Ludwig Sörmlind http://ludwigsormlind.se Fotograf i Blekinge Sun, 18 Jun 2017 21:13:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 https://i1.wp.com/ludwigsormlind.se/wp-content/uploads/2016/05/cropped-ludwig_sormlind_fb_logo_2015-05-08-1.png?fit=32%2C32 Ludwig Sörmlind http://ludwigsormlind.se 32 32 68334137 Teleborgs Slott http://ludwigsormlind.se/teleborgs-slott#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=teleborgs-slott http://ludwigsormlind.se/teleborgs-slott#respond Sun, 18 Jun 2017 21:13:06 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5719

Sverige är ett fantastiskt land fullt av vackra småstäder, underbara kustremsor och djupa trollska skogar. Sedan ganska många år tillbaka har jag slagit ner bopålarna i Sveriges Trädgård Blekinge. Därför blir det ganska naturligt att de allra flesta bilderna du ser här är fotograferade i Blekinge. Men ingen regel som inte har ett undantag. Då …

Inlägget Teleborgs Slott dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Sverige är ett fantastiskt land fullt av vackra småstäder, underbara kustremsor och djupa trollska skogar. Sedan ganska många år tillbaka har jag slagit ner bopålarna i Sveriges Trädgård Blekinge. Därför blir det ganska naturligt att de allra flesta bilderna du ser här är fotograferade i Blekinge.

Men ingen regel som inte har ett undantag. Då och då lämnar jag både kommun- och länsgräns utan någon annan anledning än för att se vad som finns på andra sidan strecket på kartan.

Vi befinner oss i den första riktiga sommarmånaden juni och varje år vid den här tiden är det i det närmaste en fröjd att röra sig ute i naturen.

En sanning med modifikation

Är man en pollenallergiker är man kanske inte direkt beredd att hålla med när pollenprognoserna varnar som mest, men med hjälp av lite receptfria medikamenter kan den mest pollensnuviga medborgare njuta av hur våren så sakteliga förvandlas och går över till sommar.

Ett av många svenska slott

Under 1800-talets mitt hette en av de större byarna utanför Växjö Telestad och det är härifrån Teleborgs slott har fått sitt namn.

Teleborgs Slott utanför Växjö sett från slottsparken - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott utanför Växjö sett från slottsparken – Ludwig Sörmlind

Ett par kilometer söder om Växjö tornar Teleborgs slott upp sig på en klippudde vid sjön Trummen. Tillsammans med min ständiga följeslagare och fru hamnade i slottsparken av en slump.

Teleborg slott växte sig högre och högra ju närmare vi körde i de lummiga alléerna och helt plötsligt befann vi oss alldeles intill den långa trappan i sten.

Teleborgs Slott i svartvitt - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott i svartvitt – Ludwig Sörmlind

Slottet är rest i tegel och klätt i granit och ger ett respektingivande intryck där man står längst ner vid det nedersta trappsteget. Som sig bör finns här även en vacker slottspark och mellan slottsparken och sjön hittar man en vacker skog.

Teleborgs Slott - Rhododendron i slottsparken - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott – Rhododendron i slottsparken – Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott - Orange blomma från slottsskogen - Ludwig Sörmlind
Teleborgs Slott – Orange blomma från slottsskogen – Ludwig Sörmlind

Nuförtiden är andelen kungar som bevistar slottet försvinnande liten om man jämför till antalet människor som åker hit för att ha konferens, sova över eller bara äta middag

Hitta till Teleborgs Slott

Det går fint att köra bil nästan hela vägen in i slottet. På kartan längst ner i inlägget ser du var slottet är beläget och hur du tar dig dit.

Mer information om Teleborg Slott kan du hitta hos bland annat Wikipedia.

Inlägget Teleborgs Slott dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/teleborgs-slott/feed 0 5719
Gökalv i solnedgången http://ludwigsormlind.se/gokalv-i-solnedgangen#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gokalv-i-solnedgangen http://ludwigsormlind.se/gokalv-i-solnedgangen#comments Sat, 10 Jun 2017 15:58:05 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5702

Ända sedan jag flyttade ner till Blekinge har jag då och då reflekterat över att ortsnamnen här nere, jämfört med ortsnamnen jag växte upp med, kan vara ganska karismatiska. Ortsnamn som Brötagylet, Rävemåla, Gökalund och Mommelycke får mig fortfarande efter flera år att då och då behöva läsa ortsnamnen både en och två gånger när …

Inlägget Gökalv i solnedgången dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Ända sedan jag flyttade ner till Blekinge har jag då och då reflekterat över att ortsnamnen här nere, jämfört med ortsnamnen jag växte upp med, kan vara ganska karismatiska. Ortsnamn som Brötagylet, Rävemåla, Gökalund och Mommelycke får mig fortfarande efter flera år att då och då behöva läsa ortsnamnen både en och två gånger när vi passerar olika vägskyltar.

När jag kör omkring utan mål och mening på de Blekingska vägarna är kameran med som en ständig följeslagare. De gånger jag kör förbi något vackert stannar jag oftast till och knäpper av ett par bilder.

Det här har jag sysselsatt mig med under lediga stunder ända sedan jag flyttade hit från Stockholm. Dessförrinnan hann jag med att spendera ett par år i både Skövde och Falköping och även där var förfarandet detsamma.

