag gör hade jag kanske velat ha ett uttag för synkkabel i kameran. Nu använder jag mig utav en trådlös sändare från Yongnuo vilket löser problemet galant ändå.

Canon EOS 700D

Tekniskt sett så brukar jag inte bära med mig den här kameran i kameraväskan samtidgt som jag har min 6D där men den får vara med på listan ändå. Den här kameran får följa med när det vankas filmande.

Den vinklingsbara LCD-skärmen underlättar det här något oerhört när man vill placera kameran på jobbiga platser och man helst av allt vill undvika att lägga sig på mage på en blöt stig eller liknande.

Objektiv för landskapsfoto

Canon EF 28 mm F/2.8

Mitt standardobjektiv som nästan alltid sitter på kameran. Jag gillar fasta linser, de liksom tvingar en att ta sig närmare eller längre bort från sitt tänkta motiv och jag tror at man i slutändan blir en lite bättre fotograf om man hela tiden tvingas att tänka.

Canon EF L 70-200 mm F/4.0

Vidvinkel i all ära men ibland behöver man koncentrera sig på detaljerna. Det här är ett otroligt skarpt objektiv som alltid får följa med i kameraväskan.

Det här är de objektiven som jag helst inte lämnar huset utan. Fasta brännvidder är ett genomgående tema, därför hittar man också objektiv med brännvidderna 35, 50 och 85 mm hemma på hyllan. Dessa får givetvis också följa med ut på äventyr med jämna mellanrum.

Filter för landskapsfoto

Mitt stora kall i livet är landskapsfotografering och därför sitter det ofta ett cirkulerande polfilter monterat på objektivet. När nöden kräver har jag också ett par ND-filter i varierande styrka i kameraväskan vilka används ganska flitigt.

Ett gråkort modell ganska lagom stort följer alltid med vilket underlätter när vitbalansen ska ställas in då mina ND-filter gärna ger ganska kraftiga färgstick åt magentahållet. Med hjälp av gråkortet ställer jag in vitbalansen med eventuella filter monterade och allt är frid och fröjd.

Rengöring

En liten blåsbälg får alltid följa med – tillsammans med ett par putsdukar klarar man det mesta.

Själva kameraväskan

Peak Design står det på etiketten och modellen jag använder är Evetyday Messenger. Den här köpte jag via Kickstarter och det är en kanonväska. Själva laptopfacket kunde gärna ha varit en aning bredare. Eller så har jag en för stor dator. Jag är ett stort fan av Peak Designs produkter. Klicka här för att komma till deras hemsida. Peak Design

Övrigt

L-bracket

Av min fru fick jag en L-bracket från 3 legged thing och den sitter alltid monterad på kameran. Att gå från landskap- till porträttläge går numera på ett litet kick. Kanonbra köp!

Stativ

Utan ett stativ kan jag knappt fotografera. Jag använder mig nästan alltid av flera exponeringar och för att detta inte ska bli en mardröm att bildbehandla när jag kommer hem igen är ett stadigt stativ ett måste.

Papper och Penna. Plötsligt kommer man på en idé som bara måste skrivas ner. Papper och penna är oumbärligt.

Batteribank till telefonen

Jag fotograferar ofta bilder med min mobiltelefon när jag är ute och fotograferar vilket gör att mobilbatteriet kan ta slut ganska så fort. Speciellt då jag också använder mig av telefonen som GPS och musikspelare. En batteribank på minst 10,000 mAh får alltid följa med i väskan.

Analog kamera av äldre modell - Ludwig Sörmlind
Analog kamera av äldre modell. Denna får nästan aldrig följa med i kameraväskan.

Blixt, paraplyer och softboxar får ytterst sällan följa med ut på äventyr. Mer om dessa hittar du i ett framtida blogginlägg.

Vad bär du alltid med dig när du fotograferar? Är det något som jag har missat att ta med mig tycker du eller släpar jag omkring på onödigt mycket?

