876 meter över havet

Stekenjokk - 876 meter över havet - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 11 augusti, 2017

Det finns väldigt många vägar i vårt land och jag har långt ifrån färdats på alla. Vissa av dessa vägar har etsat sig fast i mitt minne och min absoluta favoritväg hittar man 876 meter över havet. Vägen går över vackra Stekenjokk och är en del av Vildmarksvägen. Den är Sveriges högst belägna asfalterade väg och det här gör den väldigt speciell.

Hela Vildmarksvägen är ungefär 50 mil lång och är ingenting som man bör hetsa igenom på en dag. Vägen går genom Sveriges björntätaste områden och antalet bosatta människor är mindre än en per kvadratkilometer.

Du bör i rimlighetens namn ha större chans att träffa på en livs levande björn än en representant för lokalbefolkningen om du väljer att köra längs vägen. Längst bak i inlägget hittar du allt du behöver för att planera en egen resa hit. Fortsätt läsa ”876 meter över havet”

Ranchen vid Ankarvattnet

Ranchen vid Ankarvattnet - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 11 augusti, 2017

En lugn och vacker morgon mötte oss intill Ljusnans strand någonstans i utkanterna av Härjedalen. Hittills hade vår resa utan mål gått över förväntan och det här året hade vi kommit längre norrut på färre dagar än förra året. Det veliga farandet kors och tvärs över landet som vi sysselsatte oss med då har i år bytts ut mot ett någorlunda målmedvetet körande ungefär i den riktning vi ämnar tillbringa natten.

Förra årets resa var visserligen vår jungfrufärd med husbilen som vid det här laget har hunnit bli en del av hushållet, nästan som en egen familjemedlem. Vi lär oss trots det fortfarande nya saker om bilen som vi inte uppfattade under själva genomgången vid köpet.

Jag märkte exempelvis häromdagen att takfläkten har mer än en fart åt bägge håll. Ärligt talat är chansen stor att det här säkert står att läsa i någon av de många tegelstenstjocka romanerna på tyska som följde med bilen men min tyska är i princip obefintlig och den enda översatta boken lämnar en del övrigt att önska. Fortsätt läsa ”Ranchen vid Ankarvattnet”