Tack vare Facebook och andra webbplatser där man delar med sig av sina bilder har jag hittat många nya platser väl värda ett besök.

Du vet väl om att jag även har en Facebook-sida där jag delar med mig av mina bilder, öden och äventyr?

Gökalv är en sådan plats som jag aldrig hade fått för mig att besöka om jag inte hade sett bilder därifrån någonstans först.

En vacker, mjuk solnedgång uppenbarade sig framför våra ögon.
En vacker, mjuk solnedgång uppenbarade sig framför våra ögon.

Mickes Galleri var Facebooksidan där jag såg namnet på orten, eller platsen rättare sagt, och än idag är jag lite osäker på uttalet. Gö-kalv, eller kanske Gök-alv? Eller kansle till och med någon annan variant som Göckalv. Jag kör med det första alternativet till någon rättar mig.

Dåligt lokalsinne och slingrande vägar

Mitt problem är mitt dåliga lokalsinne. Efter 10 års bilkörning i Stockholm har jag lyckats lokalisera de flesta gatorna och de sitter djupt rotade i mitt minne. Här nere i Blekinge sätter jag på GPS:en så fort jag ska ta mig in till torget.

Med andra ord hade jag alltså ingen aning om vad jag skulle hitta denna mytomspunna plats. En googling tog mig till en webbplats vars huvudsyfte tycks vara att recensera badplatser. Där kunde jag läsa både Inget att ha, blev besviken och död svan blandat med underbar badplats och klippor.

Min fru inkallades som expert som vanligt när det gäller underliga resmål i Blekinge men inte heller hon hade hört talas om denna plats.

Gökalv eller Millegarne

Tack vare Google Maps hittade vi snabbt platsen och utan några vidare betänkligheter passade vi på att svänga av från korsningen förbi golfbanan, fortsätta på slingriga vägar mellan gröna blommande ekar medan vi njöt av det lummiga landskapet under den sjunkande solen.

Foton från Gökalv

Klicka gärna på bilderna för att få se en större version.

Lila blommor som såg ut att växa fram från under en rund sten. En vacker, mjuk solnedgång uppenbarade sig framför våra ögon. Ett par enstaka vasstrån intill vattenbrynet vid Gökalv. Blommande träd av okänd sort alldeles intill stranden. En liten sten bär upp en mycket större sten. Mörka stenar i stark kontrast mot den ljusa kvällshimlen. Lila blommor någon meter från vattenbrynet.

Längst ner i inlägget hittar du en karta över platsen där samtliga bilder i det här inlägget är fotograferade. Vi parkerade intill en stor krokig ek vid något som verkade fungera som en kombinerad vänd- och parkeringsplats.

Var det någon bild du tyckte extra mycket om? Berätta gärna vilken i kommentarerna här under inlägget.

Inlägget Gökalv i solnedgången dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/gokalv-i-solnedgangen/feed 7 5702
Färden mot Bräkne-Hoby http://ludwigsormlind.se/kyrkan-i-brakne-hoby#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kyrkan-i-brakne-hoby http://ludwigsormlind.se/kyrkan-i-brakne-hoby#comments Tue, 06 Jun 2017 17:37:19 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5691

Kyrkan i Bräkne-Hoby är en majestätisk byggnad där den står precis utanför samhället omgärdad av åkrar och lummiga träd. Många är bilarna som kört förbi E22:an och kastat ett öga ner mot den höga byggnaden vars guldkors pryder det höga kyrktornet. Insidan av kyrkan är för mig ännu okänd, men tittar du in på den …

Inlägget Färden mot Bräkne-Hoby dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Kyrkan i Bräkne-Hoby är en majestätisk byggnad där den står precis utanför samhället omgärdad av åkrar och lummiga träd. Många är bilarna som kört förbi E22:an och kastat ett öga ner mot den höga byggnaden vars guldkors pryder det höga kyrktornet.

Insidan av kyrkan är för mig ännu okänd, men tittar du in på den här länken så hittar du mer information om kyrkobyggnaden tillsammans. Där kan du även se en interiörbild av kyrkan.

Bräkne-Hoby Kyrka – Svenska Kyrkan

Kyrkan i Bräkne-Hoby - Ludwig Sörmlind
Kyrkan i Bräkne-Hoby – Ludwig Sörmlind

Roadtrip

Ibland känns det som att jag och min fru har tillbringat merparten av vårat äktenskap ute på vägarna. Roadtrips är vår gemensamma hobby och de kan vara allt från ett par dagar långa till bara ett varv runt kommungränsen.

Förra sommaren åkte vi på en roadtrip upp till Vildmarksvägen och tillbaka, året innan gjorde vi en liknande resa när vi bevistade grannlandet Norge.

Det viktiga är inte målet, jag njuter nästan mer av resan. Oftast vet vi knappt vart vi är på väg.

Kyrkan i Bräkne-Hoby - Ludwig Sörmlind
Kyrkan i Bräkne-Hoby – Ludwig Sörmlind

Lång dag inledde kort vecka

Efter en lång, tung arbetsdag behövde vi en kort andningspas och satte oss därför i bilen. Färden startade på Blekingesjukhusets väl tilltagna parkering och vi tog sikte mot länets östrare delar.