Inlägget I kameraväskan hos en landskapsfotograf dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf/feed 6 5332
PrintlerFriday – Promota din fotokonst http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=printlerfriday-promota-fotokonst http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst#comments Fri, 07 Apr 2017 18:29:58 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5326

Uppdaterad 10 april, 2017Det har blivit fredag igen och vid det här laget så vet ni vad det betyder. Det har blivit dags för PrintlerFriday! Jag har använt mig utan Printler sedan starten. Redan första dagen tjänsten slog upp portarna registrerade jag mig och i januari fyllde Printler 1 år. #PrintlerFriday PrintlerFriday är en hashtagg …

Inlägget PrintlerFriday – Promota din fotokonst dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 10 april, 2017

Det har blivit fredag igen och vid det här laget så vet ni vad det betyder. Det har blivit dags för PrintlerFriday!

Jag har använt mig utan Printler sedan starten. Redan första dagen tjänsten slog upp portarna registrerade jag mig och i januari fyllde Printler 1 år.

#PrintlerFriday

PrintlerFriday är en hashtagg under vilken samtliga fotografer kan samlas och nå ut lite extra. Sök gärna efter taggen på dina sociala medier och upptäck lokal fotokonst från fotografer och konstnärer som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Om det här är första gången du hör talas om Printler kan du läsa mer i det här inlägget: 3 anledningar att använda Printler.se

Vill du också registrera dig för en möjlighet att sälja din fotokonst till hugade spekulanter över hela landet kan du klicka dig vidare in till Printlers hemsida och registrera dig där. Processen är snabb och smärtfri. Printler – En marknadsplats för fotokonst

Mitt Printlergalleri

jag försöker hålla mitt Printlergalleri någorlunda uppdaterat. Jag har som mest plats för 15 bilder där vilka jag roterar och byter ut med jämna mellanrum. Kika gärna in på mitt galleri för att inte missa någon bild.

Ludwig Sörmlind på Printler

Sprid ordet

Använder du dig också av Printler och vad tycker du om tjänsten i såna fall? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet här nedanför.

Glad #PrintlerFriday på er.

Inlägget PrintlerFriday – Promota din fotokonst dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst/feed 2 5326
Väggahamnen – Mer än bara en toalett http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett#comments Sat, 01 Apr 2017 10:59:38 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5283

Uppdaterad 17 april, 2017Jag har alltid tyckt att Väggahamnen är en vacker plats. Ända sedan den första gången jag hade nöjet att ta bilen ner förbi rökeriet, vidare upp mot Ortholmen med en avstickare till Villa Utsikten en varm sommardag för ganska många år sedan nu. Gång på gång återvänder jag hit, jag arbetar inne …

Inlägget Väggahamnen – Mer än bara en toalett dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Jag har alltid tyckt att Väggahamnen är en vacker plats. Ända sedan den första gången jag hade nöjet att ta bilen ner förbi rökeriet, vidare upp mot Ortholmen med en avstickare till Villa Utsikten en varm sommardag för ganska många år sedan nu.

Gång på gång återvänder jag hit, jag arbetar inne i Karlshamn och på väg från, eller för den delen till, jobbet stannar jag ofta till här.

Det har även hänt att jag med fru passerat någon av stadens snabbmatsrestauranger och sedan ätit vår måltid ackompanjerade av vågornas skvalp. Under varma sommarkvällar brukar vi inte vara ensamma om att göra så.

Många vackra foton

Det kommer kanske inte därför som någon större överraskning för dig som läser den här bloggen att det gång på gång dyker upp bilder från just Vägga.

Om man gör en snabb sökning på Google efter Väggahamnen kommer, som sig bör, Karlshamns Kommuns hemsida på första plats. Lite oturligt handlar sidan man landar på om toaletter med ett gäng länkar till andra toaletter runt omkring i kommunen.

Väggahamnen i solnedgång - Ludwig Sömrlind
Väggahamnen i solnedgång – Ludwig Sömrlind

Väggahamnen förtjänar bättre

Då och då får vi besök av vänner och bekanta från landets alla hörn och när de vill se mer av omgivningarna i vad som ofta benämns Sveriges Trädgård tar vi dom ner till Väggahamnen.

