Innan arbetet

Mörrumsån innan soluppgången - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Jag älskar att vakna tidigt. Att ligga och dra sig fram till det att väckarklockan ringer och sedan snooza ett 10-tal gånger innan man är så sen att morgonrutinen måste hastas igenom för att man över huvud taget ska hinna till jobbet i tid är extremt kontraproduktivt.

Häromdagen tog jag med mig kameraväskan med laddade batterier och stannade till intill Mörrumsån på väg till jobbet. Solen hade inte gått upp ännu och jag var väldigt ensam där jag stod intill det forsande vattnet. Bilderna ser du nedan. Fortsätt läsa ”Innan arbetet”

Fortsättningen på Åkroken

Åkroken vid Mörrumsån, vy från bron - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

För ett par dagar sedan vågade jag mig ut från huset med kameran nerpackad i kameraväskan för första gången på ett par veckor. I min jakt på typiska Blekingemotiv kunde jag inte komma på något bättre än självaste Mörrumsån och ett par minuters bilfärd från min ytterdörr hittade jag Åkroken där jag parkerade och klev ut.

Bilderna i det här inlägget fick ligga kvar och mogna en dag extra på hårddisken jämfört med det förra inlägget.

Det ligger något i det här med att låta bilder vila. Jag vet inte om det är en kombination av att man låter sitt omedvetna bilda sig en uppfattning om hur det vill att bilden ska se ut och att man samtidigt hinner glömma bort lite av hur det egentligen såg ut där ute i naturen.

Otåliga fotografer

Hur som helst brukar jag ha ganska svårt att inte röra bilder som jag har tagit så oftast hoppar jag på min redigering med en gång. Fortsätt läsa ”Fortsättningen på Åkroken”

Åkroken vid Mörrumsån

Åkroken vid Mörrumsån - Ludwig Sörmlind

Uppdaterad 17 april, 2017

Det var många år sedan jag tillsammans med fru och en liten hund bytte bostadsrätt i Karlshamn mot villa i Mörrum men trots det har jag väldigt dåligt koll på mina omedelbara omgivningar. De centrala delarna av Mörrum hittar jag ganska bra i men de är å andra sidan inte speciellt många eller stora. Mörrumsåns brusande hör jag från mitt vardagsrumsfönster och jag har knallat upp och ner längs de södra delarna av ån mer än en gång när jag rastat hunden.

Norrut däremot är rena rama Lappland för mig trots att jag bott här så länge. Mörrumsån, det vitt kända vattendraget som sportfiskare från hela världen vallfärdar till, slingrar sig runt en ganska bra bit uppåt i landskapet. Jag känner tyvärr än så länge bara igen de delarna jag ser från bilfönstret på väg till Svängsta eller något annat litet samhälle längs med ån. Fortsätt läsa ”Åkroken vid Mörrumsån”

Fiskepremiär Mörrumsån 2016

Fiskepremiär Mörrumsån 2016.

Uppdaterad 30 oktober, 2016

För 76:e gången i ordningen var det åter dags för att skjuta igång sportfiskepremiären vid vackra Mörrumsån klockan 09.00 en vacker lördag i mars. Många är gångerna då jag har tänkt mig gå ner till ån och njuta lite av vårsolen men det har aldrig riktigt blivit av, antingen har jag inte varit hemma eller så har jag sovit igenom det hela eller så har jag helt enkelt bara glömt det bara för att vakna av det sedvanliga kanonskottet.

Eftersom jag har den stora glädjen att bo ett normallångt tvåhandskast från ån har jag gått runt i omgivningarna ganska mycket sedan vi flyttade hit.

Malin, som har något bättre lokalsinne än mig, tipsade mig om att gå över gångbron vid Kungsforsen och sedan hitta en lämplig glänta i skogen med fri sikt mot kanonen. Du hittar en karta längre ner. Sagt och gjort, jag hittade en folktom yta bredvid ett träd och var uppställd och klar i god tid innan klockan 09.00.