Plötsligt fann vi oss någonstans i periferin utanför Saxemara. Var och varannan sväng upplyste oss om att här slutar allmän väg och till slut blev vägarna så smala att man nästan hoppades på att mötande trafik skulle vara av tvåhjulig sort.

Sikta på kyrktornen

Tillsammans lyckades vi navigera oss ut på lite mer farbara vägar igen och just när solen hotade gå ner helt bakom trädtopparna passerade vi Bräkne-Hoby och kyrkan vars existens ligger bakom hela det här blogginlägget.

Min kloka fru undrade om jag möjligtvis inte skulle kunna tänka mig att ta en bild på kyrkan och det kunde jag inte säga nej till.

Kyrkan i Bräkne-Hoby - Ludwig Sörmlind
Kyrkan i Bräkne-Hoby – Ludwig Sörmlind

Bilderna hittar ni här i inlägget och till kyrkan hittar ni lätt via kartan längst ner.

Samtliga bilder består av två exponeringar där den ena är exponerad för himlen och den andra för kyrkan och förgrunden. Dessa är sedan sammanfogade i Photoshop. Läs mer om hur du kan använda flera exponeringar för att göra en färdig bild: HDR Guide.

Inlägget Färden mot Bräkne-Hoby dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/kyrkan-i-brakne-hoby/feed 4 5691
Ladda upp bilder på Instagram från din dator http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator#comments Mon, 08 May 2017 20:08:58 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5668

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden. Flertalet …

Inlägget Ladda upp bilder på Instagram från din dator dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Instagram är ett av världens mest använda sociala nätverk. Varje månad loggar 700 miljoner användare in och postar bilder på sin vardag, gillar andras bilder och följer andra användare. Genom att ladda upp bilder på Instagram direkt från din dator kan du posta bildbehandlade bilder som verkligen hjälper dig att sticka ut från mängden.

Flertalet av dessa bilder är fotograferade direkt i appen med en mobiltelefon, men långt ifrån alla. Fler och fler användare lägger ut redigerade bilder, tagna med en kamera med prestanda som en mobiltelefon inte kommer i närheten av. Hur gör dom?

Fortsätt läsa för att lära dig hur hur du också kan lägga upp bilder tagna med din riktiga kamera istället för din mobiltelefon.

Bilder tagna med mobiltelefoner blir bättre och bättre för varje ny mobiltelfon som släpps. Men än så länge kan en jpg-bild tagen med mobilen ofta inte mäta sig med en råfil tagen med en digital systemkamera.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator

De allra flesta bilderna på Instagram är tagen med en kameraapp installerad på en mobiltelefon eller direkt i Instagramappen.

Hur många av de månatliga 700 miljoner användarna som använder en systemkamera är det svårt att sia om. Min gissning är att de än så länge inte är särskilt många.

Instagram 700 miljoner användare - Ludwig Sörmlind
Varje månad använder 700 miljoner användare Instagram. Källa https://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/

Mina bilder på Instagram

Mitt Instagramkonto är inriktat mot landskapsbilder och dessa är ofta sammanslagna HDR-bilder bestående av flera olika exponeringar. Med hjälp av min digitala systemkamera och Photoshop kan jag lägga upp bilder som hade varit omöjliga att fotografera med en mobiltelefon.

Molntjänster – Det lätta sättet

Det finns flera olika program och appar som du kan använda för att ladda upp bilder från din dator till Instagram. Jag använder mig inte utav dessa av den enkla anledningen att jag vill undvika att installera program som körs lokalt på en ensam dator.

Ett lätt sätt att lägga upp bilder från din systemkamera via datorn är att använda sig av valfri molntjänst.

Flera av dessa är gratis att registrara sig på och chansen är stor att du redan idag använder dig utav någon av dessa.

Google Drive – Här får du 15GB lagringsutrymme. Har du en gmail-adress har du också tillgång till Google Drive.

Google Drive på App Store
Google Drive på Google Play Store

Dropbox – Det här är min favorittjänst. I gratisutförandet får du 2GB vilket räcker gott och väl om du vill lägga upp enstaka bilder på Instagram.

Om du registrerar dig via den här länken istället får du ytterligare 500 MB lagringsutrymme – helt gratis!

Dropbox på App Store
Dropbox på Google Play Store

Hashtaggar och bildtexter

Molntjänster är snabbt och smidigt för att posta bilder på Instagram som du redigerat på din dator. Du laddar bara ner motsvarande app på din mobiltelefon där du ockå har Instagramappen installerad och du kommer direkt åt dina bilder du redigerat från din dator.

Tyvärr är det också bara bilderna du kommer åt. Eventuella hashtaggar och bildtexter måste du ändå skriva in manuellt i Instagramappen.

Men det finns ännu smartare lösningar

Buffer är en smart tjänst som hjälper dig posta inlägg på sociala medier under tider då de presterar som bäst.

Jag använder Buffer för att lägga ut bilder på Instagram under tider på dygnet då mina följare är som mest aktiva.

Man kan naturligtvis också lägga ut bilderna direkt om man vill, det är inget måste att hålla sig till de förinställda tiderna.

Direkt från datorn där du har redigerat dina bilder kan du skriva in din bildtext och dina hashtaggar. När tiden för inlägget är här skickas en notifikation till din telefon som du sedan använder för att lägga upp den färdiga bilden på Instagram.