Myskänslan brukar hamna på topp nere vid hamnområdet, särskilt sommartid.

När de sen återvänder hem, oavsett om hem är på de Norrländska kalfjället eller Stockholm innerstad och googlar på Väggahamnen känns det lite sådär att första träff är en hemsida dedikerad en toalett.

Väggahamnen - Träd med bara grenar i solnedgången - Ludwig Sörmlind
Väggahamnen – Träd med bara grenar i solnedgången – Ludwig Sörmlind

Toaletter i alla ära men det är inte för dom jag hela tiden återvänder till området. Det är först och främst närheten till havet, ljudet av vågor som sköljer in över de stora stenarna i vattenbrynet och för alla människor som är där av samma anledning som jag.

Väggahamnen - Träd med bara grenar i solnedgången - Ludwig Sörmlind Väggahamnen i solnedgång - Ludwig Sömrlind Vågbrytare vid Väggahamnen i Karlshamn - Ludwig Sörmlind Lyktstolpen har inte tänts ännu vid Väggahamnen i Karlshamn - Ludwig Sörmlind Väggahamnen och Ortholmen i solnedgången - Ludwig Sörmlind Väggahamnen - Trappa i innerhamnen - Ludwig Sörmlind

I ärlighetens namn misstänker jag att jag borde fötts till sjöman eller liknande så ofta jag finner mig stående drömmandes vid havskanten med en kamera i högsta hugg.

Hitta till Väggahamnen

Som så många gånger förr hittar ni en karta över området där bilderna i inlägget är tagna och idag är inget undantag.

Välkommen till Vägga. Ser du mig hoppandes på klipporna med kamera och stativ så säg gärna hej!

Inlägget Väggahamnen – Mer än bara en toalett dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett/feed 5 5283
Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro#respond Wed, 29 Mar 2017 19:20:54 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5248

Uppdaterad 17 april, 2017I en grannstad inte alls långt från där jag bor finns det en bro. Det finns broar i många städer men just den här bron är lite speciell. Här kör varken bilar, bussar eller motorcyklar. I Sölvesborg ligger nämligen Europas längsta gång- och cykelbro och den löper över Sölvesborgsviken där den förbinder …

Inlägget Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

I en grannstad inte alls långt från där jag bor finns det en bro. Det finns broar i många städer men just den här bron är lite speciell. Här kör varken bilar, bussar eller motorcyklar. I Sölvesborg ligger nämligen Europas längsta gång- och cykelbro och den löper över Sölvesborgsviken där den förbinder Havsudden i Sölvesborg med stadsdelen Ljungaviken.

För ett par år sedan hade jag vägarna förbi Sölvesborgsbron och stannade till för att kika på bron. Vädret den gången lämnade en del övrigt att önska men jag kom hem med ett par bilder på kamerans minneskort ändå.

Den här gången gick det lite bättre, solen strålade varmt innan den gick ner helt och hållet bakom trädtopparna.

Klicka här för att se bilderna från förra gången jag var vid Sölvesborgsbron.

En och annan förbipasserande medmänniska passerade mig där jag smög omkring på bron men i det stora hela kändes det som om jag hade stora delar av bron helt för mig själv. Precis som vanligt gick jag helt in i fotograferandet och märkte knappt när solen gick ner.

Sölvesborgsbron - Låg sol genom träden - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron i solnedgång - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron i den varma vårsolen - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron - Hänglås på broräcket - Ludwig Sörmlind

Helt plötsligt började mörkret lägga sig och det var läge för mig att återvända till bilen och bege mig hem till Mörrum igen.

Så hittar du till Sölvesborgsbron

Ett par av dessa bilder finns till salu via den förträffliga tjänsten Printler. Klicka här för besöka mitt galleri.

Vill du läsa mer om den vackra bron mitt i Sölvesborg kan du läsa mer på kommunens hemsida.