Här stod jag ganska bra och de enda människorna som jag hade runt omkring mig var nyfikna Mörrumsbor och andra intresserade som mest verkade stå och vänta på kanonsmällen. Själva sportfiskarna hade positionerat ut sig på helt andra platser än där jag stod. Här kan nog den sportfiskeintresserade få ett tips eller två om var man ska blöta ner sin fluga i Mörrumsån. Fortsätt läsa ”Fiskepremiär Mörrumsån 2016”

Timelapse med Magic Lantern

Timelapse Magic Lantern Mörrum - Ludwig Sormlind

Uppdaterad 27 februari, 2017

Timelapse är något som jag finner väldigt intressant och jag har provat tekniken lite här och där för att se vad det hela egentligen handlar om. Jag är som bekant också ett stort fan av programvaran Magic Lantern som jag har installerat på samtliga kameror i hushållet.

Tanken med timelapse är att man tar ett flertal foton med en bestämd tidsrymd mellan varje bild och så upprepar man detta till man har tagit så många bilder som situationen kräver.

Timelapse på vägen hem

Fredagen kom och gick och när arbetsdagen var slut kastade jag mig in i bilen och tog en liten omväg på väg hem. En bra timelapse innebär mycket rörelse inbillar jag mig och framförallt moln gör sig väldigt bra i formatet. Några vidare moln att fästa blicken på hittade jag inte på himlen så jag begav mig till Mörrums Station i förhoppningen att fånga ett par tåg eller tre under den dryga timmen jag planerade att vara där. Fortsätt läsa ”Timelapse med Magic Lantern”

Solljus genom tjocka bladverk

Uppdaterad 23 september, 2016

I takt med att jag blir äldre och visare så ändrar sig också mina sovvanor. Numera börjar det nästan vara mer regel än undantag att det ska upp och kissas på nätterna. Är det inte jag så är det någon av hundarna. I lördags spratt jag upp ur sängen strax innan sextiden och kunde inte för mitt liv somna om.

Istället för att ligga där och vrida och vända på mig drog jag en kam genom barret, letade upp lite hela och rena kläder och gick ut i verkligheten. På axeln hängde kamera, stativ och i med fulladdade batterier och solsken i blick klev jag ner mot vackra Mörrumsån.

Grönt är skönt

Jag ser det lite som en välsignelse att bo såpass nära naturen som jag gör. Född och uppvuxen söder om söder var min vardag kantad av betong. Det var inte så farligt som det låter för inte heller där var det speciellt långt till vare sig skog eller vatten. Fortsätt gärna läsa för att se ett Mörrum i soluppgång. Fortsätt läsa ”Solljus genom tjocka bladverk”

Fiskare mot strömmen

Uppdaterad 23 september, 2016

Som av en händelse snubblade jag in på en blogg som hämtar den största delen av sitt innehåll från Karlshamn där även många av mina foton kommer ifrån. Denne blogg skrivs och drivs av en Stig Eriksson och han fotograferar gatufoto.

Det är en fascinerande fotografistil och något som jag förmodligen inte kommer våga mig på att pröva, i alla fall inte i Karlshamn. Stig gör det med den äran och en länk till hans blogg hittar du längre ner på sidan.

Jag dröjde mig kvar länge på bloggen och kollade igenom gamla inlägg från 2013 till dags datum. Vem vet, kanske skulle jag se mig själv eller någon jag känner på bild? Ett par kända ansikten dök upp bland de många bilderna och jag kände mig inspirerad. Hur Stig fotograferar vet inte jag men jag tror inte att han trycker upp en DSLR i ansiktet på hans tilltänkta motiv. Fortsätt läsa ”Fiskare mot strömmen”

Solnedgång HDR

Solnedgång HDR Bolsberget

Uppdaterad 23 september, 2016

När man som jag råkar bo på de östra delarna av Sverige och solen behagar gå ner i de västra och man inte råkar befinna sig vid en sjö eller liknande får man göra det bästa av solnedgångarna ändå. Solnedgångar över vatten ger oftast mer intressanta bilder då man i och med reflektionerna från vattnet nästan får en till solnedgång på köpet.

I brist på vatten bjuder jag på en grusparkering istället. Denna kommer i det närmaste direkt från kameran via Photomatix och Photoshop direkt ut på bloggen via Flickr. Så lajv som det kan bli en torsdagskväll i början på Fotbolls VM.

Bolsberget Solnedgång

Bolsberget Solnedgång

Fortsätt läsa ”Solnedgång HDR”