Själva Buffer-appen på din mobiltelefon används inte för att posta bilden, det sker med hjälp av den vanliga Instagramappen. Dina valda hashtaggar och din bildtext läggs i urklippshanteraren och du klistrar snabbt och smidigt in texten till din bild i Instagramappen.

Buffer på App Store
Buffer på Google Play Store

Bonustips!

Har du också provat lägga till tomrader i din bildtext när du postar på Instagram utan att lyckas? Buffer kan hjälpa dig med det.

Ladda upp bilder på Instagram från din dator. Stick ut från mängden - Ludwig Sörmlind.
Var inte rädd för att använda din kamerautrustning. Låt dina bilder synas.

Så länge du inte lägger till ett tomt mellanslag efter punkten som avslutar ett stycka kommer radbrytningen följa med din Instagrambild.

Du behöver alltså inte använda dig av enstaka punkter eller andra tecken för att lägga till tomma rader till dina bilder. Glöm bara inte att se till att det inte finns några mellanslag efter det sista tecknet på raden!

Fler följare på Instagram

Genom möjligheten att lägga ut redigerade bilder tagna med en systemkamera eller liknande har du en möjlighet att sticka ut bland de 700 miljoner månatliga användarna genom att lägga ut bilder som i princip är omöjliga eller mycket svåra att få till med en vanlig mobiltelefon.

Läs mina tips om hur du får fler aktiva följare på Instagram

Vad tycker du?

Lägger du upp bilder från din dator som du redigerat i bildbehandlingsprogram? Hur gör du och vilka program använder du? Dela med dig av dina tips i kommentarerna.

Bilderna i inlägget kommer från Pixabay. Gratis bilder till din blogg eller hemsida – både för privat och kommersiellt bruk. Bild 1 och Bild 2.

Inlägget Ladda upp bilder på Instagram från din dator dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/ladda-upp-bilder-pa-instagram-fran-din-dator/feed 8 5668
Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland#comments Wed, 19 Apr 2017 21:36:53 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5546

Uppdaterad 24 april, 2017Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte …

Inlägget Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 24 april, 2017

Längs väg 119 utanför Tingsryd har tiden stannat. Här ligger Kyrkö Mosse, i folkmun kallat Bilkyrkogården i Ryd, och här hittar du all information om denna spöklikt vackra plats. Det är inte helt ovanligt att hitta viloplatser för gamla bilar lite här och var i vårt vackra land men det är inte alla dessa platser som har en lika spännande och intressant historia som Kyrkö Mosse.

Det är tack vare Åke Danielsson vi idag kan vandra omkring bland de många bilvraken ute på Kyrkö Mosse. Hade det inte varit för honom hade skogen inte haft mer att erbjuda eventuella besökare än ett par enstaka blåbär och kanske någon kantarell om man har tur. Läs vidare för mer information om den här spännande platsen.

Istället för en helt vanlig sydsvensk skog har du möjlighet att vandra runt i skuggan av ett livsverk. Helt gratis och utan inträdesavgifter kan du gå runt bland de många vackra resterna av en gång blanka och nya bilar precis hur länge du vill. Ett tips från mig som frekvent besökare, glömt inte myggstiftet. Ett par ordentliga stövlar kan också vara av värde.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Historien bakom Bilkyrkogården i Ryd

Åke Danielsson, eller Åke på Myren, föddes i början på 1900-talet. När Åke kom upp i arbetsför ålder tog han anställning på en hästgård i Hässleholm. Efter att ha tillbringar ett par år på gården, boendes i stallet med hästarna började han så småningom längta tillbaka till sitt Småland igen.

Så blev det också. I början på 30-talet köpte han en bit torvmosse på platsen som vi idag känner som bilkyrkogården i Ryd. Man kan inte påstå annat än att Åke tycks ha varit en riktig entreprenör och han stannade kvar på Kyrkö Mosse i dryga 60 år.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Storleken har ingen betydelse

Ett boningshus på cirka 12 kvadratmeter byggdes och isolerades med torven han bröt i skogen. Huset står kvar än idag och du kan fortfarande kliva in i det lilla rummet som fick agera både sovrum, vardagsrum, kök och allt däremellan.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Uppfinningsrik som han var anlade han ett tågspår som tillät honom att frakta torven från mossen till den egenhändigt uppförda torvfabriken och sedermera ut till bilvägen till de väntande kunderna. Än idag kan du se torvrester inuti torvfabriken. Utanför står en traktor som hjälpte till att driva torvfabriken.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

En osäker framtid till mötes

Under 40-talet tog sågverken över och bönderna började i allt större skala använda sågspån istället för torv. En del människor hade kanske haft lite svårt att förlika sig med att förutsättningarna för att leva kvar och syssla med det man själv startat upp från grunden ändrades. Men inte Åke.

Bilismen började så sakta breda ut sig och en försiktig optimism spred sig under efterkrigstiden. Tyvärr så innebar det här att mängden olyckor i trafiken ökade i takt med att fler och fler bilar skulle börja samsas på vägarna.

Det här såg Åke till att ta vara på och bilkyrkogården i Ryd var ett faktum. Idag ligger 130 bilar kvar i skogen utanför Ryd. Jag gissar att det under dess glansdagar var många fler.

Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind Bilkyrkogården i Ryd 2016 - Ludwig Sörmlind

Åke plockade delar, sålde dessa vidare och kunde på så sätt överleva på torvmossen som i dess ursprungliga form blivit i stort sett värdelös. Behovet av torv minskade för varje dag, medan fler och fler bilburna människor fått ett ökat behov att dels göra sig av med gamla bilar men också hitta reservdelar till bilar som kanske fått sig en törn eller två i trafiken men som fortfarande var kördugliga.

Hur länge får den vara kvar?

Tiderna förändras och det blev så småningom dags för politiker och annat folk att börja ondgöra sig över den miljöfarliga verksamheten ute på torvmossen. Under 90-talet trädde nya miljövårdslagar i kraft. Mätningar i markerna runt de gamla bilarna visade på en måttlig förorening och det ville sig inte bättre än att Åke drabbades utav ett vite på 10,000 kr och ett krav på att städa upp på sin bilkyrkogård.

Till detta fattades pengar. Åke överklagade hela vägen upp till regerinsrätten men utan lycka. Marken skulle saneras och det var Åkes sak att se till att det här skulle ordnas.

Lyckligtvis fanns det människor som hade en annan syn på saken och det är tack vare dom som både du och jag tankfullt kan vandra omkring mellan de många bilvraken. De rostande gamla bilarna för en ojämn kamp mot naturen och för var dag som går tar naturen ett steg närmare att återta vad som en gång var deras.

Träd, växter och myror har börjat leta sig in mellan bilsäten och innertak och vissa av bilarna börjar nästan likna konstinstallationer.

Blandade fotografier från bilkyrkogården i Ryd

Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd Bilkyrkogården, Ryd HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse HDR Bilkyrkogården i Ryd - Kyrkö Mosse

Allting har ett slut

Åke Danielsson somnade in den 27 november 2000 men hans livsarm står kvar mellan trädstammarna ute i skogen. Vem som helst är välkommen att beska platsen och jag kan varmt rekommendera ett besök.

Platsen skyddas av ett 49 år långt bygglov som utfärdades i slutet på 90-talet. Du har därför gott om tid innan något drastiskt händer med bilkyrkogårdens alla bilar men jag skulle ändå vilja tipsa om att du åker hit förr hellre än senare.

Förstörelse och allmän vandalism hålls till ett minimun men för varje gång jag besöker platsen har någonting ändrats eller flyttats på. En bil kanske saknar en ratt, eller en kylare har monterats bort på en annan bil.

Hitta till Kyrkö Mosse

Det är ganska lätt att hitta hit och alldeles intill den smala skogsvägen som leder fram till torvfabriken och boningshuset kan du parkera på en liten parkering som rymmer ett antal bilar. Du hittar platsen på kartan här nedanför.

Vad tycker du?

Dela med dig av dina tankar och egna bilder av platsen i kommentarsfältet här nedanför! Jag är väldigt nyfiken på hur du upplevde platsen.

Källor:

Bilkyrkogårdar runt om i landet

På många platser i Sverige finns det liknande platser. Många av dom är populära turistmål medan andra har fallit i glömska. Där för de gamla bilvraken ett omöjligt krig mot naturen som sakta men säkert tar över.

Det finns många bilder på väldigt många bilkyrkogårdar. Dela gärna med dig av dina egna bilder i kommentarsfältet.

Välkommen på en rundtur tillbaka till en svunnen tid.

Båstnäs bilkyrkogård – baraenbildavmig

Inlägget Bilkyrkogården i Ryd – Ett kulturarv i Småland dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/bilkyrkogarden-i-ryd-ett-kulturarv-i-smaland/feed 9 5546
Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=foto-karlshamn-arets-forsta-traff http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff#comments Thu, 13 Apr 2017 17:37:13 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5359

Uppdaterad 29 april, 2017Ett säkert vårtecken är när medlemmar i landets alla fotoklubbar hänger in vinterkläderna i garderoben, dammar av kameror och objektiv samt sätter kamerabatterierna på laddning. Foto Karlshamn stämde till träff via Facebook och jag tvekade in i det sista på grund av det dåliga vädret. Regn, rusk och kyla har även det …

Inlägget Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 29 april, 2017

Ett säkert vårtecken är när medlemmar i landets alla fotoklubbar hänger in vinterkläderna i garderoben, dammar av kameror och objektiv samt sätter kamerabatterierna på laddning.

Foto Karlshamn stämde till träff via Facebook och jag tvekade in i det sista på grund av det dåliga vädret. Regn, rusk och kyla har även det sin plats i tillvaron men just den här dagen var jag inte särskilt sugen på att smyga omkring i snålblåst på såphala klippor i mina sladdriga kängor.

Kofsa och det dåliga vädret

På förmiddagen samma dag som fototräffen skulle gå av stapeln såg det ut att vända en aning. Regnet upphörde och till slut visade väderprognosen en försiktig liten sol bakom ett litet moln och jag bestämde mig för att åka dit.

Det gjorde tyvärr bara en enda medlem till av den lösa sammanslutna gruppen människor som samlas runt gruppen på Facebook.