Sölvesborg.se – Sölvesborgsbron

Inlägget Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro/feed 0 5248
Elleholm – Solnedgång utan sol http://ludwigsormlind.se/elleholm-solnedgang-utan-sol#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=elleholm-solnedgang-utan-sol http://ludwigsormlind.se/elleholm-solnedgang-utan-sol#comments Tue, 28 Mar 2017 20:14:10 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5240

Uppdaterad 17 april, 2017Det är långt ifrån varje dag som världen visar sig från sin allra bästa sida, och tur är väl det egentligen. I det långa loppet hade landskapsfotografering varit långt mindre attraktivt om efter varje fototripp hade minneskortet fullt av 100%-iga kanonbilder. Att ta bättre och och bättre bilder är något jag strävar …

Inlägget Elleholm – Solnedgång utan sol dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Det är långt ifrån varje dag som världen visar sig från sin allra bästa sida, och tur är väl det egentligen. I det långa loppet hade landskapsfotografering varit långt mindre attraktivt om efter varje fototripp hade minneskortet fullt av 100%-iga kanonbilder.

Att ta bättre och och bättre bilder är något jag strävar efter precis som du också gör men gångerna när man kommer hem med bilder som känns lite sådär blaha återkommer ändå med jämna mellanrum.

Hur kommer man rätta till det här? Jag har en idé och den är ganska simpel.

Jag tror att det handlar om att helt enkelt fortsätta fotografera. När jag med skälvande händer plockade upp en kamera för första gången sprang jag omkring som en vettvilling utan att ägna någon vidare tanke på vilket håll jag riktade kameran.

Ibland blev det bra, för det mesta blev det sådär och några gånger då och då blev det uselt. Men jag var glad ändå.

Tar jag usla bilder idag blir jag inte särkligt glad, men jag uppskattar upplevelsen ändå för om jag tar den till mig på rätt sätt hjälper den mig att från att även nästa bild blir usel. Den kanske till och med blir riktigt bra.

Det handlar om att lära sig av både sina misstag och sina framgångar.

Elleholm och Blekinges klara vatten - Ludwig Sörmlind

Elleholm känner den vane läsaren igen. Här är ytterligare ett par inlägg från den här vackra platsen alldeles utanför Mörrum.

Det här är en plats som har fastnat hos mig, och jag inser att jag återvänder hit gång på gång på gång. Jag har många sådana här platser. I nästa inlägg ska du få följa med till ytterligare en plats. Den gången lite närmare stan.

 

Inlägget Elleholm – Solnedgång utan sol dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/elleholm-solnedgang-utan-sol/feed 1 5240
Sommartid 2017 http://ludwigsormlind.se/sommartid-2017#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sommartid-2017 http://ludwigsormlind.se/sommartid-2017#respond Sun, 19 Mar 2017 18:40:29 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5224

Uppdaterad 17 april, 2017Det är snart dags för sommartid igen. Till vilken nytta finns det många som undrar och jag brukar skriva ett par rader om det här hitte-pået varje år. Nu är det dags för årets sommartidsinlägg. Lugn, du behöver absolut inte ställa om några klockor eller kaliberara dina solur idag. Det är inte …

Inlägget Sommartid 2017 dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Det är snart dags för sommartid igen. Till vilken nytta finns det många som undrar och jag brukar skriva ett par rader om det här hitte-pået varje år. Nu är det dags för årets sommartidsinlägg.

Lugn, du behöver absolut inte ställa om några klockor eller kaliberara dina solur idag. Det är inte förrän natten den 26:e mars vi ställer fram klockan en timme.

Hur man ska komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas år ut och år in tvistar de lärda om. Det finns en massa lustiga ramsor och annat man kan memorera. Jag brukar allt som oftast faktiskt glömma bort det, men tack vare Facebook och andra sociala medier blir jag oftast påminnd i god tid.

Å i värsta fall ställer telefoner och annat om sig automatiskt.

Den förlorade sömnen

När det kommer till den förlorade timmen har jag inte så mycket att säga om det. Under ganska lång tid har jag ställt väckarklockan på 04.30 i ett försök att bli en bättre människa. Detta är ett ganska kul projekt, du kan läsa mer om det här.