Det visade sig gå ganska bra ändå och efter att ha pratat igenom den gångna vinterns vedermödor samt konstaterat att vi nog inte skulle bli fler, plockade vi fram vår fotoapparatur och satte igång.

Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
En regnskur hjälpte till att färga himlen vackert orange.
Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
Ett par kanoter i solnedgången vid Kofsa.
Kofsa i solnedgången med Foto Karlshamn - Ludwig Sörmlind
Solen kämpade sig fram genom molnen och bjöd på en vacker solnedgång.

Det ständiga blåshålet

En sak kom vi ganska snabbt överens om, det spelar ingen roll när man åker ut till Kofsa. Det blåser nästan alltid. Så även denna gången. En kik i bildarkivet låter göra gällande att jag visserligen har fångat vindstilla kvällar här men de tycks vara tämligen sällsynta.

360 graders panorama över Kofsa Nabbe

Se dig omkring med hjälp av panoramabilden här nedanför. Snurra dig omkring i bilden med hjälp av fingret eller din datormus.

Du kan också fotografera sådana här bilder med din mobiltelfon, läs mer om hur du gör här: 360 grader med mobiltelefon

Kofsa är nästan på hemmaplan så jag hann precis hem från jobbet innan det var dags att bege sig. Det här är ett friluftsområde som jag har skrivit om tidigare. Panorama vinterlandskap Kofsa

Letar du efter en vacker plats i omgivningarna runt Karlshamn så kan jag inte tänka mig något bättre än att bege sig ut till Kofsa, även om det kanske blåser lite ibland. Hit kan man bege sig även om just fotograferande inte står högst på agendan.

Sol, bad och grillplatser står till förfogande om inte den vackra naturen räcker för att locka ut dig hit.

Du hittar mer information om Kommunens verksamhet i friluftsområdet på någon av dessa länkar:

Karlshamns Kommun – Kofsa nabbe
Karlshamns Kommun – Kofsa friluftsbas

Jag vet att många brukar besöka den här platsen men de gånger jag har varit här har jag nästan alltid varit här alldeles ensam. Har du egna bilder från Kofsa att dela med dig av? Gör gärna det i kommentarsfältet här nedanför.

Inlägget Foto Karlshamn – Kofsa blev årets första träff dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/foto-karlshamn-arets-forsta-traff/feed 10 5359
I kameraväskan hos en landskapsfotograf http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf#comments Sat, 08 Apr 2017 16:01:08 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5332

Uppdaterad 17 april, 2017Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska! Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur …

Inlägget I kameraväskan hos en landskapsfotograf dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Vad bär jag med mig i min kameraväska och vad hade jag kanske kunnat lämna hemma? Välkommen att dyka ner i min kameraväska!

Jag gillar när ni ställer frågor och jag försöker göra mitt bästa för att svara på dom. Oavsett om det handlar om focus stackning med Magic Lantern eller hur jag fotograferar HDR-bilder.

Den absolut vanligaste frågan är vad jag använder för kamera. Istället för att svara på det i mail efter mail skriver jag det här blogginlägget. Välkommen ner i min kameraväska!

Kamerahus för landskapsfoto

Canon EOS 6D

Det här var min första fullformatskamera och jag har under ett par år använt den flitigt. Tack vare Magic Lantern så lämnar den nästan inget att önska funktionsmässigt.

Hade jag fotograferat i studio mer än vad jag gör hade jag kanske velat ha ett uttag för synkkabel i kameran. Nu använder jag mig utav en trådlös sändare från Yongnuo vilket löser problemet galant ändå.

Canon EOS 700D

Tekniskt sett så brukar jag inte bära med mig den här kameran i kameraväskan samtidgt som jag har min 6D där men den får vara med på listan ändå. Den här kameran får följa med när det vankas filmande.

Den vinklingsbara LCD-skärmen underlättar det här något oerhört när man vill placera kameran på jobbiga platser och man helst av allt vill undvika att lägga sig på mage på en blöt stig eller liknande.

Objektiv för landskapsfoto

Canon EF 28 mm F/2.8

Mitt standardobjektiv som nästan alltid sitter på kameran. Jag gillar fasta linser, de liksom tvingar en att ta sig närmare eller längre bort från sitt tänkta motiv och jag tror at man i slutändan blir en lite bättre fotograf om man hela tiden tvingas att tänka.

Canon EF L 70-200 mm F/4.0

Vidvinkel i all ära men ibland behöver man koncentrera sig på detaljerna. Det här är ett otroligt skarpt objektiv som alltid får följa med i kameraväskan.

Det här är de objektiven som jag helst inte lämnar huset utan. Fasta brännvidder är ett genomgående tema, därför hittar man också objektiv med brännvidderna 35, 50 och 85 mm hemma på hyllan. Dessa får givetvis också följa med ut på äventyr med jämna mellanrum.

Filter för landskapsfoto

Mitt stora kall i livet är landskapsfotografering och därför sitter det ofta ett cirkulerande polfilter monterat på objektivet. När nöden kräver har jag också ett par ND-filter i varierande styrka i kameraväskan vilka används ganska flitigt.

Ett gråkort modell ganska lagom stort följer alltid med vilket underlätter när vitbalansen ska ställas in då mina ND-filter gärna ger ganska kraftiga färgstick åt magentahållet. Med hjälp av gråkortet ställer jag in vitbalansen med eventuella filter monterade och allt är frid och fröjd.

Rengöring

En liten blåsbälg får alltid följa med – tillsammans med ett par putsdukar klarar man det mesta.

Själva kameraväskan

Peak Design står det på etiketten och modellen jag använder är Evetyday Messenger. Den här köpte jag via Kickstarter och det är en kanonväska. Själva laptopfacket kunde gärna ha varit en aning bredare. Eller så har jag en för stor dator. Jag är ett stort fan av Peak Designs produkter. Klicka här för att komma till deras hemsida. Peak Design

Övrigt

L-bracket

Av min fru fick jag en L-bracket från 3 legged thing och den sitter alltid monterad på kameran. Att gå från landskap- till porträttläge går numera på ett litet kick. Kanonbra köp!

Stativ

Utan ett stativ kan jag knappt fotografera. Jag använder mig nästan alltid av flera exponeringar och för att detta inte ska bli en mardröm att bildbehandla när jag kommer hem igen är ett stadigt stativ ett måste.

Papper och Penna. Plötsligt kommer man på en idé som bara måste skrivas ner. Papper och penna är oumbärligt.

Batteribank till telefonen

Jag fotograferar ofta bilder med min mobiltelefon när jag är ute och fotograferar vilket gör att mobilbatteriet kan ta slut ganska så fort. Speciellt då jag också använder mig av telefonen som GPS och musikspelare. En batteribank på minst 10,000 mAh får alltid följa med i väskan.

Analog kamera av äldre modell - Ludwig Sörmlind
Analog kamera av äldre modell. Denna får nästan aldrig följa med i kameraväskan.

Blixt, paraplyer och softboxar får ytterst sällan följa med ut på äventyr. Mer om dessa hittar du i ett framtida blogginlägg.

Vad bär du alltid med dig när du fotograferar? Är det något som jag har missat att ta med mig tycker du eller släpar jag omkring på onödigt mycket?

Inlägget I kameraväskan hos en landskapsfotograf dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/kameravaskan-hos-en-landskapsfotograf/feed 6 5332
PrintlerFriday – Promota din fotokonst http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=printlerfriday-promota-fotokonst http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst#comments Fri, 07 Apr 2017 18:29:58 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5326

Uppdaterad 10 april, 2017Det har blivit fredag igen och vid det här laget så vet ni vad det betyder. Det har blivit dags för PrintlerFriday! Jag har använt mig utan Printler sedan starten. Redan första dagen tjänsten slog upp portarna registrerade jag mig och i januari fyllde Printler 1 år. #PrintlerFriday PrintlerFriday är en hashtagg …

Inlägget PrintlerFriday – Promota din fotokonst dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 10 april, 2017

Det har blivit fredag igen och vid det här laget så vet ni vad det betyder. Det har blivit dags för PrintlerFriday!

Jag har använt mig utan Printler sedan starten. Redan första dagen tjänsten slog upp portarna registrerade jag mig och i januari fyllde Printler 1 år.

#PrintlerFriday

PrintlerFriday är en hashtagg under vilken samtliga fotografer kan samlas och nå ut lite extra. Sök gärna efter taggen på dina sociala medier och upptäck lokal fotokonst från fotografer och konstnärer som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Om det här är första gången du hör talas om Printler kan du läsa mer i det här inlägget: 3 anledningar att använda Printler.se

Vill du också registrera dig för en möjlighet att sälja din fotokonst till hugade spekulanter över hela landet kan du klicka dig vidare in till Printlers hemsida och registrera dig där. Processen är snabb och smärtfri. Printler – En marknadsplats för fotokonst

Mitt Printlergalleri

jag försöker hålla mitt Printlergalleri någorlunda uppdaterat. Jag har som mest plats för 15 bilder där vilka jag roterar och byter ut med jämna mellanrum. Kika gärna in på mitt galleri för att inte missa någon bild.

Ludwig Sörmlind på Printler

Sprid ordet

Använder du dig också av Printler och vad tycker du om tjänsten i såna fall? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet här nedanför.

Glad #PrintlerFriday på er.

Inlägget PrintlerFriday – Promota din fotokonst dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/printlerfriday-promota-fotokonst/feed 2 5326
Väggahamnen – Mer än bara en toalett http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett#comments Sat, 01 Apr 2017 10:59:38 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5283

Uppdaterad 17 april, 2017Jag har alltid tyckt att Väggahamnen är en vacker plats. Ända sedan den första gången jag hade nöjet att ta bilen ner förbi rökeriet, vidare upp mot Ortholmen med en avstickare till Villa Utsikten en varm sommardag för ganska många år sedan nu. Gång på gång återvänder jag hit, jag arbetar inne …

Inlägget Väggahamnen – Mer än bara en toalett dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

Jag har alltid tyckt att Väggahamnen är en vacker plats. Ända sedan den första gången jag hade nöjet att ta bilen ner förbi rökeriet, vidare upp mot Ortholmen med en avstickare till Villa Utsikten en varm sommardag för ganska många år sedan nu.

Gång på gång återvänder jag hit, jag arbetar inne i Karlshamn och på väg från, eller för den delen till, jobbet stannar jag ofta till här.