Så visst förlorar jag en timme då jag hade kunnat sysselsätta mig med något annat, men någon störd nattsömn i ordets rätta bemärkelse blir det förhoppningsvis inte tal om.

Sommartid 2017 - ställ fram klockan en timme - Ludwig Sörmlind

Jag är född 1980 och har därför inte någon egentlig aning om hur livet tedde sig innan dess då vi faktiskt inte hade någon sommartid. Trots detta är jag ett stort fan av sommartidens avskaffande. Eller rättare sagt ändringen till sommartid, jag vill ha sommartid permanent.

Det finns nämligen forskning och undersökningar som visar på att detta vevande på klockvisare fram och tillbaka resulterar både i trafikolyckor och mer hjärtinfarkter. Kan vi undvika detta genom ett normaliserande av tiden tycker jag att vi ska prova.

Du som har varit med lite längre i livet än vad jag har kan väl lägga in en kommentar här nedan? Hur kändes det när sommartiden infördes igen 1980?

Upplys oss ungdomar!

För att illustrera det här med uppfattningar om tid tillägnar jag det här inlägget en bild fotograferad i början på januari nu i år. Visst var det lite kyligt i skuggan men jämfört med hur vädret har varit de senaste veckorna, åtminstone här nere i Blekinge, ser det ut som rena rama sommarvärmen.
Solnedgång i Januari över Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Är du nyfiken på vad hela grejen med sommartid handlar om kan du läsa mer på länkarna här nedan:

Vad tycker du?

Är du också trött på sommartiden? Eller tycker du att det fungerar kanon?

Dela gärna inlägget, det hjälper mig något oerhört. Tack!

Inlägget Sommartid 2017 dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/sommartid-2017/feed 0 5224
Solnedgång bakom tjocka moln http://ludwigsormlind.se/solnedgang-bakom-tjocka-moln#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=solnedgang-bakom-tjocka-moln http://ludwigsormlind.se/solnedgang-bakom-tjocka-moln#respond Sat, 18 Mar 2017 16:01:00 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5203

Uppdaterad 17 april, 2017Precis som i det förra inlägget är platsen för bilden i det här inlägget vackra Sternö strax utanför Karlshamn. Jag hintade i tidigare nämnda inlägg om att det fanns en viss chans (risk?) att ytterligare en bild eller två skulle kunna leta sig ut från minneskortet och visst blev det så. Den här …

Inlägget Solnedgång bakom tjocka moln dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Precis som i det förra inlägget är platsen för bilden i det här inlägget vackra Sternö strax utanför Karlshamn. Jag hintade i tidigare nämnda inlägg om att det fanns en viss chans (risk?) att ytterligare en bild eller två skulle kunna leta sig ut från minneskortet och visst blev det så.

Den här bilden är tagen ungefär samtidigt som bilden i det förra inlägget men just vid det här tillfället var solen helt gömd bakom molnen. Men skam den som ger sig.

Vänd dig om

Det är på intet sätt ett måste att peka kameran rakt mot den skinande solen bara för att man är på jakt efter en solnedgångsbild. Strax till vänster om den tjocka molnbanken som täckte den sjunkande solen var himlen i det närmaste helt fri.

Sternö Sandvik i solnedgången utanför Karlshamn - Ludwig Sörmlind

Sternö – ett smultronställe

Till Sternö åker jag allt som oftast, och det finns faktiskt tillfällen då kameran inte för följa med över huvud taget. Detta är jag långt ifrån ensam om, vill du hitta hit du också till det vackra friluftsområdet hittar du en karta här nedan.

Innan jag bestämde mig för att platsen för kvällens fotograferande skulle bli just Sternö svängde jag förbi Boön och såg till min förtjusning att en lång ramp i trä prydde den karga men ack så vackra ön.

Till stor glädje för alla som inte tar sig fram i tillvaron lika lätt som alla andra. Applåder!

Inlägget Solnedgång bakom tjocka moln dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/solnedgang-bakom-tjocka-moln/feed 0 5203