Det har även hänt att jag med fru passerat någon av stadens snabbmatsrestauranger och sedan ätit vår måltid ackompanjerade av vågornas skvalp. Under varma sommarkvällar brukar vi inte vara ensamma om att göra så.

Många vackra foton

Det kommer kanske inte därför som någon större överraskning för dig som läser den här bloggen att det gång på gång dyker upp bilder från just Vägga.

Om man gör en snabb sökning på Google efter Väggahamnen kommer, som sig bör, Karlshamns Kommuns hemsida på första plats. Lite oturligt handlar sidan man landar på om toaletter med ett gäng länkar till andra toaletter runt omkring i kommunen.

Väggahamnen i solnedgång - Ludwig Sömrlind
Väggahamnen i solnedgång – Ludwig Sömrlind

Väggahamnen förtjänar bättre

Då och då får vi besök av vänner och bekanta från landets alla hörn och när de vill se mer av omgivningarna i vad som ofta benämns Sveriges Trädgård tar vi dom ner till Väggahamnen.

Myskänslan brukar hamna på topp nere vid hamnområdet, särskilt sommartid.

När de sen återvänder hem, oavsett om hem är på de Norrländska kalfjället eller Stockholm innerstad och googlar på Väggahamnen känns det lite sådär att första träff är en hemsida dedikerad en toalett.

Väggahamnen - Träd med bara grenar i solnedgången - Ludwig Sörmlind
Väggahamnen – Träd med bara grenar i solnedgången – Ludwig Sörmlind

Toaletter i alla ära men det är inte för dom jag hela tiden återvänder till området. Det är först och främst närheten till havet, ljudet av vågor som sköljer in över de stora stenarna i vattenbrynet och för alla människor som är där av samma anledning som jag.

Väggahamnen - Träd med bara grenar i solnedgången - Ludwig Sörmlind Väggahamnen i solnedgång - Ludwig Sömrlind Vågbrytare vid Väggahamnen i Karlshamn - Ludwig Sörmlind Lyktstolpen har inte tänts ännu vid Väggahamnen i Karlshamn - Ludwig Sörmlind Väggahamnen och Ortholmen i solnedgången - Ludwig Sörmlind Väggahamnen - Trappa i innerhamnen - Ludwig Sörmlind

I ärlighetens namn misstänker jag att jag borde fötts till sjöman eller liknande så ofta jag finner mig stående drömmandes vid havskanten med en kamera i högsta hugg.

Hitta till Väggahamnen

Som så många gånger förr hittar ni en karta över området där bilderna i inlägget är tagna och idag är inget undantag.

Välkommen till Vägga. Ser du mig hoppandes på klipporna med kamera och stativ så säg gärna hej!

Inlägget Väggahamnen – Mer än bara en toalett dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/vaggahamnen-mer-an-bara-en-toalett/feed 5 5283
Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro#respond Wed, 29 Mar 2017 19:20:54 +0000 http://ludwigsormlind.se/?p=5248

Uppdaterad 17 april, 2017I en grannstad inte alls långt från där jag bor finns det en bro. Det finns broar i många städer men just den här bron är lite speciell. Här kör varken bilar, bussar eller motorcyklar. I Sölvesborg ligger nämligen Europas längsta gång- och cykelbro och den löper över Sölvesborgsviken där den förbinder …

Inlägget Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>

Uppdaterad 17 april, 2017

I en grannstad inte alls långt från där jag bor finns det en bro. Det finns broar i många städer men just den här bron är lite speciell. Här kör varken bilar, bussar eller motorcyklar. I Sölvesborg ligger nämligen Europas längsta gång- och cykelbro och den löper över Sölvesborgsviken där den förbinder Havsudden i Sölvesborg med stadsdelen Ljungaviken.

För ett par år sedan hade jag vägarna förbi Sölvesborgsbron och stannade till för att kika på bron. Vädret den gången lämnade en del övrigt att önska men jag kom hem med ett par bilder på kamerans minneskort ändå.

Den här gången gick det lite bättre, solen strålade varmt innan den gick ner helt och hållet bakom trädtopparna.

Klicka här för att se bilderna från förra gången jag var vid Sölvesborgsbron.

En och annan förbipasserande medmänniska passerade mig där jag smög omkring på bron men i det stora hela kändes det som om jag hade stora delar av bron helt för mig själv. Precis som vanligt gick jag helt in i fotograferandet och märkte knappt när solen gick ner.

Sölvesborgsbron - Låg sol genom träden - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron i solnedgång - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron i den varma vårsolen - Ludwig Sörmlind Sölvesborgsbron - Hänglås på broräcket - Ludwig Sörmlind

Helt plötsligt började mörkret lägga sig och det var läge för mig att återvända till bilen och bege mig hem till Mörrum igen.

Så hittar du till Sölvesborgsbron

Ett par av dessa bilder finns till salu via den förträffliga tjänsten Printler. Klicka här för besöka mitt galleri.

Vill du läsa mer om den vackra bron mitt i Sölvesborg kan du läsa mer på kommunens hemsida.

Sölvesborg.se – Sölvesborgsbron

Inlägget Sölvesborgsbron – Europas längsta gångbro dök först upp på Ludwig Sörmlind.Ludwig Sörmlind

]]>
http://ludwigsormlind.se/solvesborgsbron-europas-langsta-gangbro/feed 0 5248